Jag kan bara säga hur jag gör. Men jag är nog inte den bäste på detta, för det tar nästan alltid lång tid för mig att få igång degen. 1-2 dygn brukar det ta. Har jag inte bakat på några månader kan det ta längre. Sällan kortare än ett dygn. Jag sparade länge surdegen i kyl. Sen sparade jag i frys ett tag. Nu torkar jag den. I alla varianterna har det tagit tid att få igång degen igen. I glasburk i kyl fick den efterhand ett värskelager överst, som sen svartnade. Det fick man hälla bort. Nu har jag läst här om att man kan ta fram degen och mata den, liva upp den lite, och sen tillbaka i kylen, ungefär en gång per vecka. Lite omständligt låter det, men kanske bra om man inte bakar så ofta. Jag försöker dock hinna baka nån gång per vecka och har gått ifrån att ha degen i kylen.
När jag tar fram eller blöter upp degen för bak så brukar jag lösa upp den i all eller nästan all degvätska med en gång. Sen sätter jag till mjöl efterhand tills den kommit igång. Rätt mycket mjöl med en gång, så det blir en lös gröt, sen lite till åt gången ca två ggr per dygn (några dl per gång till en deg på nån liter degvätska) tills jäsningen kommer igång, sen bakar jag ut rätt så snabbt.