Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dra åt maskor vid nålbindning?  (läst 4404 gånger)

myospinae

  • Inlägg: 19
Dra åt maskor vid nålbindning?
« skrivet: 20 feb-08 kl 07:43 »
Har nu börjat med de första försöken att nålbinda. Tänkte börja med en halsduk då jag tror det blir lättast för en nybörjare? Försöker lära mig efter instruktion från (Märta Brodéns?) bok och en engelskspråkig utskrift hittad på nätet ("the oslo stitch"). Det är inte helt lätt!
Om jag går efter Märtas bok så förvillar jag mig redan efter 2:a eller 3:e maskan (vet inte riktigt var jag ska sätta in nålen innan jag gör "rundgången" för att plocka upp den mask-kringlan som jag har runt tummen (hoppas detta blir begripligt?). Om jag ändå lyckas få till en liten kedja så blir det INTE vackert! Olika stora maskor och här är en fråga: När ska man dra åt dessa maskor? Tanken är väl inte att man ska ha stora hål (tummens diameter) om man vill ha ett tätt klädesplagg? Försöker jag dra åt så dras det åt rejält vid en maska men inte vid en annan... Om jag går efter den engelskspråkiga beskrivningen så finns en bild på hur en länk ska se ut efter ett antal maskor. Jag lyckas faktiskt få det till att se bättre ut om jag går efter den beskrivningen och inte tar med tummen (som jag mest tycker krånglar till det). Men i alla beskrivningar verkar det som att man ändå ska ha med tummen... så?
Kortfattat frågor: När ska maskorna dras åt? Måste tummen användas eller går det utan?

Shadow

  • Gäst
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #1 skrivet: 20 feb-08 kl 10:18 »
Alla har sitt eget sätt att nålbinda.
Tummen har du ju föregående och den nya maskan runt.
Du ska inte dra åt bindningen, det blir automatiskt när du kommit några varv.
Jag tycker personligen inte att en halsduk är det lättaste att börja med utan hellre ett par puls/handledsvärmare.
Då gör du precis likadant som om du virkar: du binder en "korv" med maskor, så långt att det räcker precis runt din hand. ta sedan igenom den första maskan så att du får en ring och fortsätt binda så... runt och runt tills du får den längd du vill ha. Alltså i föregående varvs maska och sedan en ny. Som i virkningens fasta maskor.

Känner att detta kanske var lite svårbegripligt, men säg till så försöker jag förklara närmare.
Eller så kan säkert någon av de andra "nålbindarna" hjälpa till.  :)

myospinae

  • Inlägg: 19
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #2 skrivet: 20 feb-08 kl 11:00 »
Tack! Bra idé att börja med handledsvärmare som övning istället (kan absolut ha nytta av sådana också). En del är kanske ändå lite svårbegripligt för mig som total nybörjare (virkat har jag inte gjort sedan syslöjden för 25 år sedan och stickat har jag aldrig provat). Jag förstår inte riktigt hur maskorna automatiskt drar ihop sig efter några varv, men det är säkert som du säger. Som sagt nybörjare, men mycket nyfiken på att lära mig. Tar tacksamt emot fler tips om någon har idéer eller synpunkter...

Klararara

  • Inlägg: 98
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #3 skrivet: 20 feb-08 kl 16:40 »
Precis som Shadow säger så ska du inte dra åt maskorna. Din tumstorlek blir själva mallen för maskorna så att alla blir lika stora och du får ett jämt resultat. Själva nålbindningen tätnar genom att du binder flera gånger i varje maska och liksom fyller ut den med nya maskor, alltså ringar som hakar i varandra. Om du får ett slutresultat som du inte tycker är tätt nog så kan du valka det lite efteråt till önskad kvalité.

Upplägget ser ju glesare ut eftersom du ännu inte fäst nästa varvs maskor i det... Ofta brukar upplägget också se lite ojämnt ut när man är nybörjare, men sen blir det enklare när man kommit några varv, då ser man bättre hur maskorna ligger efter varandra.

Ge inte upp!! :D

Jordefamn

  • Inlägg: 396
    • Skåne
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #4 skrivet: 20 feb-08 kl 19:18 »
Man kan dra åt varje maska lite om man har en väldigt stor tumme, men vanligtvis behövs det inte och maskorna blir ofta ojämna då.
Däremot finns det mer eller mindre täta tekniker, till exempel kan du hämta fyra eller fler maskor från bakom tummaskan för en tätare bindning eller två eller färre för en lösare bindning. Men som föregående nålbindare svarat så ska du inte gå efter hur uppläggningsflätan ser ut, det blir mycket tätare sen när du kommit runt ett varv eller vänt.

Klararara

  • Inlägg: 98
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #5 skrivet: 20 feb-08 kl 20:22 »
Jag har väl kanske inte sådär jättestor tumme, men jag har verkligen tänkt på om man kanske skulle göra någon atrapp att sätta över tummen för att just kunna göra stora maskor. Helst riktigt stora...

Jordefamn

  • Inlägg: 396
    • Skåne
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #6 skrivet: 20 feb-08 kl 20:42 »
Det kanske går med att sätta på sig en sydd och stoppad fingervante? :P

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #7 skrivet: 21 feb-08 kl 08:41 »
Om man tycker att det första varvet ser knöligt ut kan man också klippa bort det när man har kommit en bit, och pilla bort trådändarna. Det är det som är så bra med nålbindning, klipper man i det så löper inte alla andra maskor.
Höns, stickning och pelargoner

heid84

  • Inlägg: 49
  • novemberbarn
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #8 skrivet: 21 feb-08 kl 19:28 »
När jag drar åt mina maskor så håller jag fast tummen och de maskor som sitter på den mot pekfingret och drar helt enkelt i masktåten. Svårt att förklara utan bilder. Jag drar åt så fort jag petat av den gamla maskan från tummen och gör det mer eller mindre från första början, för mig blir maskorna jämna och fina hela vägen då. Men det är som det sägs att övning ger träning, lycka till med försöken!
I am on a lonely road and I am traveling, looking for the key to set me free

Grelbers-stock

  • Inlägg: 161
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #9 skrivet: 25 feb-08 kl 07:01 »
Man kan dra åt om man vill :-) det finns inga 'regler' i nålbindning.
Om Du vil ha ett tätt klädesplagg emd en fin tråd och Du anvädner 'Oslo stitch' det stygnet kan man faktiskt binda 'platt' d v s utan tumme å då styr du själv hur tajt Du vill ha det.

Annars så prova Tarim / Coptic stitch det är ett ganska så enkelt stygn som också binds utan tumme och som 'förr' användes till tätare projekt.

Klararara

  • Inlägg: 98
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #10 skrivet: 25 feb-08 kl 20:04 »
Grelbers-stock!

Varifrån kommer alla dessa tjusiga namn på olika nålbindningsvarianter? Det låter som att du kanske sitter på någon smaskig bok som du vill tipsa om?

Nyfiken...

Grelbers-stock

  • Inlägg: 161
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #11 skrivet: 26 feb-08 kl 09:30 »
Dessa tjusiga namn har att göra med att jag har amerikanska nålbindningshäften/böcker plus är med på den amerikanska nålbindnigns-yahoolistan. Vi använder ju namn såsom 'nålbindning enligt Britta' mm istället för Broden's stitch/stygn t ex som den heter i internationella sammanhang (och det verkar som detta stygn lärs ut som 'grundstygn' i Sverige - amerikanska nålbindare  verka börjar i sina kurser med helt andra stygn som är enklare). Och så finns det ju väldigt mycket fler olika sorters stygn faktiskt om man tittar på vad andra kulturer gjort.

En skojig liten bok är Nålebindning av Helga Steffensen. Där ser man en mängd stygn som man inte binder över tummen alls plus att hon använder tekniken på ett helt annat sätt till roliga projekt. Kostar ca 27 kr på www.adlibris.se och är på danska med MYCKET bilder.

och de två böckerna / häftena jag vill slå ett slag för är av Larry Schmitz(Socks socks socks & Mittens Mittens Mittens), kan t ex köpas via www.thebellwether.com
Larry lärde sig nålbindning av sin äldre släkt som emigrerat och har verkligen engagerat sig i detta ämne - han lär ut nålbinding på Minnesotas motsvarighet till Sätergläntan nämligen North House. Hanses häften är verkligen bra och vad mera viktigt är de är en SAMMANFATTNING av de flesta skandinaviska nålbindningsböcker som är så svåra att få tag i antikvariskt. Enkel engelska massor med tydliga skisser.  Och massor med stygn och förslag på varianter.
Föredrar dessa framför en hel hoper av svenska böcker och publikationer. Berit Westmans publikation tror jag är den mest svårförståeliga av dem alla - för mig i alla fall.


Här är en länk till Coptic / Tarim stitch med anvisningar;
http://www.geocities.com/alixtiberga/directions.html

Visst är det KUL med nålbindning"!!!

Hälsar Ingrid


Klararara

  • Inlägg: 98
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #12 skrivet: 26 feb-08 kl 10:43 »
Spännande hur nålbindningen ser ut i andra delar av världen... Ska kolla vidare på dina tips längre fram! Tack för det...

Jag använder mig alltid av "min variant" eller "en annan variant av min variant" osv. ;) Tycker nog egentligen att det är tjusningen med nålbindningen - inga mönster och inga tekniska namn på olika varianter. Det fina är att vara uppmärksam själv på hur stygnen utvecklar sig och sedan bara upprepa och upprepa för att att få ett jämnt och vackert resultat.

Grelbers-stock

  • Inlägg: 161
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #13 skrivet: 26 feb-08 kl 15:29 »
Yes, verkligen! Jag satt å beundrade en vante i Söma nåla binda boken tills jag kom på att det var precis det stygnet jag själv använde, de hade bara dragit åt öglorna mer!

Gissa om jag fick mig ett gott skratt......

 

edit

  • Inlägg: 60
  • Var sak har sin tid
SV: Dra åt maskor vid nålbindning?
« Svar #14 skrivet: 20 mar-08 kl 22:25 »
Här är en liten film om nålbindning, så kanske det går lite lättare o komma igång.
Det är en tysk sida men man behöver ju inte kunna språket utan bara titta på videon.

http://www.myvideo.de/watch/96171/Der_Oslostich_ein_Nadelbindelehrgang

Hoppas att det funkar ! kramar från edit
Jaghardetgött!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

662 gäster, 2 användare
ärt, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser