Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kalvdans  (läst 3357 gånger)

admin

  • Administratör
  • Inlägg: 631
    • Alternativ.nu
Kalvdans
« skrivet: 09 nov-03 kl 23:06 »
Datum: 18 juni, 2003 ;


Kalvdans är en gammal god efterätt som verkligen hör våren till. Den görs nämligen av råmjölken, dvs den mjölk som kommer de tre första dagarna efter att kon kalvat. Råmjölken innehåller så mycket protein att den stelnar när man värmer den. Kalvdans är alltså en slags ostkaka, fast gjord bara på mjölk.
Häll helt enkelt upp råmjölken i en smord form och grädda på låg värme tills all mjölk stelnat. Låt svalna. Äts traditionellt med kanel, socker och mjölk, men prova gärna egna varianter, t.ex. äppelrasp, sylt eller flytande honung.
Späd gärna ut råmjölken med vanlig mjölk för att få en bättre och lättare konsistens på puddingen, särkilt när du använder första dagens råmjölk. Prova först 3 dl vanlig mjölk till en liter råmjölk och justera sedan nästa gång du gör kalvdans, beroede på hur länge efter kalvningen kon mjölkats och hur tjock du vill ha din kalvdans. Råmjölken går bra att frysa.

 
Petter  
petter@alternativ.nu

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kalvdans
« Svar #1 skrivet: 20 maj-05 kl 23:13 »
jo det var fint där jag bodde förut,brukade få råmjölk några gånger per år,då var det fest!
men man kan fuska genom att pytsa i mjölkpulver i köpesmjölk. blir inte riktigt samma men duger gott här i skogen. 1 påse mjölkpulver per liter mjölk,man kan även knäcka i ett ägg eller två så stelnar det bättre


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

925 gäster, 9 användare (3 dolda)
Krogsmåla, -kaja-, Ett svart får, matibamba, Cecilia Sääf, enigma77

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser