Vi är lite sugna på att odla lite egna grönsaker nästa år så att det räcker för oss 2 vuxna och 2 små barn under sommaren. Typ principen gå ut och plocka det man vill äta till middag.
Det som kommer ta mest plats att odla är morötter, potatis, majs och sallad (typ mangold och ruccola) och gärna lite squash. Sen lite rädisor och annat smått och gott också för barnens skull.
Hur många kvadrat tror ni att det skulle behövas för potatis, morötter och majs?
Hur gör man rent praktiskt om man vill omvandla en gammal hästhage till åkerjord? Antar att det en gång i tiden har varit åker där. Är det några kostnader som man måste tänka på? Grannen har en maskinstation så han fixar ju plöjning och sånt, hästgödsel har vi tillgång till själva. Vad är det mer som kostar förutom det man planterar?
För det första: om ni odlar i gammal gräsmatta eller vall kommer potatisen liksom andra rotfrukter att bli ätna av knäpparlarver. Det tar ett par år att bli av med knäpparlarverna och ju mindre gräsrötter ni har kvar i landet, desto fortare försvinner de men räkna med tre-fyra år. Mina knäpparlarver gillar potatis och i viss mån sallad. Ju längre rötterna är i jorden desto mer ätna blir de, så tidig potatis är ett tips. Sommarmorötter, men inte höst/vintersorter av samma orsak. De kan även gå på lök.
Sallad ska man odla som hobbyodlare. Varför inte odla sallad? Gärna plocksallad. Sallad ska vattnas vid torka, annars är den ganska bekymmersfri. Den tål kyla bättre än värme men det varierar mellan olika sorter och av sallad, lactus sativa, finns det många sorter. Roman/cossallat, isbergssallad, grönsallad, bataviasallad, diverse bladsallader inklusiv lollo-sorterna.
Mangold är bra att odla. Späda blad funkar som sallad men mangoldens stora fördel är att den är godare än spenat och mycket lättodlad.
Om du ska odla ruccola, se till att få den som inte är en kålsort för annars äter jordlopporna snart upp den.
Kål går bra att direktså under våren men när försommartorkan sätter in äter jordlopporna upp de späda plantorna oavsett sort. Därför är det bra att förgro kålsorter. Man kan också prova att så under duk, vilket gör det svårare för de otäcka små djuren att ta sig fram. Samt vattna. Så lite broccoli inne i april och plantera ut i mitten av maj och sen i slutet av maj eller i början av juni. Broccoli är en grönsak som inte går att jämföra när det gäller skillnaden mellan köpt och hemodlad. Först tar man toppskottet, sen har man sidoskott i flera generationer och ät gärna bladen, de är lika goda som stjälkarna, vilka är godare än knopparna. Blomkål är svårare, så satsa på broccoli.
Vad gäller majs ska man ha viss volym och plantera den i kvadrat, eftersom den är vindpollinerad. Tar stor plats och är kanske inte vad man ska börja med, men allt går om man vill och går det inte så lär man sig något på det. Jag skulle inte rekommendera majs som nybörjargröda. Näringskrävande är den också och du bör ha ca 50 plantor för att det ska bli nåt. De mognar ungefär samtidigt så du kan inte äta nåt annat än sockermajs, och det är gott, men mycket jobb så vänta ett tag med majsen. Den hör till steg tre eller fyra i en odlares utveckling.
Rödbetor eller betor av andra färger kan jag rekommendera, liksom lågväxande sorter av sockerärt, märgärt och trädgårdsbönor.
Skaffa en anteckningsbok och skriv ner vad ni gör och hur ni tänker, vad som blev bra och vad som gick fel och hur ni vill göra nästa år. Man glömmer fort så dokumentation är ovärderligt.
En grep, en kultivator, en kratta, ett skyffeljärn, en ogräshacka, en handkultivator, en planteringsspade, en spade och lite fiberduk för tidig plantering så klarar ni er länge. Lägg pengar på bra redskap, det är billigare i längden.