Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kakan Herman  (läst 4425 gånger)

tulipan

  • Inlägg: 124
  • Hon bor i sitt paradis i skogen med sambo och barn
Kakan Herman
« skrivet: 04 sep-09 kl 14:28 »
Hej alla forumister!

Nu behöver jag hjälp. Jag har fått en lös surdeg.. som man ska hålla i liv och röra om en massa gånger per dag. Detta kommer att ta tio dagar, då ska man mata den då och då..
Sen när man hållit på i tio dagar så delar man degen och ger till vänner, sen bakar man en kaka av sin egna del.

Nu e jag fundersam.. man måste juh kunna göra denna deg från början.. HELT från början..

Är det någon som vet hur man gör?

Dag 4 ska man mata den med 2dl mjölk, 2dl mjöl och 2,5dl socker. Kan man kanske ta just dessa och sen den mängden och sen försöka få igång surdegen?

är det någon som har en aning alls?

Hade varit skoj att köra igång en egen deg då och då :)

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Kakan Herman
« Svar #1 skrivet: 04 sep-09 kl 15:33 »
Detta recept känner jag inte igen, men om du söker här på Bröd så finns det  många olika recept på surdeg.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Kakan Herman
« Svar #2 skrivet: 04 sep-09 kl 16:49 »
Jag brukar bara blanda rågmjöl, vatten +lite honung(el lite rivet äpple) till en lös gröt i en stor glasburk, den får stå varmt och så rör man någon gång per dag efter ca 3 dagar kan man baka med den. Den går även att förvara i kylskåpet. När den står i kylskåpet fyller jag på lite vatten och mera rågmjöl någon gång i veckan och rör då samtidigt, med jämna mellanrum tar jag fram surdegen och använder till bakning. Jag har använt samma surdeg sedan februari, får man igång en bra surdegskultur blir den bara bättre med tiden, sist bakade jag bröd helt utan jäst, jag använde bara surdeg och den jäste riktigt bra.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Kakan Herman
« Svar #3 skrivet: 04 sep-09 kl 17:45 »
Har inte hört talas om Herman på länge :)
Jag vill minnas att det var lite speciell smak på den surdegen; mer likt "filmjölkssur" eller hur man ska beskriva den och att den inte heller luktade som en vanlig surdeg.
Jag skulle tro att det är lite andra mikroorganismer som lever loppan i den men har ingen som helst aning om hur den en gång startat.
Precis som trådskaparen skulle jag gärna vilja veta hur man kan starta den från början.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Kakan Herman
« Svar #4 skrivet: 04 sep-09 kl 20:48 »
sist bakade jag bröd helt utan jäst, jag använde bara surdeg och den jäste riktigt bra.

Använder jag surdeg brukar jag aldrig använda jäst, det jäser skitbra - men det tar lite tid :).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Maddie

  • Inlägg: 729
    • Uppland
SV: Kakan Herman
« Svar #5 skrivet: 04 sep-09 kl 21:14 »

 Åååå Herman !     :)    Den kommer jag ihåg från jag var liten !!  Tänk vad spännande det var ! Mata den å sen baka till en kaka !
 jag vill också ha receptet... Någon måste ju ha det ?   ???

tulipan

  • Inlägg: 124
  • Hon bor i sitt paradis i skogen med sambo och barn
SV: Kakan Herman
« Svar #6 skrivet: 05 sep-09 kl 09:08 »
Hm.. tror jag varit lite otydlig.

Det är alltså INTE bröd detta utan det är en kaka.... så det är ingen vanlig surdegsbröd.

Jag har juh "receptet" men då får man juh en liten kletig degsörja till som man fortsätter och matar. Men jag tror att man kanske kan börja den degen med samma som man matar Herman med..
Och det är väl det jag är ute och fiskar efter... hur man BÖRJAR med denna deg innan man börjar skicka iväg det till kompisar. För någonstans har den juh börjat :)

Idag ska kakan göras. Ska vara nötter och allt möjligt gott i den. Kommer ihåg att den var jättegod så det ska bli spännande att få baka den igen efter femton år :)

Så om det är någon som tror sig veta om hur man startar denna kaka så skriv gärna. Om inte så ska jag testa om jag kan få igång surdegssörjan till den :)

Akka3

  • Inlägg: 1
SV: Kakan Herman
« Svar #7 skrivet: 05 sep-09 kl 11:48 »
För att börja från början med Herman så gör samma som dag nr. 4.
Det är början på kakan Herman. Lycka till!

februaribarn

  • Gäst
SV: Kakan Herman
« Svar #8 skrivet: 05 sep-09 kl 15:29 »
Fick en Herman någon gång under tonåren, men hade väl inte riktigt intresse för att göra kakan färdig då... :-[ vore kul att se hur den blir, bild någon? Eller kanske hela receptet från början?

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Kakan Herman
« Svar #9 skrivet: 05 sep-09 kl 15:34 »
Jag blev också nyfiken och skulle gärna se hela receptet: hur man matar osv.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

tulipan

  • Inlägg: 124
  • Hon bor i sitt paradis i skogen med sambo och barn
SV: Kakan Herman
« Svar #10 skrivet: 06 sep-09 kl 21:06 »
Akka3 Det var inte riktigt så det började tyvärr...


Idag gott folk kom jag över det riktiga grundreceptet för denna kaka.

Håll till godo :)



Grund recept för Herman

1 pkt jäst
4½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
7½ dl ljummet vatten

Vispa ihop lite lätt med handvisp tills degen blir slät. Låt stå i fyra dagar i rumstemperatur.
Dela i 4 lika stora bitar. Ge bort 3 av dom till vänner och behåll en själv.

Sen gör du som vanligt.... dvs som här nedan



Hej jag heter Herman (Detta är det papper som går runt från vän till vän med en del deg)


Dag 1: Du får Herman
Dag 2: Rör i Herman 2-4 gånger
Dag 3: Rör i Herman 2-4 gånger
Dag 4: Herman är hungrig!  Ge honom 2dl mjölk, 2dl mjöl och 2,5dl socker.
Dag 5: Rör i Herman 2-4 gånger
Dag 6: Rör i Herman 2-4 gånger
Dag 7: Rör i Herman 2-4 gånger

Dag 9: Herman är hungrig igen, ge honom detsamma som sist. Dela sedan Herman i fem lika stora delar och ge fyra bitar dina vänner (tillsammans med en kopia av detta "papper")
Herman nummer fem stannar hos dig.

Dag 10: Herman är jättehungrig! Ge honom 1,5 dl matolja, 3 ägg, 3 tsk bakpulver, 100 g hackade nötter, 2 rivna äpplen, 2,5 dl socker, 3,5 dl mjöl, 1 tsk salt, (100 g hackad choklad) och 2 tsk kanel. Blanda ihop allt och grädda i en stor form (26-28 cm i diameter) på 170 grader celsius i ugnen ca 45 min.

Lycka till!

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
SV: Kakan Herman
« Svar #11 skrivet: 07 sep-09 kl 14:57 »
hihi........låter som en tamagotchi!  ;)

....måste man leka med den också?


Live simply......so that others may simply live.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Kakan Herman
« Svar #12 skrivet: 07 sep-09 kl 15:38 »
Oj, vad Hermannar det blir :o! Finns kanske risk att folk tröttnar på att man ger dem degklimpar ;).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

 

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Kakan Herman
« Svar #13 skrivet: 07 sep-09 kl 19:53 »
För att börja från början med Herman så gör samma som dag nr. 4.
Det är början på kakan Herman. Lycka till!

Jag hade en Herman ett tag. God kaka! Men det blev lite tjatigt att baka Herman var 10:e dag, så tillslut glömdes han bort... Gjorde lite olika varianter, han var även god med banan i stället för äpple.

Hur som helst googlade jag en massa efter grundreceptet och fann att det var precis som Akka3 skriver. Ingen jäst eller nåt i det receptet jag läste. Men det finns säkert olika varianter. Minns inte var jag hittade det, men den som googlar skall finna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

549 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser