Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Högtalare  (läst 3154 gånger)

budde922

  • Inlägg: 3
Högtalare
« skrivet: 29 okt-08 kl 17:33 »
behöver hjälp jätte fort!
jag måste få reda på hur en högtalare fungerar :-\
jag behöver hjälp med det.
kan inte så mycket om högtalare så.
och vad spelar det för roll med vilket watt dm ligger på eller ampher eller vad det heter?

budde922

  • Inlägg: 3
SV: Högtalare
« Svar #1 skrivet: 29 okt-08 kl 17:40 »
ljud består av svängningar eller vibrationer genom ett medium, för det mesta luft eller vatten. högtalare skapar dessa svängningar genom att låta ett membran påverka luften genom att svänga fram och tillbaka. rörelsen fram och tillbaka orsakas av en magnet som beskrivits ovan. snabba svängningar ger ljud med hög frekvens (diskant) och långsamma svängningar ger ljud med låg frekvens (bas). svängningarna mäts i hertz (Hz) vilket betyder svängningar per sekund.

en högtalare arbetar även väldigt mycket med resonans. högtalarmembranet sitter nämligen nästan alltid fast i en låda, och denna låda har en viss resonans som påverkar hur ljudet låter. olika material har olika resonans och är därför olika svåra att bygga högtalare av. vanligast är trä (spånskiva) och ovanligast är glas (kostar flera hundra tusen för glashögtalare som låter bra). för att få rätt resonans brukar man kapa ett eller flera hål i lådan. dessa brukar många kalla för bashål eftersom basljud gör att det rent kan kännas som att det blåser ur hålen. detta orsakas av svängningarna som vi i örat uppfattar som ljud.

att bygga högtalare är en hel vetenskap. det finns datorprogram som kan simulera hur ett visst membran och ett visst material för en låda samverkar och kan ge råd för hur högtalarlådan bör utformas, men många gånger får man pröva sig fram. det är i alla fall inte lätt. jag har provat bygga högtalare efter alla konstens regler och med hjälp av avancerade datorprogram och det blev ändå inte helt perfekt.


har jag sett men jag vill ha mer.

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14066
    • Medelpad
SV: Högtalare
« Svar #2 skrivet: 29 okt-08 kl 22:34 »
Om man är ute efter att lära sig bygga högtalarlådor så skrev BBC's utvecklingsavdelning en del bra tekniska rapporter om detta under 70-talet, en listning av rapporterna finns på http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/rpt60s_70to96.pdf .

Beträffande elektriska data för en högtalare så är det två siffror som man framför allt bör hålla koll på.

Dels högtalarens impedans (växelströmsmotstånd) som mäts i ohm. Det bör stämma någotsånär överens med den högtalarimpedans som den förstärkare som ska driva högtalaren är avsedd för, i varje fall inte vara lägre än förstärkarens utimpedans. Vanligtvis används 4 ohm på högtalare för bilstereo och liknande, och 8 eller 16 ohm på högtalare för hemmabruk. För högtalare som är inbyggda i apparater (t ex i en tv eller i pc-högtalare med inbyggd förstärkare) kan alla möjliga impedanser förekomma, ibland upp emot 50-100 ohm. Om man ska koppla ihop flera högtalare till samma förstärkare så får man räkna ut ersättningsimpedansen för allihop, räkna på samma sätt som för serie- eller parallellkoppling av motstånd (se någon ellära- eller fysikbok från skolan, eller Wikipedia).
Om du har en högtalare där ingen impedans finns angiven så kan du helt enkelt ohmmäta den med en vanlig multimeter och sedan räkna med att impedansen är någonstans mellan 1,1 och 1,5 gånger den likströmsresistans du har mätt upp.

Och dels högtalarens märkeffekt som mäts i watt. Där är det en stor djungel i vad den effektangivelsen egentligen betyder, visserligen finns det officella standarder och mätmetoder men det är långt ifrån alla tillverkare som bryr sig om det. Ibland är märkeffekten den högsta effekt man kan tillföra högtalaren utan att riskera att den går sönder, och i andra fall anges den högsta effekt som den klarar av att omsätta till ljud utan att det låter alltför illa. Under alla förhållanden bör man vara försiktig om förstärkaren har högre uteffekt än vad de anslutna högtalarna klarar av.

 

Anders E

  • Inlägg: 356
    • -
    • Ljusvision
SV: Högtalare
« Svar #3 skrivet: 25 nov-08 kl 12:33 »
Att tillverka egna högtalare är fantastiskt kul och beroendeframkallande.
Det finns färdiga kit att köpa men man får tyvärr mer för pengarna när man går på stormarknaden.
Däremot om man har lite kunskap och tid finns möjligheten att få mycket välljud för pengarna.
Jag har byggt högtalare i ca:15 år och de flesta av konstruktionerna har blivit väldigt bra.
Det finns många forum på internet där man kan läsa mer om högtalarbygge, den bästa tycker jag är.

http://www.diyforum.net/

Inte så aktivt längre tyvärr, men där finns massor att läsa för den som vill det.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

450 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser