Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönsaksgömman  (läst 1353 gånger)

LillaMor

  • Inlägg: 219
Grönsaksgömman
« skrivet: 13 dec-08 kl 09:19 »
Min man har i 25 år vägrat äta alla typer av grönsaker. Vi äter bra naturlig mat för övrigt. Vi äter kött allihop. Det är bara jag som känner att det i princip både kan vara och kvitta, är bock sugen på det ibland. Får inte maken kött, har han inte "ätit middag". Får inte jag grönsaker, och det räcker inte med bara kokta, har inte jag "ätit min middag". Vi behöver helt enkelt olika saker, och det ligger ingen bedömning i det. Men människor kan ju vara lite anti, utan att det finns någon egentlig orsak, både stora och små.
Och man kan vilja använda mera grönsaker av andra skäl, än av ren etik. Kanske bara för att det är nyttigt, eller för att mat med grönsaker kan vara mera lättsmält, eller ut miljöhänseende.
Ur miljöhänseende kan man bli "Miljö"vegetarian, (antar att jag härmed myntat ett nytt uttryck)dvs. att man äter minimalt med kött, kanske främst från fågel, då dessa släpper ut mindre mängd gaser än en gris, eller oxe. dessa kanske äter veggo, men med tillägg av köttbuljong för smakens skull, eller något liknande. (Man kan inte alltid byta ut det mot grillkrydda då de som smakar gott alla innehåller paprika, och det är dottern extremt allergisk mot. Synd, för hon älskar Alla grönsaker, men får ont i magen i flera veckor efter mat kryddad m just det)

Själv tycker jag att köttfärslimpa är gott, men för tung för magen. Känns som man ätit blydagg flera dagar efteråt. Idag är det ett sant nöje, för hela familjen, och blydaggskänslan är borta.

Jag har med tiden lärt mig att petar i dom därhemma lite olika prylar. Dom är inte emot grönsaker, bara det inte ser ut som eller smakar grönsaker.
Hur gör ni därhemma?

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
SV: Grönsaksgömman
« Svar #1 skrivet: 13 dec-08 kl 16:05 »
Soppor och grytor är ett enkelt sätt att få grönsaker i folk. Massor med rotfrukter och grönsaker och kött / korv i små bitar. Är bitarna små och många ser det ut att vara mycket.

Köttfärs kan mycket bra blandas med riven morot i stället för ströbröd eller liknande, det fungerar lika bra i köttfärssås som i köttfärslimpa. Gröna / bruna linser går mycket bra att blanda ner i köttfärssåsen. De syns liksom inte  ;)

Servera grönsaker hela: morot, kålrot, gurka osv i bitar i ställer för rivna / skivade. De är roliga att tugga på om inte annat.

Fågel ser jag inte som något alternativ, när man ser till hur de stackarna föds upp.
Köttbuljong innehåller en massa tillsatser, bl.a. natriumglutamat, vilket inte är vidare bra.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Grönsaksgömman
« Svar #2 skrivet: 13 dec-08 kl 16:14 »
Förr brukade jag göra potatisvåfflor med extra rivna morötter i. Barnen gillade också rivna morötter blandat med lingonsylt.

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Grönsaksgömman
« Svar #3 skrivet: 15 dec-08 kl 14:08 »
Håller med om att "kött"-grytor är bra. Alltså det är en gryta med mågna olika ingredienser inkl lite kött  ;D, som man kallar köttgryta.

Mixade soppor kan också funka. Om man mixar en linssoppa märks det inte att den är baserad på linser och lök, i stället märker den som äter vad den smakar. Så kan man servera den med ägghalvor, eller lite stekta bacontärningar så är den synliga delen av maten animalisk.

Gratänger i olika former kan också funka; typ ett lager blomkål, ett lager linser, ett lager köttfärssås + ost.

Kom gärna med fler tips, hemma börjar dessa genomskådas nu....

 

LillaMor

  • Inlägg: 219
SV: Grönsaksgömman
« Svar #4 skrivet: 16 dec-08 kl 20:14 »
Jag kokar ris tillsammans med en ganska rejäl, finriven morot, och tillsätter lite kinesisk soja. När det kokat klart, och svalnat så fryser jag in det i burkar om ca 2 dl. Detta använder jag i köttfärslimpa, så blir den inte så tung i magen. Enda orsaken till sojan, är att det inte syns att det är morötter i. När jag kört ströbröd, med ägg och kryddor, i matberedaren, blandar jag ner en burk rismoja, så det får mixas med , och tillsätter köttfärsen sist, ca 450-500 gram. Det smakar inget mera är "godare" köttfärslimpa enl. maken. det är väl ett gott betyg, antar jag.
Min man avskyr nämligen (om han vet om det) att man blandar kött med grönsaker. Så köttgrytor hemma ska helst vara med kött och lök allena. Men det får han laga själv i sådana fall.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

588 gäster, 1 användare
sayerbýr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser