Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mat på vedpanna (kökspanna)  (läst 1551 gånger)

Marita42

  • Inlägg: 57
    • Uppland
Mat på vedpanna (kökspanna)
« skrivet: 27 aug-08 kl 11:42 »
Hejsan

Är det någon här inne som har en kökspanna el vedsspis och gör all mat på?
Jag har några frågor runt matlagning i vedspis el kökspanna.
Vi har en Wamsler 110 cm bred och när jag använder ugnen får jag ingen som helst färg på ovansidan av allt jag bakar och tillagar i ugnen, vad gör jag för fel?

Jag har ringt Wamsler dom säger att jag ska dra in spjället, för jag har för stort drag.
Har provat de men det fungerar inte tycker jag. Har jag hållt på för kort tid eller kan jag prova på nåt annat sätt?

MVH
Marita
Kvinna med utflugna barn 2 av 3 ialla fall, gift bor på landet

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14124
    • Medelpad
SV: Mat på vedpanna (kökspanna)
« Svar #1 skrivet: 27 aug-08 kl 15:05 »
Nu vet jag inte specifikt hur just en Wamsler kökspanna är gjord, men på en gammal vanlig vedspis går ju rökgaserna från eldstaden mellan översidan av ugnen, sedan ner på sidan av ugnen och till sist under ugnen och ut till skorstenen. För att det ska bli någotsånär jämn värme och inte alldeles för mycket övervärme så ligger det ett isolerande lager av cementbruk, lera eller liknande ovanpå ugnen. Det där brukar smulas sönder och försvinna med åren, om man då har ersatt det med något som är bättre värmeisolerande eller tjockare än den lera spistillverkaren hade tänkt sig, så kan det bli dåligt med övervärme i ugnen.

En annan möjlighet är om ugnen är otät så att det kan dra in kalluft från ugnsluckan och ut i rökgången på något sätt. På min Husqvarnaspis är plåten till höger om ugnen skev så det läcker kraftigt där, men något sådant borde man ju inte behöva drabbas av på en modern kökspanna.

 

Marita42

  • Inlägg: 57
    • Uppland
SV: Mat på vedpanna (kökspanna)
« Svar #2 skrivet: 28 aug-08 kl 09:43 »
Hejsan
Nu har jag varit in under överdelen och kollat, där finns ingenting bara tomrum.
och ett spjäll som reglerar rökavgaserna (antar ja att de kallas de som bildas efter elden)

Ivår gammla vedpanna Kockums fanns det som smala tegelstenar, de var nog dom du pradade om.
Dom var söndersmulade.  I den spisen lagade jag all mat, ugnen var hur bra som helst.
Men den här är värdelös. Maten ser inte god ut utan färg.

MVH
Kvinna med utflugna barn 2 av 3 ialla fall, gift bor på landet


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

717 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser