Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hållbarhet på fryst kött?  (läst 25297 gånger)

Totoro

  • Inlägg: 14
    • Närke
    • EdsBorn
Hållbarhet på fryst kött?
« skrivet: 10 dec-08 kl 16:51 »
Hej!
Jag funderar på att köpa kött från en bonde här i byn som har Scottish Highland Cattle. Det är filéer och köttfärs som levereras vakuumförpackade och frysta.

Då vi inte äter så mycket kött, och det säljs i lådor på 20 kg, undrar jag; hur länge håller sig kött i frysen?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #1 skrivet: 10 dec-08 kl 17:21 »
Dra upp frysen till -30 grader, så kan du ha det ett par år.  Man rekommenderar ett år, men jag har ofta utan problem haft längre tid. Ju fetere kött ju snabbare blir det sämre.

Man har ätit mammut som legat i permafrost i 10000 år ;)
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #2 skrivet: 10 dec-08 kl 20:50 »
Magert viltkött (älg o dyl) håller fint flera år. Fet fisk är väl det som håller sämst enligt "experterna", men jag har ätit lax som legat i frysen upp till ett år och det har ju gått bra...
Vanligt nötkött (highland cattle har väl samma typ av kött som vanligt nöt) skulle jag lätt äta efter ett år i frysen. Är köttet dessutom vaccat så är det ju ännu bättre.

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #3 skrivet: 11 dec-08 kl 23:27 »
Älg har jag ätit som varit på tok för gammalt! Man skulle nog varit död om man skulle göra som många andra, hålla sig till rekommendationer ist f sitt luktsinne...

Min uppfattning är att kött i frysen håller sig nästan hur länge som helst. Det kan bli frysfläckar men de kan man skära bort. Så handla på du. HC är ett bra kött med fettet fint marmorerat i köttet. Ger god smak.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

JoakimS

  • Inlägg: 29
    • -
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #4 skrivet: 30 dec-08 kl 14:58 »
Jag gjorde militärtjänsten som slaktare och fick då lära mig att kött skulle lagras utan ben och svål för att hålla längst.

Det var iofs ett par år sedan så vetenskapen kanske har ändrat sig sedan dess.  ;)

covboy

  • Gäst
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #5 skrivet: 06 jan-09 kl 17:20 »
Det beror på kvaliteten när man fryser in det,tex blodiga bitar håller sämre men undvik vatten ändå.. Man tvättar med vatten sedan då man skall tillreda ! ;)

Pong

  • Inlägg: 596
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #6 skrivet: 26 jan-09 kl 16:45 »
Ju fetare detstå sämre hållbarhet. Omättade fetter härsknar lättast.

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #7 skrivet: 27 jan-09 kl 21:36 »
Håller med ovanstående men jag vill ändå berätta att kötthanteringen och hygienen vid slakten är oxså jätteviktig för hållbarheten.

Pong

  • Inlägg: 596
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #8 skrivet: 27 jan-09 kl 22:11 »
Om man saltar, torkar, röker magert kött som man sedan vakuumpackar innan det slängs ner i frysen borde ha en mycket lång hållbarhet.

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #9 skrivet: 30 jan-09 kl 21:45 »
O det sista men inte minsta:

Paketera VÄL!!! Täta påsar, och så lite luft i påsarna som möjligt!!

Men fisk, så som Öring t ex, smakar inte bra efter sex månader i MIN frys iaf... kändes tydlig skillnad när jag råkade blanda en påse "gammal" fisk med en nyfrysen dito.

Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Hootenanny

  • Inlägg: 22
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #10 skrivet: 30 jan-09 kl 22:02 »
Åt en bit sidfläsk som legat i frysen nio år, och det gick faktiskt, lite tråkigt och grått, men absolut inte oätligt.

 

Luffsen

  • Inlägg: 549
    • -
SV: Hållbarhet på fryst kött?
« Svar #11 skrivet: 30 jan-09 kl 22:10 »
Åt en bit sidfläsk som legat i frysen nio år, och det gick faktiskt, lite tråkigt och grått, men absolut inte oätligt.

Krasst sett... det här är väl det "värsta" som kan hända med kött som ligger länge i frysen... det blir grått tråkigt och torrt... och fisk som ligger lika länge i frysen blir det surströmming av...  ;D
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

539 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser