Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tillbehör till grillat...  (läst 3292 gånger)

IsaIrina

  • Inlägg: 92
    • Ljungdalsgården
Tillbehör till grillat...
« skrivet: 15 jul-06 kl 15:56 »
Finns det någon/några som har förslag på tillbehör till grillat kött? ???

Är så himla trött på potatissallad,pomme och potatisgratäng.

Gärna förslag med tillhörande recept ;).
Vi har Kindahöns(genbank),Japanska dvärghöns(chabo),Maraner,Brahma,Sussex och korsningshöns(grönvärpare), kaniner,lantras getter,chinchilla och katter. / www.ljungdalsgarden.se

Per L

  • Inlägg: 148
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #1 skrivet: 15 jul-06 kl 16:21 »
Vi brukar ha en god sallad till bara.
Isbergssallad, tomater, gurka. Skär smått och häll i en stor bunke.

gör en dressing av:

5 delar olja
0.5 delar rödvinsvinäger
salt (ordentligt, tricket är saltet, man ska ha mycket mer än vad man tror men det lär man sig efterhand)
peppar
3 stora vitlöksklyftor som du river på rivjärnet. (finns bara ETT sätt, och det är att riva vitlöken, glöm vitlökspress eller krossa med kniv etc.)

En annan variant som är gott är Dirty rice, ska be frugan skriva receptet åt dig.
Ännu ett alternativ är svampragu som du gör på vanliga champinjoner, det ska jag också be henne skriva in när hon vaknar..... (hon tar sin lördagseftermiddags-lur nu).

Eulalia

  • Gäst
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #2 skrivet: 15 jul-06 kl 16:56 »
ungsbakade rotsaker är gott och enkelt till grillat

morötter, palsternacka, sötpotatis, några lökar och vitlöksklyftor, kanske även ett par paprikor, skärs i större strimlor.
olivolja, salt o peppar över, eller de kryddor man gillar bäst.

in i ugnen ca 20-30 minuter, beroende på vilken konsistens man vill ha på det.
Vi gillar den välgrillad och knaprig.


Eulalia

  • Gäst
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #3 skrivet: 15 jul-06 kl 17:02 »
Persiljesallad:

Färsk persilja (mycket!)
vitlök
olivolja
vinäger


skölj persiljan & rensa bort alla stjälkar
gör en dressing på olivolja, vinäger och fint hackad vitlök. salt o peppra
blanda ihop

supergott, men ska nog inte ätas av gravida,
har läst nånstans att persilja kan vara abortframkallande..
« Senast ändrad: 15 jul-06 kl 17:02 av Eulalia »

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #4 skrivet: 15 jul-06 kl 17:15 »
Dirty Rice till minst 4 personer:

Hacka 1 stor gul lök och riv 1-2 klyftor vitlök, fräs dessa lite försiktigt i smör och olja. Tillsätt 0,5 msk paprikapulver, 1 tsk chilipulver och 2 tsk spiskummin (jag tycker spiskummin är det viktigaste så de andra 2 kan man hoppa över om de ej finns hemma). Fräs. Hacka en chilifrukt och en paprika, ha i även detta och fräs ytterligare. Häll i 3 dl ris och rör om så att riskornen börjar blänka av fettet. Häll på knappt 4 dl vatten + en buljongtärning (eller färdig fond om så önskas), koka på svag värme i 15 min. Hacka under tiden koriander eller persilja (mängd efter behag) och eventuellt 2 tomater (ta i så fall bort kärnhusen). När riset är klart blandar du i 1 bruk majs, koriander/persilja och tomater om du vill det. Jag brukar även ha i kidneybönor ibland vilket gör det hela till en fullgod varmrätt på egen hand. Avsluta det hela med att stänka över lite tabasco och citronjuice.


Svampragu för kanske 4 personer eller så:

Klyfta ca 15-20 champinjoner, hacka en stor gul lök och 1,5 paprikor (gärna olika färger).
Fräs champinjonerna i stekpanna med lock utan fett tills det mesta av vätskan sipprat ur dem. Ta av locket och låt vätskan koka bort. Ha i en rejäl klick smör och löken, fräs. Ha i paprikorna och smula över en tärning svampbuljong (om du inte är livrädd för transfetter, ta i så fall bara lite salt). Häll på en burk crème fraîche och peppra rikligt. Koka ihop. Vill man så kan man ha i vitlök och hackad persilja. Ragun funkar ensam till kött men den kommer verkligen till sin fulla rätt accompagnerad av lite sallad, gröna bönor eller ugnsstekt potatis.

Så till min favorit, bulgur- eller matvetesallad:

Koka bulgur eller matvete enligt anvisningen på paketet (ha gärna i en buljongtärning eller salt, trots att det i regel står att matvetet redan är saltat). Låt stå och dra 10 min. Till fyra personer brukar jag hacka 2 avocados, 1 stor rödlök, en rejäl knippe koriander (eller persilja) och 2 tomater (ta bort kärnhusen). Blanda i allt i bulguren eller matvetet. Häll på några matskedar (kanske 2-3) kallpressad rapsolja och saften från en citron. Salladen kan serveras ljummen eller kall, huvudsaken är att den får dra åtminstonde 20 min innan den serveras. Vill man ha den ljummen kan man värma på den lilte försiktigt.


/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

IsaIrina

  • Inlägg: 92
    • Ljungdalsgården
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #5 skrivet: 16 jul-06 kl 18:56 »
Tusen tack...mycket gott....svampragun ska provas i veckan....återkommer med reslutatsvar.. ;).
Vi har Kindahöns(genbank),Japanska dvärghöns(chabo),Maraner,Brahma,Sussex och korsningshöns(grönvärpare), kaniner,lantras getter,chinchilla och katter. / www.ljungdalsgarden.se

Totto

  • Gäst
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #6 skrivet: 20 jul-06 kl 21:20 »
Vi gör oftast en sallad till grillat. Man tager vad man haver men broccoli brukar vi ha i, rädisor, kanske lite sockerärter, förutom salladsbladen och andra blad.

Röd- eller vitbetor äter vi ibland istället för potatis. En sallad på kokta betor med en vinägrettsås är gott. Eller bara kokta som de är.

Vi brukar också grilla grönsaker, vanligen på spett. Paprika, lök, svamp, squash, tomater. Går att ha i sallad, det också.

Grillade majskolvar är inte dumt när det är säsong.

IsaIrina

  • Inlägg: 92
    • Ljungdalsgården
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #7 skrivet: 21 jul-06 kl 10:46 »
Jag har en favoritsallad till grillat. :D

Blandade salladsblad(ruccola,spenat,isberg,rödbetsblad m.m.)
1 kruka basilika (bara bladen)

1 förpackning Tapas Queso Iberico(inl. ost i marinad)
Alt. 1 fetaost i bitar + basilikaolja,pizzakryddor och lite salt

1 påse pinjenötter
2 klyftade färska fikon
1 avocado i klyftor
2 färska champinjoner i bitar
Oliver av valfri sort

Mycket gott och mättande! ;)
Vi har Kindahöns(genbank),Japanska dvärghöns(chabo),Maraner,Brahma,Sussex och korsningshöns(grönvärpare), kaniner,lantras getter,chinchilla och katter. / www.ljungdalsgarden.se

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #8 skrivet: 21 jul-06 kl 12:25 »
Sommarens bästa grilltillbehör här har varit en potatissallad med senapsvinägrett.

Kall kokt färskpotatis skärs i stora bitar
Färsklök hackas grovt, ta med hela blasten

Dressing :
Vispa ihop en 1 del dijonsenap med 2 delar vinäger
häll sakta ner 5 delar olja medans du fortsätter att vispa
Krydda dressingen med mortlade färska kryddor, rosmarin, timjan och salvia t.ex. + lite svartpeppar

Häll dressing över potatis/lök och vänd runt och blanda i goda svarta oliver (med kärna)

Denna sallad är också fantastisk till rökt fisk  :)

leifhh

  • Gäst
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #9 skrivet: 21 jul-06 kl 12:34 »
Marinerad aubergin är ett klockrent tillbehör till grillat. Speciellt om sommaren då auberginen går ner något i pris....

Marinerad aubergin
Skär önskad mängd aubergin i skivor vilka saltas och läggs i durkslag. Efter ett par timmar har tillräckligt mycket vatten dragits ur auberginen, då steker man skivorna i olja. Stek dem tills de blir lätt gyllenbruna.
De stekta, fortfarande varma skivorna läggs i en marinad bestående av:
Olivolja
Äppelcidervinäger eller pressad citron
Sambal Ölek
(ev spiskummin)
(ev pressad vitlök)
(ev skivad rödlök)
Låt allt sammans dra ett par timmar varefter auberginskivorna äts rumstempererade till grillat kött och lite bröd.

Jag stötte först på en liknande rätt när jag jobbade i argentina, men har sedan ramlat på något liknande hos en kompis som är från Marocko.

leifhh

  • Gäst
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #10 skrivet: 21 jul-06 kl 12:38 »
Just det ja, i argentina serverades jag i princip alltid endast tomatsallad till grillat kött.

En enkel tomatsallad gör man av:

Tomat
Basilika
Rödlök eller massor med gräslök
svartpeppar
salt
balsamvinäger
olivolja
(tunnt skivad selleri)

serveras givetvis rumstempererad

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Tillbehör till grillat...
« Svar #11 skrivet: 21 jul-06 kl 15:54 »
Grönsaker och bröd. Gärna med någon sås att doppa bägge i. Antingen vanlig varm brunsås med några droppar rödpepparsås (tabasco eller luisiana hot sauce) eller någon kall variant som Tsaziki eller mild salsa (hopkok på tomat lök paprika och ett par jalapenos). Stava upp lite morötter, gurkor och selleri och släng brödet på grillen några minuter så det får en rostyta. Viola.....tillsammans med ett par lamkottletter penslade med vinäger, soja och honung och lite kallt vitt vin eller öl har du genast en helkväll framför dig.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

 

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: Tillbehör till grillat...
« Svar #12 skrivet: 29 jul-08 kl 18:31 »
Har nog lagt upp den här kalla såsen i en annan tråd med, men den är så god till grillat att den förtjänar en uppvisning i en tråd till  ;D ...någon kan ju ha missat den ::) Den är busenkel att slänga ihop och är som mycket annat lite godare dagen efter ;)
Finhacka rucola, blanda ner hacket i creme fraiche och krydda med salt, peppar eller vad som behagar. Färdigt :D Dagen efter tycker jag smaken påminner lite om tzatziki av någon konstig anledning  ??? gott gottigottgott ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

479 gäster, 2 användare (1 dolda)
jws jws

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser