Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vi funderar på att skaffa får, hur många får i förhållande till areal..  (läst 1555 gånger)

Lasse Lucidor

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Hej, vi har köpt en liten gård. 1.4 hektar tomt i Degeberga Skåne. Vi har endast 8 höns sedan i våras som givit oss massa glädje, ägg mm..
Nu funderar vi på får.
Vi har två ängar.
Äng nr 1 är en en ca 4000 m2, (50% mager moränkulle), 30% mer näringsrik mark med mycket hundkäx, gräs och skräppor. 20% lite hasselsnår, vildkörsbär, o ek.

Äng nr 2: ca 5000 m2.  60% fuktig och väldigt näringsrik mark med högt gräs, skräppor, hundkäx mm.. 40% skog, mest slyskog, börjat gallra så det skall bli mycket gles  så det kan bli mer undervegetation. Hassel, Al, björk, Bok, Ek vide och några fula granar... Det var vattensjukt på den ängen i vintras. Växer litet säv  här och var.

Har ett oanvänt traktorgarage som de kan ha som vindskydd.
Även ett fint välbonat stall med två boxar 4 m2 och en 3x2 m. Plus mer plats som man kan göra ytterligare 2 boxar. Tyvvär så kan de inte gå ut fritt från stallet då det ligger en bit bort från ängen..

Vi funderar på några Gutefår eller någon annan lite mindre ras. Endast till sällskap tror vi. Ev ta rätt på ullen då en släkting är hantverkare, hon tovar.. men det kanske är en fantasi att man skall orka ta rätt på ullen..

Fråga 1:   Vad tror ni, fungerar det, har vi för liten mark. Minst 3 bör de väl vara för att må bra?
Fråga 2: Baggar eller tackor?
Fråga 3. Fungerar det bra med höns som går in på ängen?

Tack på förhand/LASE
« Senast ändrad: 22 sep-08 kl 18:23 av Lasse Lucidor »
Bor med min sambo och son uppe på kullarna ovan Forsakar, Degeberga i Skåne. Har några höns och skaffar snart några får. Trädgården är nog största passioner där både grönsaker och prydnadsväxter odlas.

Norna

  • Inlägg: 242
    • Blekinge
Tre tackor vore väl trevligt! Vill gärna slå ett slag för de utrotningshotade allmogefåren! Kolla deras hemsida; allmogefar.se    :)

Tror inte det behöver vara för liten areal. Det viktigaste är väl att stängsla så att det blir små hagar innuti hagen, om du förstår, så att du kan växla mellan olika delar av hagen för att hålla parasittrycket nere.

Se bara upp lite med den vattensjuka marken. Det är inte bra för fårens klövar. Det kan bli sjukdomar av det. Jag hade inte vågat ha får på vattensjuk mark. Kanske du kan använda den delen av hagen när det är tjäle? Eller går den att fylla ut på något vis, med grus etc?

Det går säkert bra att ha hönorna tillsammans med fåren!

Lycka till!  ;)
I varje människa finns en drottning - tala till henne och hon stiger fram.

Lasse Lucidor

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Trevlig hemsida, allmogefar.se,, Åsefår verkar ju väldigt trevliga och det finns uppfödare i skåne med..
Ängen är endast vattensjuk på vintern/ våren innan träden slår ut.. så tror du inte man kan ha dem där på sommaren,, i alla fall några dagar i taget...
Tack för tipsen/LASSE
Bor med min sambo och son uppe på kullarna ovan Forsakar, Degeberga i Skåne. Har några höns och skaffar snart några får. Trädgården är nog största passioner där både grönsaker och prydnadsväxter odlas.

MonaW

  • Inlägg: 978
    • Västmanland
    • Monas sida
Att våta marker är olämpliga för får beror nog mest på att där kan finnas en snäcka, som är mellanvärd för Stora Leverflundran, en parasit som är farlig för fåren. Den kan även gå på kor men de är inte lika känsliga. Jag vet inte HUR blött det måste vara för att den där snäckan ska finnas. Fåren brukar väl själva undvika våtmarker. I min hage finns ett område som är ganska sankt och ibland ser jag att fåren faktiskt går där och betar fast de har stora torra ytor så man kan inte lita helt på deras förmåga att avgöra vad som är bra för dem.
Åsenfår, hundar och katter

ulfg

  • Inlägg: 1006
Våta fuktängar är tyvärr inte helt optimal mark för får. Kanske ni kan ta hö där istället och bara ha det som reservbete efter höslåttern? Då håller ni marken i skick och undviker sjukdomar. Fuktig mark kan vara okej bete under hög- och sensommar.

Mvh Jonas
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Birgit

  • Inlägg: 2897
Att hålla höns och får på samma marker fungerar toppen. Har själv prakticerat. Dessutom hjälper hönsen till att hålla parasiter borta. Vet ej om de äter omtalade snäcka, men är väl inte omöjligt.

Vad gäller våta marker, så ska man framförallt se till att det finns torra områden fåren kan söka sig till och att de har rent vatten från annat håll, så de inte dricker om det står vatten. Det är det vanligaste sättet att få stora leverflundran. Oftast gillar de inte det som växer på de våta markerna. Fel typ av gräs för får alltså. Därför ska man inte tvinga dem att beta där. Däremot tror jag får själva vet vad de behöver. Betar de i de fuktiga markerna, finns något där de behöver.

 

Lasse Lucidor

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Tack för råden, som sagt endast en del av ena ängen hade vattenpölar i vintras så de kan ju välja var de vill gå Men för säkerhets skull så har jag dom på den torra kulliga ängen hela vinterhalvåret så det borde det bli bra.
Tänker sätta stängsel för hönsen så de håller sig på den sida av marken där fåren är.  I sommras har de fått gå på hela tomten, bl a i Grönsakslandet, de gillar visst rödbetsblast och kålen,  ;),,,men himla fina är dom och en massa ägg har de gett.

 ,,det kan bli några Åsenfår senare i höst, Tack / LASSE
Bor med min sambo och son uppe på kullarna ovan Forsakar, Degeberga i Skåne. Har några höns och skaffar snart några får. Trädgården är nog största passioner där både grönsaker och prydnadsväxter odlas.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

626 gäster, 2 användare
Bokohammare, köksträdgård

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser