Rostfria kastruller som man ska använda på en spisplatta måste alltid ha en tjock botten av något material som leder värme bra, annars blir den ojämnt varm och allt som överhuvudtaget skulle kunna tänkas fundera på att bränna fast kommer också att göra det. Men att värma vatten går förstås bra även i en rostfri kastrull utan tjock botten.
Den tjocka bottnen kan vara av vilken metall som helst som har bra värmeledningsegenskaper, alltså inte nödvändigtvis koppar. T ex mässing eller aluminium går lika bra. Det beror på när kastrullen är tillverkad och hur det låg till med marknadspriserna på olika metaller just då, vilket material tillverkaren har valt.
När det gäller stekpannor så finns det sådana av pressad stålplåt också, de brukar i så fall vara emaljerade. De är inte så roliga, de brukar bli mycket buckliga i botten med tiden. Då är det bättre med gjutjärnspannor för de som är armstarka och aluminiumpannor med någon tvivelaktig beläggning för de andra.