Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet  (läst 7009 gånger)

Nina K

  • Inlägg: 1032
    • Skåne
Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« skrivet: 30 mar-12 kl 23:33 »
Undrar vad er erfarenhet av Apotekets APL ostlöpe? Har provat den tre gånger nu och mjölken vill inte koagulera som den ska. Första gången så hade den börjat någorlunda att stelna men inte så jag fick fin brytning eller koagulering. Andra och tredje gången ville den inte alls. När jag värmde upp bra bit över 37 så började osten och vasslan separera. Blir inte klok på detta. Har det någon betydelse att jag använder mjölk från bonde som jag pastöriserar (kokar upp). Tempen har legat på 37 som det står på flask.

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #1 skrivet: 31 mar-12 kl 20:20 »
har du tillsatt syrakultur???

Kan bero på receptet du använder olika löpe har olika koncentration.

Livet är väl bra underbart i bland

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #2 skrivet: 31 mar-12 kl 22:09 »
Har använt 0,5msk till 5l lågpast. mjölk och det tog en timme innan jag kunde skära den.

Även feldoserat 1msk till 5l lågpast. mjölk. Men kommer inte ihåg hur lång tid det tog då!

Har använt både hemmagjord syrningskultur och köpt på pulver.

Funkat bra båda gångerna. Antar jag. Men är nybörjare.

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #3 skrivet: 01 apr-12 kl 00:10 »
ja de är svårt att säga vad som e fel men de kan ta väldigt olika lång tid pga av temp å hur pass bra förmognad man har haft, de bästa e ju att man har en pH-mätare å kollar att syrningen har kommit igång innan löpsättningen
Livet är väl bra underbart i bland

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #4 skrivet: 01 apr-12 kl 08:33 »
ja de är svårt att säga vad som e fel men de kan ta väldigt olika lång tid pga av temp å hur pass bra förmognad man har haft, de bästa e ju att man har en pH-mätare å kollar att syrningen har kommit igång innan löpsättningen
Intressant! Nu har jag lärt mig något nytt.

Går det bra att låta mjölken löpa i 1h 30min istället för t.ex 60min om man märker att det skulle behövas mer tid? Eller händer det något med löpen/mjölken om det får löpa för länge?

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #5 skrivet: 01 apr-12 kl 11:06 »
Nu blev jag nyfiken på ph-mätare. Hur vet man vad som är rätt ph-värde i mjölken?

Nina K

  • Inlägg: 1032
    • Skåne
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #6 skrivet: 01 apr-12 kl 14:06 »
har du tillsatt syrakultur???

Kan bero på receptet du använder olika löpe har olika koncentration.

Använde aldrig någon syrakultur de gångerna. Stod inget om det i recept. Förklarar saken då varför den inte funka.  ::)

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #7 skrivet: 01 apr-12 kl 15:20 »
Använde aldrig någon syrakultur de gångerna. Stod inget om det i recept. Förklarar saken då varför den inte funka.  ::)

ja de förklarar saken man måste tillsätta syrakultur, sörskilt om man pastöriserar då är ju alla mjölksyrabakterier döda, de kan funka opastöriserat om man har riktigt bra mjölk
Livet är väl bra underbart i bland

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #8 skrivet: 01 apr-12 kl 15:21 »
Intressant! Nu har jag lärt mig något nytt.

Går det bra att låta mjölken löpa i 1h 30min istället för t.ex 60min om man märker att det skulle behövas mer tid? Eller händer det något med löpen/mjölken om det får löpa för länge?
ja de är inge problem
Livet är väl bra underbart i bland

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #9 skrivet: 01 apr-12 kl 15:23 »
Nu blev jag nyfiken på ph-mätare. Hur vet man vad som är rätt ph-värde i mjölken?
man tar ett utgångs pH när man börjar, å sen ska de stå i receptet.
olika ostar kräver olika pH
har man inge pH-värden i receptet så kan man iaf hålla koll på att syrningen kommer igång under förmognaden.
Livet är väl bra underbart i bland

thunder

  • Inlägg: 28
    • Södermanland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #10 skrivet: 01 apr-12 kl 16:12 »
Åååh har inte ett enda recept med utsatta ph-värden!


 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Ostlöpe från Apoteket er erfarenhet
« Svar #11 skrivet: 01 apr-12 kl 22:26 »
Inte jag heller. Det skulle vara kul om någon kunde skicka in några.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

616 gäster, 1 användare
Undine Lines

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser