Det var länge sedan jag gjorde marinerade vitlöksklyftor. Minns att de hade bra recept i en vitlöksspecial i tidningen Gourmet för sissådär 15 år sedan...och den tidningen finns inte kvar.
Hittade detta recept som verkar lovande. Lycka till och berätta hur det blev/ Ebba
Marinerad vitlök
40 vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ tsk salt
½ dl vitvinsvinäger
MARINAD:
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
½ tsk chilipulver
½ tsk curry
½ tsk salt
1 dl olja
Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv. Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter. Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma.
Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull. Smaksätt med kryddor och salt. Vispa ner oljan i blandningen. Det blir perfekt blandat om man använder mixer.
Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga.
Förvara vitlöksklyftorna i kyl några dagar före servering. Hållbarheten är flera veckor i kyl.