Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grovt bröd i lergryta  (läst 8708 gånger)

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Grovt bröd i lergryta
« skrivet: 21 dec-06 kl 18:46 »
Har för en längre tid sen lovat att bidra med ett recept på grovt bröd som bakas i lergryta. Det är enkelt men, tar en stund. Det är perfekt nu i jultider till all julmat.

Det här behövs,

50 g jäst
0,5 l vatten
2 dl sirap (gärna brödsirap)
1 msk salt
6 dl grovt rågmjöl
8 dl fint rågmjöl

Så här gör man,

Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 min. Blanda salt, vatten, sirap och jäst. (Vätskan ska alltså vara 37 grader.) Tillsätt mjöl, knåda rejält, forma till sist en limpa och rulla den i lite grovt rågmjöl. Olja grytan lätt, lägg i limpan och låt den ligga i grytan utan lock i 10 minuter. Lägg på locket, ställ in i kall ugn och sätt på 200 grader, låt stå i 1,5 timme. Stäng av ugnen men, låt grytan stå kvar i 12 timmar. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå ytterligare i ett dygn innan ni äter och njuter!  :D
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

lite_av_varje

  • Gäst
Re:Grovt bröd i lergryta
« Svar #1 skrivet: 21 dec-06 kl 20:23 »
Har för en längre tid sen lovat att bidra med ett recept på grovt bröd som bakas i lergryta. Det är enkelt men, tar en stund. Det är perfekt nu i jultider till all julmat.

Det här behövs,

50 g jäst
0,5 l vatten
2 dl sirap (gärna brödsirap)
1 msk salt
6 dl grovt rågmjöl
8 dl fint rågmjöl

Så här gör man,

Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 min. Blanda salt, vatten, sirap och jäst. (Vätskan ska alltså vara 37 grader.) Tillsätt mjöl, knåda rejält, forma till sist en limpa och rulla den i lite grovt rågmjöl. Olja grytan lätt, lägg i limpan och låt den ligga i grytan utan lock i 10 minuter. Lägg på locket, ställ in i kall ugn och sätt på 200 grader, låt stå i 1,5 timme. Stäng av ugnen men, låt grytan stå kvar i 12 timmar. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå ytterligare i ett dygn innan ni äter och njuter!  :D'

kan man göra på detta sätt med andra brödingredienser oxå??alltså kan man baka sitt bröd från kokboken på detta sätt,eller är detta endast för detta recept?

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Grovt bröd i lergryta
« Svar #2 skrivet: 27 dec-06 kl 16:49 »
kan man göra på detta sätt med andra brödingredienser oxå??alltså kan man baka sitt bröd från kokboken på detta sätt,eller är detta endast för detta recept?

Jag vet faktiskt inte. Jag har inte bakat några andra bröd än detta i lergryta.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

kossan

  • Inlägg: 1158
  • Var sak har sin tid!
    • Bohuslän
    • www.bokedalensparadis.blogspot.com
SV: Grovt bröd i lergryta
« Svar #3 skrivet: 10 jul-08 kl 23:42 »
Måste prova detta :D
Avlar på faverolle, svart koppar maran och vaktlar! Har katterna Rosa och Kurt!
www.bokedalensparadis.blogspot.com

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Grovt bröd i lergryta
« Svar #4 skrivet: 11 jul-08 kl 11:29 »
Vi lekte skogsmullar en gång, och grävde en håla, där vi eldade upp en glödbädd, sedan lade vi en lergryta över kolen och fyllde hålet, när det gått några timmar, grävde vi upp grytan, och visst det fanns ett bröd, som inte var alldeles misslyckat. Allt makar ju bättre i skogen i vilket fall som helst.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Grovt bröd i lergryta
« Svar #5 skrivet: 11 jul-08 kl 19:42 »
Den långa gräddningstiden lockar fram sötman i rågmjölet. Jag bakar dock med surdeg. (Den enda gång jag bakte med jäst blev det rätt slätstruket. Men jag gjorde en snabbare variant än Javills. Med surdeg kan man dock inte skynda på.)

Att få till degen är som vid vanligt surdegsbak. Ingredienser är rågmjöl, salt och vatten. Det tar några dar sisådär. Sen ned med degen i grytan ungefär som Javill beskriver. Dock behövs längre jästid i grytan. Degen bör åtminstone ha börjat höja sig innan man slår på värmen. Detta tar någon-några timmar och bör få lite tillskottsvärme. Ca 30-50 grader är lagom. Jag gräddar ca 2,5 timmar i ca 175 grader. Stänger sen av (jag har elugn) så får det stå på eftervärme nån timme. Står det längre blir det kondens som enligt min erfarenhet sätter ned hållbarheten. Det tas sen ut grytan och får vila några dar i t ex papperspåse (bageripåse) innan det skärs upp. Brödet blir underbart aromatiskt och ganska sött. Det liknar vad tyskarna kallar Pumpernickel. Är kanske en sorts Pumpernickel. Dock sötare och mer aromatiskt än den Pumpernickel som finns att köpa, som ändå är bland det bättre bröd som finns att köpa i vanliga butiker.

Gräddar jag samma deg i öppen form blir den hård i ytan och inte hälften så söt och inte tillnärmelsevis så aromatisk. Det blir däremot bra i form av annat material med lock, t ex av ugnssäkert glas eller rostfritt stål. Men det blir bäst i lergryta.

Jag gör även ett vete- & grahamssurdegsbröd. Det blir bra i öppna formar. Har aldrig försökt göra det i lergrytan för jag vill inte ha den effekten på det brödet. Men ska väl testa nån gång.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

502 gäster, 1 användare
Själv är bäste dräng

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser