Efter som att jag faktiskt arbetar med choklad, så känner jag mig manad att lägga mig i diskussionen.

Mörk choklad (minst 70%) höjer inte blodsockernivåerna och har endast en marginell påverkan på insulin nivån, karolinska institutet släppte en raport för inte särskilt länge sedan där de konstaterade att det var BRA för diabetiker att äta mörk choklad.
Sedan har du nästan sex gånger så mycket antioxidanter i choklad som i blåbär.
Vill du ha en god och traditionell choklad så som den dricks i de chokladtillverkande länderna, så är det mörk choklad som gäller, inte cacao.
Vispa upp bitar av mörk choklad i hett vatten blanda i en skvätt grädde. Krydda om du vill med muskot blomma, chilli, salt, ingefära eller kryddnejlika.
Du slipper söta, men drycken blir inte sockerfri, dock är det inget problem för diabetiker.
Att göra choklad på bara cacao och inte söta går, men är äckligt. Söta med honung och håll honungshalten under 30% av cacao halten så får du en bra dryck som du utan problem kan bjuda diabetiker på.
Angående vaniljsocker, så finns det i princip inget vaniljsocker i handeln som inte innehåller vanillin också, trots svarta prickar. (med några få undantag)
Och vanillin görs som vi alla vet av kobajs

(eller om det ska användas i mat, rötat granvirke) och bör därför undvikas