Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kesorecept?  (läst 3281 gånger)

vargfot

  • Inlägg: 78
Kesorecept?
« skrivet: 28 mar-09 kl 19:29 »
Någon som har ett bra kesorecept, gärna med löpe?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Kesorecept?
« Svar #1 skrivet: 31 mar-09 kl 02:45 »
Samma som för vitost fram till brytningen. Bryter rätt fint och värmer långsamt och lite högre än för vitosten. Kanske 40 grader. Och så fiskar jag upp grynen med ett durkslag och lägger i iskallt vatten. Sköljer en gång till i iskallt vatten och låter den rinna av i kylen. Den sätter sig gärna och klibbar ihop medans den rinner av, så jag luckrar lite i durkslaget lite då och då inan grynen har stabilicerat sig. Det är traditionell "cottage cheese" men vill man ha den kletiga Arla-varianten kan man tillsätta lite fil, grädde eller gräddfil.

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Kesorecept?
« Svar #2 skrivet: 31 mar-09 kl 13:12 »
Samma som för vitost fram till brytningen. Bryter rätt fint och värmer långsamt och lite högre än för vitosten. Kanske 40 grader. Och så fiskar jag upp grynen med ett durkslag och lägger i iskallt vatten. Sköljer en gång till i iskallt vatten och låter den rinna av i kylen. Den sätter sig gärna och klibbar ihop medans den rinner av, så jag luckrar lite i durkslaget lite då och då inan grynen har stabilicerat sig. Det är traditionell "cottage cheese" men vill man ha den kletiga Arla-varianten kan man tillsätta lite fil, grädde eller gräddfil.

Tack för svar Gruff.
Har hört att mejerier använder mycket starkare löpe än den som finns på Apoteket.
Var köper du ditt löpe? Går det att köpa på nätet? Har sökt men inte hittat.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Kesorecept?
« Svar #3 skrivet: 01 apr-09 kl 14:53 »
Tack för svar Gruff.
Har hört att mejerier använder mycket starkare löpe än den som finns på Apoteket.
Var köper du ditt löpe? Går det att köpa på nätet? Har sökt men inte hittat.


Jag är så lyckligt lottad att jag bor 18 km från Boxholms mejeri. Så jag åker dit med egen flaska så tappar dom upp en liter när jag behöver bara :-) Per kilo ost, blir det ungefär en tiondel av kostnaden för handelslöpe. Om inte mindre?!

Men Kemikalia och Norsk gardsost har. Och *ROPAR* hörni, ni andra.....vad heter det där stället som börjar på C? Jag hittar inte katalogen med adressen, men även dom är återförsäljare för Coquard.

Kanske ska tillägga att jag kör min keso på getmjölk och tillsätter getfil för kletighetens skull. Tycker att den ligger "hyfsat" nära keson man är van vid. Inte lika gräddig och kanske en aningens lite syrligare bara. Men jag tycker min är godast  :) Bakar gärna kesokaka med marmelad eller gör geggamoja till sallad med oliver och örter i t.ex. Den egna fantasin är egentligen den enda begränsningen.

/BB

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Kesorecept?
« Svar #4 skrivet: 01 apr-09 kl 15:50 »
Jag är så lyckligt lottad att jag bor 18 km från Boxholms mejeri. Så jag åker dit med egen flaska så tappar dom upp en liter när jag behöver bara :-) Per kilo ost, blir det ungefär en tiondel av kostnaden för handelslöpe. Om inte mindre?!

Men Kemikalia och Norsk gardsost har. Och *ROPAR* hörni, ni andra.....vad heter det där stället som börjar på C? Jag hittar inte katalogen med adressen, men även dom är återförsäljare för Coquard.

Kanske ska tillägga att jag kör min keso på getmjölk och tillsätter getfil för kletighetens skull. Tycker att den ligger "hyfsat" nära keson man är van vid. Inte lika gräddig och kanske en aningens lite syrligare bara. Men jag tycker min är godast  :) Bakar gärna kesokaka med marmelad eller gör geggamoja till sallad med oliver och örter i t.ex. Den egna fantasin är egentligen den enda begränsningen.

/BB


Ska höra mig för med Kemikalia och Norsk gardsost om priser.
Gjorde en snabb sökning på Coquard och mejeri och får fram kebelco . Är det dom du menar?
http://www.kebelco.se

Getmjölk  :) Köper du den från någon gård eller är det hemproducerat?
Tror inte jag kan få tag på det. Har du provat att göra feta ost?

Edit: ser att Norsk Gardsosts Osteløype kostar 425 norska kronor litern.   :-\
« Senast ändrad: 01 apr-09 kl 16:11 av vargfot »

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Kesorecept?
« Svar #5 skrivet: 01 apr-09 kl 22:45 »
Apoteket brukar sälja löpe i små flaskor.
snus? vad är priset på en pris?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Kesorecept?
« Svar #6 skrivet: 03 apr-09 kl 02:03 »
Ja Vurre, men det är handelslöpe. Vargfot frågade efter andra än just apoteket :-)

Vargfot.....ja, så klart det var kebelco......med K, inte C  :-[

Vi mjölkar våra egna getter ja. Och feta äter jag varje dag under säsingen.

Kolla löptalet och jämför löptalet på apotekets. Så kan du räkna ut kostnaden per tio liter mjölk istället.

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Kesorecept?
« Svar #7 skrivet: 13 apr-09 kl 13:52 »
Gruff jag har några ytterligare frågor:

Kan man använda yogurt till att göra keso?
Vad kan man använda vasslan till efteråt?
Exempelvis kan man använda vasslan till brödbak, surdegskultur eller surkål?
Är ostlöpen farlig att förtära så länge enzymerna är 'aktiva'?
Går det att frysa in ostlöpe eller förstörs enzymerna då?


Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Kesorecept?
« Svar #8 skrivet: 13 apr-09 kl 23:55 »
Du menar att syra ystmjölken med yogurt istället för fil? Asså, prova vetja! :-) Men tänk på att yogurt ska ha högre temp än fil för att aktiveras.

Jag använder vasslen till brödbak oftast.

Löpen är inte farlig att förtära.

Löpe fryser dåligt.

vargfot

  • Inlägg: 78
SV: Kesorecept?
« Svar #9 skrivet: 14 apr-09 kl 13:59 »
Tack för svar. Ska definitivt prova. Tanken är att jag ska göra keson lite mer probiotisk och även använda vasslan som 'starter' för surkål och probiotiska drycker.

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Kesorecept?
« Svar #10 skrivet: 14 apr-09 kl 16:33 »
Då skulle jag personligen välja en mesofil kultur, som t.ex vanlig fil istället.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

523 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser