En enkel och god inläggning av gröna Jalapenos är att helt enkelt skiva dem, koka upp dem i en lag av äppelcidervinäger, lite honung och lite salt. Koka nån minut och häll upp på rena burkar. Håller lääänge.
En enkel variant på Sambal Olek kan man lätt göra, kör hela frukter i mixer med lite salt och ättika till en lagom puré. Häll upp i små burkar, ättikan gör att det håller länge.
Olika chilifrukter är olika lätta att torka, de med tjockt fruktkött tar såklart lång tid på sig att torka (risk för mögel) men brukar bli godast. Om man torkar dem i hög temperatur (80-90 grader) får man en helt annan smak, mycket sötare och fylligare.
Hela eller halva/urkärnade frukter går också bra att frysa in. Blir mjuka i konsistensen när man tinar dem men funkar lika bra i matlagning som färska.
Det finns utrymme för experiment. Gör olika inläggningar med örtkryddor och vitlök t.ex.