Datum: 18 juni, 2003 ;
Kalvdans är en gammal god efterätt som verkligen hör våren till. Den görs nämligen av råmjölken, dvs den mjölk som kommer de tre första dagarna efter att kon kalvat. Råmjölken innehåller så mycket protein att den stelnar när man värmer den. Kalvdans är alltså en slags ostkaka, fast gjord bara på mjölk.
Häll helt enkelt upp råmjölken i en smord form och grädda på låg värme tills all mjölk stelnat. Låt svalna. Äts traditionellt med kanel, socker och mjölk, men prova gärna egna varianter, t.ex. äppelrasp, sylt eller flytande honung.
Späd gärna ut råmjölken med vanlig mjölk för att få en bättre och lättare konsistens på puddingen, särkilt när du använder första dagens råmjölk. Prova först 3 dl vanlig mjölk till en liter råmjölk och justera sedan nästa gång du gör kalvdans, beroede på hur länge efter kalvningen kon mjölkats och hur tjock du vill ha din kalvdans. Råmjölken går bra att frysa.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)