Jag har provat att göra ost.

Det farmor visade mig är lite enklare men tar tid.
(Man ska få finare ost om man tar mjölk från flera gårdar.)
Hälst sommar mjölk .
Du värmer opastöriserad mjölk, fingervarmt och tar av grytan. (Om man gör sen större sats ost så värmer man mjölk och häller i den kalla mjölken i det stora karet.)
Blanda i salt och valfri kryddning. Kryddningen kan vänta men inte saltet.
Häl i löpe. Fins i affären att köpa. Står oftast på flaskan hur mycket man ska ta.
Låt stå en stund tills att mjölken blir lite fast, man brukar hinna ficka.
Enligt traditionen så ska man göra ett kors i massan innan man tar up den.
Allra bäst är det om man har bunkar som är avsedda för ost. Har man inte det går det bra med runda plast syltburkar, som man borrar rikligt med hål i. En sil är för rundad oftast, du får inga kanter.
Lägg i en linneduk eller en välanvänd köks duk i burken.
Tag upp lite av massan med en slev och lägg i burken på duken. Fördela den jämt över botten. Har du inte använt kryddor innan och vill att kryddorna ska vara jämt fördelade i osten så strö på kryddningen nu.
Tryck till den ordentligt eventuellt vik ner kanterna på duken och snurra den så att du trycker ut vätskan.
Vik ut kanterna på duken. Noppa/nyp i ostmassan på ytan så att den blir lite uppluckrad. Lägg på mer ostmassa.
Upprepa tills du får en lagom tjock ost.
OBS krama/tryck inte ut för mycket vätska får då får du en hård ost utan des like (puck/kanonkula) måttligt roligt. 
Lägg osten mörkt och svalt.
Vänds varige dag till varannan.
För att undvika mögel och annat elände på osten meddans den mognar. Torkas med sprit ca en gång i veckan till varannan vecka. Kan gnuggas med salt också.
Spricker osten så lägg i rikligt saltat smör i sprickan.
Efter några månader är det dags att smaka.
Brukar bli riktigt gott. Och är enkelt men tids ödande.
Lycka till!!