Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gårdsslakt?  (läst 9096 gånger)

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Gårdsslakt?
« Svar #20 skrivet: 09 nov-07 kl 17:54 »
Är du privatperson som äger en ko och äter upp henne så har dju ju inte dragit av kostnaderna för henne och då betalar du varken inkomsstksatt på henne eller någon moms.

Jag hörde på radion om någon som kört "inofficiell" uppfödning och slakt av grisar i massiv skala. Jag är rätt säker på att det var skattebrott han åkte dit för. Stora summor, fyra miljoner tror jag det var.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Gårdsslakt?
« Svar #21 skrivet: 09 nov-07 kl 17:58 »
Jag hörde på radion om någon som kört "inofficiell" uppfödning och slakt av grisar i massiv skala. Jag är rätt säker på att det var skattebrott han åkte dit för. Stora summor, fyra miljoner tror jag det var.

Var det inte han det stod om i ATL? Tusentals grisar handlade det ju om, och jag har för mig att det blev fängelse.

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Gårdsslakt?
« Svar #22 skrivet: 09 nov-07 kl 18:06 »
Var det inte han det stod om i ATL? Tusentals grisar handlade det ju om, och jag har för mig att det blev fängelse.


Leta, leta...

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=43136&a=Tv%E5%20%E5rs%20f%E4ngelse%20f%F6r%20svartslakt

Anna Ho

  • Inlägg: 1079
    • Östergötland
Re:Gårdsslakt?
« Svar #23 skrivet: 09 nov-07 kl 19:35 »
Vilket otrevligt slakteri du beskriver  :-\
men nu ska vi inte dra alla slakterier över samma kam tycker jag!

Vårt slakteri har de gånger jag varit där, inte alls levt upp till din beskrivnig.
Utan det har varit tyst och djuren har stått lungt och tittat sig omkring.
Både de uppbundna mjölkkorna och ungtjurarna i boxar.

/Rosa

På vårat oxå, jag var oxå där på semineringskurs i en hel vecka och jag tyckta att miljön var bra för djuren, hela vägen från bil till slaktögonblicket.

Våra transportörer är oxå helt suveräna, de är de enda som är goda nog att skjutsa våra djur på utställninger oxå. Och våra betesdjur som ska iväg en bit.
"Lycka är att ha en Heeler i hälarna och en korthårs Collie i knät :-)"

Har mjölkkor, hundar, häst, huskatter och en Maine Coon, marsvin och höns: dv RIR, dv Plymouth Rock och dv Sussex.

leifhh

  • Gäst
Re:Gårdsslakt?
« Svar #24 skrivet: 10 nov-07 kl 15:18 »
Teoretiskt sett borde det bli mindre bakteriehärdar om smutsen först är avspolad.
Kött som skall frysas in behöver inte hänga länge, om ens alls. Man kan då alltså spola direkt efter slakten och vattnets inverkan på bakterierna har då ingen betydelse. Spolning och eventuellt avtorkning innan nedstoppning i fryspåsar.
Det kommer garanterat inte att märkas någon skillnad på om det har hängt eller inte hängt. Detta med hängning är nog gamla ideer från tiden innan man kände till bakterier

Nu är du allt ute och cyklar ordentligt min vän.....

Det jag nu återger har jag hämtat från statsveterinär Torsten Mörner på Statens Veterinärmedicinska Anstalt  (nu ordförande Svenska Jägarförbundet) och den som vill läsa det kan ju kika i Jägarens nya kokbok. Från jakt till dukat bord som innehåller den absolut bästa och fackmannamässigt välskrivna redogörelse för kötthantering jag över huvud taget hittat. Och då har jag letat rätt ordentligt i litteraturen. Alla sidhänvisningar nedan avser Jägarens nya kokbok.

Angående vatten och kött (sid 80-81):
Vatten är nödvändigt i slaktboden, men bara för rengöring  av händer och redskap. Inget vatten skall komma i kontakt med slaktkroppen. Varför inte frågar sig någon, jag citerar Mörner "När man häller vatten på en köttyta är det lätt att bedra sig när man ser föroreningarna spolas bort. Det är bara de stora partiklarna som avlägsnas. Istället sker en utsådd av bakteriefilm över köttytan när man spolar med vatten. Dessutom höjs vattenhalten i ytskiktet, vilket underlättar för bakterier att tränga igenom det samt främjar tillväxten. Har utsidan på kroppen förorenats bör smutsen skrapas, torkas eller skäras bort. "

Varför man hänger slaktkroppar (sid 77-79):
När man hänger slaktkroppar omvandlas musklerna till kött. Ett nyslaktat djur innehåller inte kött, det består av muskler.... Åter Mörner: "När kött hänger och mognar sker den största förändringen i muskelcellerna. Dessa kommer att brytas ner under mognadsprocessen och det bildas smakämnen ur det muskelprotein som finns."  Lite senare skriver han: "Hur länge man skall hänga djuret för att köttet ska bli mört och moget är beroende av temperaturen." Han anger att ett riktvärde att summan av den genomsnittliga dygnstemperaturen skall bli 40 (kallas 40 dygnsgrader). Detta riktvärde passar de flesta köttslag. Ytterligare några rader ner skriver han: "Efter en viss tid  har mörningen nått sitt maximum och köttet blir inte mörare av att hänga. Köttet får då en mogen lukt som är helt skild från den lukt som förorenat eller ruttet kött avger. Det är ett gott råd att regelbundet (dagligen) inspektera kött som hänger och lukta på det."


Summa summarum:
  • Inget vatten på slaktkroppen, men tvätta händer och redskap ofta.
  • Häng slaktkroppen i 40 dygnsgradet.
  • Köp Jägarens nya kokbok. Från jakt till dukat bord isbn 91-518-4368-4
« Senast ändrad: 10 nov-07 kl 15:23 av leifhh »

leifhh

  • Gäst
Re:Gårdsslakt?
« Svar #25 skrivet: 10 nov-07 kl 18:51 »
??? Anledningen till detta ordval? Förutom att du inte tycker som jag.


Ah. Skäms lite, det var lite väl drygt av mig att skriva så. Jag ber om ursäkt.

Jag rekommenderar dock Mörners arbeten. Jägarens nya kokbok ger en lätt tillgänglig redovisning av de senaste forskningsrönen kring slakterihygien. Det handlar i och för sig om viltslakt men vi självhushållare har mycket att hämta för att höja kvaliteten på vår mat!

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Gårdsslakt?
« Svar #26 skrivet: 12 nov-07 kl 19:37 »
Vilket otrevligt slakteri du beskriver  :-\
men nu ska vi inte dra alla slakterier över samma kam tycker jag!

Vårt slakteri har de gånger jag varit där, inte alls levt upp till din beskrivnig.
Utan det har varit tyst och djuren har stått lungt och tittat sig omkring.
Både de uppbundna mjölkkorna och ungtjurarna i boxar.

/Rosa
Tur det finns bra slakterier. Och har vi och djuren tur så blir det bättre slakterier. Men nu föds allt fler djur upp i Europa (utanför Sverige) och slaktas där. Och hur det ser ut där kan vi fundera över.

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Gårdsslakt?
« Svar #27 skrivet: 12 nov-07 kl 19:39 »
Överför du inte mänskliga känslor på djuren nu?
Nej!

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Gårdsslakt?
« Svar #28 skrivet: 12 nov-07 kl 19:45 »
Jag hörde på radion om någon som kört "inofficiell" uppfödning och slakt av grisar i massiv skala. Jag är rätt säker på att det var skattebrott han åkte dit för. Stora summor, fyra miljoner tror jag det var.
Alla måste skatta för den vinst man gör, dvs när man dragit av kostnaderna från intäkterna. Framgick inte från artikeln om snubben bara hade tagit upp kostnaderna men inte intäkterna.

Man är dubbelt tvungen att redovisa var intäkter och kostnader kommer ifrån. Dels som foderföretagare. Om man odlat själv eller köpt foder och hur, när och var. Dels som näringsidkare.

Att inte betala skatt på den vinst man har gjort innebär att dels snor man pengar från sitt eget företagande - dels så snor man gemensamma pengar. Fullständigt oetiskt och fel båda delarna.

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Gårdsslakt?
« Svar #29 skrivet: 12 nov-07 kl 20:13 »

Summa summarum:
  • Inget vatten på slaktkroppen, men tvätta händer och redskap ofta.

Jag har gjort en egen sammanställning på min egen webbplats om kött, mörning etcetera. För ett antal år sedan. För den som vill veta mera.
http://felicia.se/djuren/djuren%20plats.htm

Angående vatten så är det väl principiellt så att vatten inte ska på kroppen. Men ibland så kanske man får göra undantag. Det beror på den temperatur som köttet kommer att hänga i hur stark bakterietillväxten blir. + en massa annat också. (Hängningen skall ske vid en relativ fuktighet på 85%). De flesta använder en tigersåg vid klyvningen av ryggraden till två halvor. Det blir en massa spån som blir bakteriehärdar. Bäst vore om det gick att klyva med en rostfri klyvyxa, men min erfarenhet är att det redskapet är livsfarligt. Jag har en själv och är väl för svag numera.

leifhh

  • Gäst
Re:Gårdsslakt?
« Svar #30 skrivet: 13 nov-07 kl 11:05 »
Jag har gjort en egen sammanställning på min egen webbplats om kött, mörning etcetera. För ett antal år sedan. För den som vill veta mera.
http://felicia.se/djuren/djuren%20plats.htm


Vilken bra genomgång! Den borde fler kika på, eller varför inte arbeta om/uppdatera den till artikelform och publicera den i Åter?

Larso:s idé med ättika i blomspruta är ett bra alternativ när man skall rengöra nedsmutsat kött. Ättika decinficerar och avdunstar. Lämnar inga smakspår, om nu någon trodde det!

trädman

  • Inlägg: 1272
Re:Gårdsslakt?
« Svar #31 skrivet: 13 nov-07 kl 22:14 »
Tur det finns bra slakterier. Och har vi och djuren tur så blir det bättre slakterier. Men nu föds allt fler djur upp i Europa (utanför Sverige) och slaktas där. Och hur det ser ut där kan vi fundera över.

Fundera kan vi naturligtvis göra. Men inte nödvändigtvis utgå från att resten av Europa alltid är "sämre" än Sverige. Din bild av svenska slakterier överensstämde uppenbarligen inte med flera andra forummedlemmars (inklusive min egen) och är därför förmodligen inte representativ för hur slakterier fungerar ens i Sverige.

 

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Gårdsslakt?
« Svar #32 skrivet: 14 nov-07 kl 09:41 »
Fundera kan vi naturligtvis göra. Men inte nödvändigtvis utgå från att resten av Europa alltid är "sämre" än Sverige. Din bild av svenska slakterier överensstämde uppenbarligen inte med flera andra forummedlemmars (inklusive min egen) och är därför förmodligen inte representativ för hur slakterier fungerar ens i Sverige.
Det är tämligen odiskutabelt att hanteringen fungerar betydligt sämre ute i Europa än i Sverige. Återigen har man visat dokumentärer som visar hur man hissar upp plågade djur i ett ben osv osv. Det går inte att se den typen av djurplågeri någon längre stund. Sådant skulle aldrig kunna ske i Sverige. Nu drar jag självklart inte heller alla slakterier över en kam. Naturligtvis finns det slakterier som är utmärkta överallt, där såväl hantering av djur som hantering av slaktkroppar och livsmedel fungerar så bra man kan.

Den kulturella synen på djur och hela krimskramset däromkring är fortfarande olika. Jag kan ge några exempel på skillnaderna.

I Sverige har jag aldrig sett och inte hört talas om att man plockar fjäderfä levande. I Frankrike har jag sett det. Orsaken påstods vara att köttet snabbt skulle förfara i värmen. Sverige är det land som drivit frågan om den tid som djuren skall transporteras utan vila, dryck och mat hårdast. Trots att Sverige har de längsta avstånden mellan slakterierna så har man från övriga Europa nästan samfällt velat tillåta transporteringstider som definitivt inte är bra för djuren. Bara för drygt ett år sedan fann Livsmedelsverket salmonella i fjäderfä som kom från Frankrike. Det var av de franska veterinärmyndigheterna klassificerat som 100%-igt salmonellafritt. Skillnaden visade sig vid föfrågan vara att i Sverige är 100% just 100%. Om ca 98,5% är fritt från salmonella så klassificerades det som 100%-igt fritt från salmonella av de franska myndigheterna. Synen på kadavermjöl mellan Europa och Sverige är också ett exempel. När galna-ko dök upp så smugglade man hej vilt irländska djur till England för att undgå det exportförbud som hade införts. Vi kan bara gå österut till Finland. Där har man tillåtet hönsburar under tio års tid för att få en långsam övergång till mera djuretiska utrymmen. Man gnäller fortfarande om att få fortsäätta. Burarna har varit förbjudnma i Sverige sedan länge. Resyultatet är att den svenska produktionen av ägg slagits ut till stora delar. Söderut har vi Danmark där man tillåtit uppbindning av suggor och mindre utrymmen än i Sverige.

Kanhända jag missar något eller har något tidsfel i ovanstående uppräkning men man kan plussa på med hur obegränsatr med exempel som visar på en allmängiltig kulturetiskskillnad i förhållningssättet till djur och natur.

Norrbins slakteri i Kalix är nog det slakteri som uppfyller alla krav man överhuvudtaget kan ha på ett slakteri. Men mig veterligen så är det fortfarande ett rent gårdsslakteri och han slaktar bara djur från den egna gården. (Såvida inte någon köpt det hela eller köpt in sig).

Vilken människa som helst som går in ett slakteri kan se hur färg och betong luckras upp (orsakat av starka kemikalier i tvättmedlet). En mjölkbonde skulle inte få hämta leverar mjölk om golvet såg ut så i hans mjölkrum (trots att vi här har ett slutet system från spene till mjölktank-tankbil-mjölkförpackning). När man har ett löpande band som rullar och där styckningsdetaljerna kastas upp på detta för vidare transport timme efter timme så kommer småslamsor hit och dit och faller in i springer mellan kullager och oändligt många stag. Miljön är minst sagt kylig. Transportbandet är ju flisigt och rödfärgat och mig veterligen gör man inte rent förrän efter arbetsdagens slut. Skyddskläder och förkläden hos styckarna är vita från början men blir mer och mer rödfärgade.

Nu har nog allt detta ganska liten betydelse för den biologiska matkvaliten. Även i stordriften gör man så gott man kan efter de förutsättningar som finns.

Jordbruksverket eller Livsmedelsverket gjorde en kontroll av samtliga större slakterier. De fann ju dynga på slaktkroppar hos samtliga. Även om det var väldigt små mängder hos vissa. Nu behöver ju inte det heller vara något allvarligt problem. Bara man skär bort den bit där dyngan fastnat. Skillnaden mellan gårdslakt och industrislakt är att på gården slaktas kanske ett eller två djur åt gången en eller två ggr per år är att tempot är helt olika.

Enligt min erfarenhet så är arbetet som avlivare både psykiskt och fysiskt betungande. Slaktare som styckare har ett relativt fysiskt ansträngande arbete. De jobbar vanligtvis i ett mycket högt tempo. Jag avundas inte dessa tre yrkeskategorier.

Nötkreatur liksom får har en oerhört stark hjordinstinkt. Den hierakiska positionen i hjorden är grundläggande och oerhört viktig. Grisar lever mer i familjer.

Det går inte att blanda ihop en grisflock från ett ställe med en annan. De äter upp varandras svansar och någon kan dödas. Mig veterligen så blandar man aldrig grisar numera i Sverige. Men djuren känner lukten av en en anna familj eller flock. Och kan bli mer eller mindre oroliga.

Nötkreatur kräver att få positionera sig med varandra. På ett slakteri möts massor med främmande lukter från främmande individer. Utslitna mjölkkor som varit uppbundna är ju inget större problem med att binda upp om de har tillräckligt sidoutrymme. I Sverige skall alla djur ha rätt till utevistelse och möjlighet att röra sig fritt under en viss del av sitt liv. Äldre tjurar kan vara uppbundna. Tjurar som vandrat fritt hela livet går inte att binda upp utan att försätta dom i ett oerhört stresstillstånd. Det är bara att hoppas att slakterierna sköter sig. Men eftersom den ekologiska djurhanteringen på slakterierna sklijer sig åt mot den industrimässiga så är det några djur som får sämre bemötande än andra. Vilket är svårförståeligt.  

För att bedöma ett slakteri bör man nog följa det enskilda djuret från dess uppväxt tills dess det hat blivit köttfärs och andra detaljer. Varje djur är unikt med olika egenskaper och beteenden. Ksa det gå rätt till väga så måste handhavande, transport och slakt vara anpassat till det individuella djurets "personlighet".


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser