Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fråga om bakjäst  (läst 3512 gånger)

Erik Röde

  • Inlägg: 302
  • hemmapappa
Fråga om bakjäst
« skrivet: 26 jun-08 kl 14:51 »
Kan man ha en egen jäst, som i frysen eller så så att man inte alltid behöver handla ny när det är dags för matbröd eller bullar. En egen liten jäst som växer till som man kan ta lite lagom av då och då.

Surdeg sparar man en klatt av, går det att göra likadant med bakjäst? Här handlar det inte om att spara pengar, men väl bensin och tid. Men visst, bensin är pengar...
Vet någon?

MVH
Erik

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #1 skrivet: 26 jun-08 kl 15:00 »
Det finns torrjäst också.

Inga-Karin

  • Inlägg: 648
  • Två av våra 12 Hedemorahönor med sina tuppar
    • Västmanland
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #2 skrivet: 26 jun-08 kl 15:06 »
Ja det finns torrjäst och jag har precis startat användning av det iom bakmaskinen. Nu undrar jag om det torra bröd den åstadkommer beror på torrjästen?

Vore så tacksam om någon kan föreslå ett recept på  garanterat "segt" bröd med mjukare skorpa. Jag har massor med recept, men av de fem jag testat har endast tre gått att få ur formen, men samtliga är som sagt var torrare än vad vi uppskattar.

MVH

Ps. det går att frysa både surdegs"starter" och vanliga jästpkt med bättre resultat än torrjäst!? Ds
Maka, mamma, svärmor, trippelmormor, dubbelfarmor, matte, hönsmora, f.d.skolsyrra, dotter, syster, faster och moster. Nybliven statsanställd friherrinna.
Vi fick hem våra Hedemorahöns 080320 och fick beviljat Genbank 090325

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #3 skrivet: 26 jun-08 kl 15:09 »
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #4 skrivet: 26 jun-08 kl 18:03 »
Det går alldeles utmärkt att spara jästkultur, jag har bara erfarenhet av färsk kultur, där jag sätter en ny deg i samma odiskade bunke omgående eller så torkar jag lite deg tills nästa gång.
Det kommer inte jäsa lika kraftigt och med tiden kan den degenerera men ett halvår brukar inte vara något problem.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #5 skrivet: 26 jun-08 kl 21:03 »
Det går bra att spara jäst, den löper risk att infekteras av vildjäst.

Jag använder torrjäst, och tar mycket lite i en söt ,varm vattenlösning, blåser in luft då och då, på några timmar har jästen förökats sig mycket.
Detta går även med vanlig jäst.

Jästen förökar sig snabbt om den får syre, i bak eller öljäsning sker jäsningen med långsam förökning, när jästen inte får syre då blir inte slutprodukten endast CO2 utan även alkohol.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

Erik Röde

  • Inlägg: 302
  • hemmapappa
SV: Fråga om bakjäst
« Svar #6 skrivet: 26 jun-08 kl 21:27 »
Tack för svaren. Sidan med vildjästen var trevlig.

mvh
Erik


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

488 gäster, 2 användare (1 dolda)
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser