Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kallrök  (läst 5189 gånger)

pappi747

  • Inlägg: 397
    • Blekinge
kallrök
« skrivet: 01 dec-08 kl 19:39 »
På min tomt finns en "kallrök" från den tidigare ägaren (en gammal farbror som gick bort -89). Det är en teglad eldstad i slänten med en kanal upp till en snickrad låda med galler i som han enligt hörsägen ska ha rökt fisk i.. känner någon till denna teknik? Hade varit kul att sätta fart på den och slänga på lite nyfiskad abborre..

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: kallrök
« Svar #1 skrivet: 01 dec-08 kl 21:12 »
Det är troligen en kallrök.  Häng in en firre, t.ex. en lax (det går bra med pink)  sätt fyr i spisen och elda med  t.ex. alved. Ha en termomter och kolla att det inte blir varmare rök än 30-40 grader.
Det kan ta ganska lång tid 20-30 timmar.

Du kommer nog underfund med det efter en eller annan rökning.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

pappi747

  • Inlägg: 397
    • Blekinge
SV: kallrök
« Svar #2 skrivet: 02 dec-08 kl 19:21 »
tack för tips! ska prova till våren med aspved.. man tager det man haver. Verkar gå en helg till projektet men vad gör det en solig vår?

Salsus

  • Inlägg: 7
SV: kallrök
« Svar #3 skrivet: 03 dec-08 kl 16:00 »
Se till att inte ha något i röken när du tänder den.
Låt veden tända upp ordentligt och brinna lite så veden förkolnar lite.
Släck lågorna med någon slags rökspån.
Då pyr det så där lugnt och fint och du kan lugnt hänga in din firre utan att det blir för varmt.

Kolla ibland så det inte flammar upp och släck själva lågorna med lite spån.

/Tommy

pappi747

  • Inlägg: 397
    • Blekinge
SV: kallrök
« Svar #4 skrivet: 03 dec-08 kl 20:16 »
Tack Tommy! Intressant.. jag hade en liten tanke om att elda med aningen sur ved men detta låter ju som lite mer genomtänkt. Spån får jag mängder av från mitt Logosol-sågande och den är nog lagom fuktig för ändamålet...

strutsmamman

  • Inlägg: 13
SV: kallrök
« Svar #5 skrivet: 04 dec-08 kl 19:56 »
Om spånet är för tort kan man alltid blöta upp en del med varmt vatten.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: kallrök
« Svar #6 skrivet: 07 dec-08 kl 19:12 »
....  Häng in en firre, t.ex. en lax (det går bra med pink) ....

Ursäkta trådkapningen ...  :-[

Eftersom jag inte kan fånga nån egen lax så är jag hänvisad till att köpa en ... frågan är om det funkar att kallröka en fisk som varit fryst ? Köttet får ju lite annan konsistens och tappar ev. lite vätska när man tinar upp den.

Visst kan man köpa en fäsk nyfångad lax hos fiskgubben ... men jag vill helst inte lägga 500:- på det här experimentet, 100:- i COOP's frysdisk känns mer rimligt.

Kommer att röka med ved och spån av bok och alm (det är det jag har).

Salsus

  • Inlägg: 7
SV: kallrök
« Svar #7 skrivet: 08 dec-08 kl 00:06 »
Det är bara bra att fisken varit fryst.
Då har en del parasiter dött.

Man rekommenderar ju att frysa fisk innan gravning, så det borde väl gälla här med.

/Tommy

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: kallrök
« Svar #8 skrivet: 08 dec-08 kl 07:27 »
Prova med en tvåkilos pink stillahavslax, billig under hundringen, viltfångad och inte rödlistad.
Jag har gravat pink flera gånger och det blir bra, det går säkert alldeles utmärkt att röka.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
SV: kallrök
« Svar #9 skrivet: 08 dec-08 kl 11:56 »
Går alldeles utmärkt att röka fisk som varit fryst. Se bara till att den den är ordentligt torr innan du stoppar den i röken. Salta inte innan du röker utan gör detta efter rökningen genom att lägga den i en 10% saltlag,du får då en jämnare saltning.Lite mer arbete men det är det värt.Det är inget fel i att salta före men resultatet kan bli att vissa delar blir mindre salta.LYCKA TILL!!!

P.S Vad det gäller detta med rökning så är det testa testa och åter testa som gäller tills man hittar rätt.Tips och råd ska man ta åt sig och använda som "ram", men var inte rädd att exprimentera,det är då man till slut får det bästa resultatet,som med all matlagning är det endast fantasin som begränsar.

gröngölingen

  • Inlägg: 131
    • Skåne
SV: kallrök
« Svar #10 skrivet: 18 jan-09 kl 18:47 »
Veden bör vara helt torr när du skall använda den till rökning, spånen också om du använder det.
Sitter precis och läser en bok Så röker du kött och fisk skriven av Alf Andersson där finns en hel del
matnyttigt för nybörjaren.

pappi747

  • Inlägg: 397
    • Blekinge
SV: kallrök
« Svar #11 skrivet: 19 jan-09 kl 15:46 »
Supertips! Nu har jag såpass på fötterna i ämnet att jag vågar mig på att återuppliva röken.. tack allihop!

 

Rödjan

  • Inlägg: 193
SV: kallrök
« Svar #12 skrivet: 23 jan-09 kl 21:55 »
Och jag kan tillägga att asp funkar bra att röka med. Det ger en mycket speciell smak som jag själv tycker mycket om. Andra har gillat den mindre dock.
Har en liten gård. Odlar grönsaker. Har grisar, getter och höns.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

703 gäster, 2 användare
ärt, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser