Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förvirrade uppgifter om Ostpress  (läst 4527 gånger)

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
Förvirrade uppgifter om Ostpress
« skrivet: 13 aug-08 kl 09:47 »
Hej,

Jag har blivit lite sugen på att prova att göra egen hårdost. Läste instruktionerna i "självhushållning" av Seymour där det stod att osten skall pressas först med ung. 4 kg. sen nästa dag 12 kg och sen med 500-700 kg... Stämmer detta??? Sedan tittade jag på Ostpressar på Lehmans och där stod att deras press har en mätare som mäter mellan 0-50lb som vad jag förstår är 0-23 kilo.

Så, vad gäller egentligen??

Kanske vore lämpligt att gå en liten kurs först för att få baskunskaper om saker och ting, men har inte sett någon aktuell kurs under hösten -08. Någon som vet?

ninna b

  • Gäst
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #1 skrivet: 13 aug-08 kl 22:21 »
700 kilo...undrar hur platt den osten blir....näe mellan 1 och 20 kilo kan nog vara nära verkligheten.

Kurs på Rösta i vanlig ordning men kolla med Hushållningssällskapet i din närhet , det kanske finns någon lokal kurs. I Skåne har det alldeles nyss varit en kurs i fårosttillverkning.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #2 skrivet: 14 aug-08 kl 21:54 »
Beror på receptet. Finns allt från självdränerade ostar och uppåt...

Nying

  • Inlägg: 82
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #3 skrivet: 15 aug-08 kl 09:39 »
[Kurs på Rösta i vanlig ordning men kolla med Hushållningssällskapet i din närhet ,

Hej! Vad är det för kurs du menar? Är intresserad av allt som nybliven lycklig mjölkgetsägare!

Kram M

ninna b

  • Gäst
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #4 skrivet: 15 aug-08 kl 10:39 »
Eldrimner anordnar årliga ystningskurser i Ås utanför Östersund men även dom olika länen har blivit på hugget med att få fler människor att starta med småskalig livsmedelsproduktion. I Skåne finns något som heter Smakplats som anordnar massor med bra kurser...det finns säkert liknande runt om i landet. www.kompass.lrf.se är en sida du kan kolla på likaså www.sverigesgardsmejerister.se. Sen finns det en del böcker i ämnet och har du mjölk så kör igång och test-ysta. Liten gryta på spisen funkar bra

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #5 skrivet: 15 aug-08 kl 11:19 »
http://www.edula.se/ finns också. Fast nu när jag läser på sidan så ser jag att dom inte fick några anslag i år. Men det kan vara bra att ha dom under uppsikt  :)

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #6 skrivet: 27 dec-08 kl 19:28 »
Hemlagad bondost.


Ingredienser
   
    * 2 l helmjölk
    * 3 ägg
    * ½ l surmjölk (2,5% fett)
    * 1 tsk salt

Anvisningar

1. Upphetta mjölken
2. Vispa sönder äggen och blanda med surmjölk och salt.
3. Häll långsamt blandningen i den heta mjölken under omrörning när mjölken kokar.
4. Koka sakta på svag värme i 3-5 minuter eller tills osten ystar sig. Vill du ha en fastare konsistens låter du det koka längre.
5. När ostmassan är grovt grynig, lyft då kastrullen från spisen och låt stå 5-10 minuter.
6. Lyft ostmassan med hålslev och lägg den i ett ostkar som beklätts med gasbinda.
7. Vik gasbindan över osten och sätt locket på. Mera tyngd på locket = fastare ost, mindre tyngd = lösare ost.
8. Ställ ostkaret i ett svalt utrymme över natten, gärna på ett fat så att vasslan kan rinna bort.

Hittade receptet på http://www.martha.fi/pa_svenska/start/sok_recept/recept-88-482.html

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #7 skrivet: 27 dec-08 kl 19:30 »
Här verkar det ju inte röra sig om några avsevärda tyngder dock.

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #8 skrivet: 27 dec-08 kl 21:55 »
Jag har provat att göra ost. ;D

Det farmor visade mig är lite enklare men tar tid.
(Man ska få finare ost om man tar mjölk från flera gårdar.)
Hälst sommar mjölk .

Du värmer opastöriserad mjölk, fingervarmt och tar av grytan. (Om man gör sen större sats ost så värmer man mjölk och häller i den kalla mjölken i det stora karet.)
Blanda i salt och valfri kryddning. Kryddningen kan vänta men inte saltet.
Häl i löpe. Fins i affären att köpa. Står oftast på flaskan hur mycket man ska ta.
Låt stå en stund tills att mjölken blir lite fast, man brukar hinna ficka.
Enligt traditionen så ska man göra ett kors i massan innan man tar up den.

Allra bäst är det om man har bunkar som är avsedda för ost. Har man inte det går det bra med runda plast syltburkar, som man borrar rikligt med hål i. En sil är för rundad oftast, du får inga kanter.

Lägg i en linneduk eller en välanvänd köks duk i burken.

Tag upp lite av massan med en slev och lägg i burken på duken. Fördela den jämt över botten. Har du inte använt kryddor innan och vill att kryddorna ska vara jämt fördelade i osten så strö på kryddningen nu.
Tryck till den ordentligt eventuellt vik ner kanterna på duken och snurra den så att du trycker ut vätskan.

Vik ut kanterna på duken. Noppa/nyp i ostmassan på ytan så att den blir lite uppluckrad. Lägg på mer ostmassa.
Upprepa tills du får en lagom tjock ost.

OBS krama/tryck inte ut för mycket vätska får då får du en hård ost utan des like (puck/kanonkula) måttligt roligt.
;)

Lägg osten mörkt och svalt.
Vänds varige dag till varannan.
För att undvika mögel och annat elände på osten meddans den mognar. Torkas med sprit ca en gång i veckan till varannan vecka. Kan gnuggas med salt också.
Spricker osten så lägg i rikligt saltat smör i sprickan.
Efter några månader är det dags att smaka.

Brukar bli riktigt gott. Och är enkelt men tids ödande.

Lycka  till!!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #9 skrivet: 29 dec-08 kl 22:07 »
Getalina, ditt recept är en äggost. Åts färsk som en efterätt. Ofta hade man ett fint fat, med fötter och hål i ungefär som ett såll som man serverade ur. Gott med grädde och sylt till.

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #10 skrivet: 29 dec-08 kl 22:08 »
Getalina, ditt recept är en äggost. Åts färsk som en efterätt. Ofta hade man ett fint fat, med fötter och hål i ungefär som ett såll som man serverade ur. Gott med grädde och sylt till.


 :-[ :-[ :-[

Novisen vid spisen- igen.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #11 skrivet: 30 dec-08 kl 13:38 »
Neeeee.......det stod ju ingenstans. Inte lätt att veta då heller!  ;)

 

getalina

  • Inlägg: 7186
  • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
    • Halland
SV: Förvirrade uppgifter om Ostpress
« Svar #12 skrivet: 30 dec-08 kl 20:28 »
Liten ostskola.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=385693

http://www.vt.se/mera/artikel.aspx?articleid=4357035&autoplayid=4348417&autoplay=true

Liten film om osttillverkning. Observera texten under filmrutan om den inte startar.

http://www.ovikenost.se/?p=9668&m=2262

http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/animalier/mjolk/osttillv.htm

http://www.eldrimner.com/3497.saerimner_2006_sugen_pa_ost.html

http://storkok.arla.se/default____1920.aspx

Ingen stans har jag hittat om stora tunga ostpressar. Jag letar vidare hittar jag något om detta så slänger jag in den så ni kan läsa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

476 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser