Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  En sorts mjöd ?!  (läst 10468 gånger)

Miyazaki

  • Inlägg: 21
  • Vi lever som vi drömmer - ensamma
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #20 skrivet: 11 dec-07 kl 17:29 »
Jag kommer följa utvecklingen av ditt mjödprojekt med spänning! Har också funderat på att pröva, det hade varit extra grymt att haft egna bin så mjöden verkligen blev genuint hemmagjord..

Bryggarsida med tips hade också varit skitbra. Jag är novis på området än så länge och har bara fuskat med öl och vinsatser, men man får iaf lite koll på grunderna inom själva jäsningen och buteljeringen om inte annat.
Vilsegången wannabe-musiker som pluggat alldeles för länge och nu jobbar alldeles för mycket, men längtar ut från stad till gård med djur, äppelträd (med ciderpotential), skog, ängar och frihet. Och hav. Eller sjö. Kanske en liten musikstudio och en skrivmaskin..

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #21 skrivet: 12 dec-07 kl 01:25 »
Mjödet verkar ha jäst färdigt sedan ett par dagar. Det har tyvärr inte riktigt räckt till med min egen tid till detta. På fredag ser det ut som om jag ska kunna se till mina jäshinkar ordentligt.

Bryggarsidan du efterlyste. Kan denna vara något? http://home.swipnet.se/hosradar/
Annars har du ett litet forum här som verkar börja komma igång skapligt. http://www.brygg.info/index.php?name=Forums
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #22 skrivet: 15 dec-07 kl 03:52 »
Ok, fredagen har kommit och gått.
Som jag förutspådde skulle jag inte hinna med mina jäsningar före fredagen. Det var inte långt ifrån att även denna dag skulle rinna ut i sanden.
Efter ett telefonsamtal på torsdagen med arbetsförmedlingen blev jag informerad om att jag skulle infinna mig på ett personligt besök. Detta trots att jag fått reda på att min förmedlare var ledig denna vecka. Satte ihop min blankett hur många timmar jag jobbat senaste halvåret. Vid besöket fick jag reda på att ingen annan förmedlare fanns som var insatt i ämnet transport  En resa in till stan helt i onödan. Fick i alla fall en stämpel på att jag varit där och lämnade mina papper.

Även min sambo hade ärende till stan denna dag. Praktiskt ändå. En t.o.r kostar ju ändå ca 70kr i drivmedel. När vi öppnar garageporten kommer grannens hund. Hon har nämligen hittat en rymningsväg i hundgården. Då får hon följa med. Det bästa är ju att hon kommer hit, i stället för att springa runt på byn och bli påkörd. Det tog säkert minst en kvart från att matte åkte iväg tills att hon var här. Hunden alltså. Då fick vi ju också anledning att bjuda in husse på middag och provsmakning av mjödet. Grannarna brukar ställa upp på provsmakning.

Äntligen till ämnet. När vi ätit tappade jag om mjödet. Då gjorde jag som så att jag tappade upp lite i mätglaset, för att kolla hur mycket det hade jäst ut. Oechslemätaren visade då på -2. Så blev det en skvätt iett glas. Detta var jag ju nyfiken på, så absolut att det skulle provsmakas på. Så tappade jag upp i två flaskor, och resten i en ny jäshink. Flaskorna ska jag ha som en sorts referens. Allting naturligtvis noga rengjort. Kanske då inte glaset. Det skulle ju ändå tömmas genom tre nyfikna svalg.

Flaskorna korkades. Det som tappades över i jäshinken tillsattes jäs-stopp i. Doserat efter efter mängden mjöd. Detta ska så småningom eftersötas. Efter mycket smuttande ur glaset kom vi fram till att:

Enbären är något framträdande. Bara en liten aning.
Ingefäran känns lagom.
Pomerans och nejlika borde enligt oss ökas en smula. Inte mycket. Bara för att balanseras mot enbärssmaken en liten aning.

Inför nästa jul ska ju då dessa kryddor justeras en aning. Lite kanel behövs nog om det ska förtäras som juldricka. Detta var inte tanken när jag startade mjödet.

Jag tänker eftersöta med honung till kanske +5. Efter att klarningsmedlet verkat då.
Och som sagt, flaskorna jag redan tappat upp ska vara som en referens mot hur det eftersötade mjödet blir.

Jag tror absolut att det är en höjdare sen man justerat receptet en liten aning.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #23 skrivet: 11 jan-08 kl 15:23 »
Jag har ju glömt att berätta att vi provsmakade en flaska mjöd under trettondagsafton.
Efter jäststopp och klarning eftersötade jag med ca 120 g honung. Jag hade ju siktat på ett värde av +5. Men olika omständigheter gjorde att akut tidsbrist uppstod mitt i hela processen. Med 120 g hamnade värdet på + - 0. Eventuellt kan tidspressen ha gjort att jag inte läste av rätt. Men eftersom jag måste skynda mig att buteljera innan jag måste åka,fick det vara så.
Flaskor och utrustning hade jag gjort rent tidigare på dan. Flaskorna fylldes och korkades igen. Ställa undan dem fick jag göra senare.

Så till provsmakningen. Trettondagsafton hade det ju "lagrats" ett tag. Döm om vår förvåning. Mjödet hade helt ändrat karaktär. Nejlikan hade blivit dominerande. De andra kryddorna upplevde jag som välbalanserade. Så i nuläget skulle jag säga att nejlikan skulle kunna minskas till 50-75% av det jag använt.
Några grader mer till eftersötningen skulle nog inte ha skadat heller.

De som varit in på min hemsida senaste dygnet har kanske upptäckt att vi tänkte fira min sambos 50-årsdag i början på februari. I samband med detta kommer några väl utvalda vänner att erbjudas smaka på min mjöd.
Resultatet från detta kommer då att rapporteras.

Planeringen för ett sommarmjöd har börjat. Samma sorts honung kommer att användas i samma proportioner. Jag har nog tänkt mig skal och saft från ett par citroner. Förslag på något mer med smak av sommar? Eller räcker det så? Frysta hallon går ju att få tag på. Något annat?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #24 skrivet: 11 feb-08 kl 21:57 »
En ny provsmakning har utförts.
Som jag skrev tidigare är kryddnejlikan fortfarande lite väl dominerande. Tror inte att det kommer att dämpas med längre tids lagring. En halvering av denna är att rekommendera. Det är inte så lätt att bedöma hur övriga smaker kommer fram, men tycker det känns som mängderna av övriga indegrienser verkar vara bra. Jag inbillar mig att uppvärmt skulle det kunna smaka bra. Det blir till att pröva på detta vid påsktid kanske.
De två flaskor som jag inte eftersötade har vi ännu inte öppnat, så en jämförelse kan inte göras.

I somras gjorde jag ju vin på björksav. Hur proceduren av detta gick till har jag behandlat i en annan tråd. Nu efter ett drygt halvårs lagring har även detta smakats på.
Vi öppnade en flaska för några månader sedan. Då kändes en smak av trä i bakgrunden. Men nu har detta helt försvunnit. Det smakar nu väldigt gott.  Det är nästan så det smakar som champagne, fast utan bubblor. Det börjar i vilket fall att smaka dyrt.
Ska försöka spara resten nu till midsommar. :P

För övrigt startade jag nu i kväll en breezer, och ett vin på Kiviks Blåbär/Lime juicekoncentrat. Bryggloggarna läggs ut på min hemsida i morgon. När jäsningen förhoppningsvis kommit igång ordentligt.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Mickepc

  • Inlägg: 10
    • Norrbotten
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #25 skrivet: 12 feb-08 kl 00:51 »
Hej jag hittade recept på mjöd i boken "Ett år i bigården" som jag håller på att läsa nu så håll till godo.

Snabbmjöd - ca 1,5 liter
Koka upp 1 msk hummle
1 grön ingefära
1 kanelstång
och 25 nejlikor i ca 0,5 liter vatten.
Sila från humlen och lös upp 1 dl honung i vätskan som skall kallna helt i en stor kanna.
Häll i pilsner 1 guld öl och en porter strax före servering



Danskt 1700-talsrecept på mjöd

Koka under en timmes tid 3,5 liter honung och 21 liter vatten vid svag värme tillsammans med en kryddpåse med följande :
10g hel svartpeppar
15g stött kanel
15g stött nejlika
15g stött kardemumma
15g stött angelikarot
15g violrot
15g stött muskotnöt
2 citronskal
1g saffran
20 torkade slånbär
och en liten handfull humle.
Häll i 2 vispade äggvitor i vätskan efter det att påsen är upptagen.
Rör om mjödet och skumma det tills det är helt klart.
Sila det genom ett stycke tyg och låt det svalna.
Häll upp det i en damejanne och lägg i ett stycke torrt fransk bröd fuktat med 25g jäst och tillslut behållaren med jäsrör.
Låt det stå och jäsa i ca 21 dagar.
Tappa om det i en ren behållare utan bottensats och förvara det i en kall källare i 1 år.
Då kommer det att smaka förträffligt.

Jag har ej själv testat dom här recepten utan tagit dom från boken men det kanske kan vara värt att prova  :)

Mvh Micke

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #26 skrivet: 12 feb-08 kl 14:43 »
Jag tackar för recepten och har lagt ut dem på min hemsida.
Angående det danska receptet har jag läst på ett annat ställe att det ska vara odrickbart det första halvåret och längre tids lagring än ett år rekommenderas.
Det verkar onekligen intressant. Kommer nog att göra ett försök med halv sats fram på vårkanten.
En del ingredienser jag funderar på:

angelikarot
violrot
torkade slånbär

Jag tror inte att jag sett dessa i butikernas kryddhyllor. Någon som vet bättre?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #27 skrivet: 12 feb-08 kl 20:48 »
Kolla vad du kan hitta här: http://www.essencefabriken.se/

Det finns en hel del krydd- och örtbutiker på nätet också.

Vill tillägga att den dricka som man brygger på Gotland och som nämdes tidigare i tråden heter dricka helt enkelt. Dricku är bestämd form, alltså drickan. Dricka är ett färsköl som bryggs på röktorkad malt och silas genom enris och är förklaringen till att gutar är så lugna och inte får så mycket gjort. Jag brukar ha honung i, men det är nog inte så vanligt.
snus? vad är priset på en pris?

Talo

  • Inlägg: 196
  • Bor i ett torp i skogen med katten Gaia
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #28 skrivet: 22 feb-08 kl 16:38 »
Jag tackar för recepten och har lagt ut dem på min hemsida.
Angående det danska receptet har jag läst på ett annat ställe att det ska vara odrickbart det första halvåret och längre tids lagring än ett år rekommenderas.
Det verkar onekligen intressant. Kommer nog att göra ett försök med halv sats fram på vårkanten.
En del ingredienser jag funderar på:

angelikarot
violrot
torkade slånbär

Jag tror inte att jag sett dessa i butikernas kryddhyllor. Någon som vet bättre?

Vet att violrot fanns på apoteket förut. Mina småsyskon hade violrot istället för napp när de var små  ;D
Bloggar om tankar kring mitt liv i torpet, livet i allmänhet och det som intresserar mig, helt enkelt det som rör sig i mitt huvud dagen ifråga på http://talostorpliv.blogspot.com/

Miyazaki

  • Inlägg: 21
  • Vi lever som vi drömmer - ensamma
SV: Re:En sorts mjöd ?!
« Svar #29 skrivet: 22 feb-08 kl 19:58 »
Planeringen för ett sommarmjöd har börjat. Samma sorts honung kommer att användas i samma proportioner. Jag har nog tänkt mig skal och saft från ett par citroner. Förslag på något mer med smak av sommar? Eller räcker det så? Frysta hallon går ju att få tag på. Något annat?

För mig finns inget somrigare än fläder, det borde man väl kunna ha i en sommarmjöd?

I övrigt kul att det föll väl ut så när som nejlikeöverdoseringen! Av det lilla jag botaniserat runt i bryggandets värld har jag lärt mig att smakerna förändras något kopiöst med ett par månaders lagring. Oftast till det bättre!
Vilsegången wannabe-musiker som pluggat alldeles för länge och nu jobbar alldeles för mycket, men längtar ut från stad till gård med djur, äppelträd (med ciderpotential), skog, ängar och frihet. Och hav. Eller sjö. Kanske en liten musikstudio och en skrivmaskin..

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #30 skrivet: 22 feb-08 kl 21:18 »
Sommarmjödet har jag inte hunnit startat ännu. Och jag har själv, senaste tiden, lutat mer och mer åt fläder. Det börjar bli hög tid att sätta igång det nu. Så citron och fläder tillsammans med honungen kommer det nog att bli. Återkommer om detta.

Jag tänkte jag skulle ta en bild på det här mjödet som är klart. Som jag kan visa er. Det är bara det att, muggarna jag vill ha med på bilden är i grillkåtan. Och den är lite igensnöad för tillfället. Någon dag när ryggen känns lite bättre ska jag försöka skotta mig fram till dörren. Återstår att se när detta blir. Om man väntar ett par månader till löser det sig förståss med naturens hjälp.  ::)
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #31 skrivet: 29 feb-08 kl 11:25 »
Vår snälla granne tog med sig lilla snöslungan när han var hit igår och snöröjde resten av gårdsplan. Så nu tar man sig in i kojan.
Men ni får allt lugna er ett tag till med att se någon bild på mjöden. Av någon anledning så blåser det inget idag. Det bör alltså inte driva igen ingången. Därför tänkte vi tända en brasa därinne i kväll. Då ska jag passa på att ta kortet.
Men det kan dröja kanske ända tills måndag innan jag hinner lägga ut bilden. Beror på hur sent det blir i kväll. ::)

Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #32 skrivet: 29 feb-08 kl 11:59 »
 :o

O här sitter vi ute i solen i tröja o tittar på krokusar :o
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #33 skrivet: 29 feb-08 kl 12:56 »
Ja du minsann. Sverige är ett avlångt land. Det här är inte så många mil från Sveriges mittpunkt. Det finns många som är betydligt mer insnöade än vad vi är här.
Den här vintern har det kommit mer snö än vad det har varit de senaste åren. Men..... jag vill inte säga att det är onormalt mycket.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #34 skrivet: 04 mar-08 kl 11:23 »
En bild tagen inuti grillkåtan.
Jag lyckades inte hålla kameran riktigt rakt vid tillfället. Jag försökte komma så långt från objekten som väggarna tillät och såg därför inte riktigt i sökaren.
Man kan ju i alla fall ana hur mjöden ser ut.

Några fler bilder inifrån. http://www.123minsida.se/Hemma/12499007
« Senast ändrad: 04 mar-08 kl 11:28 av Radar »
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

 

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: En sorts mjöd ?!
« Svar #35 skrivet: 04 mar-08 kl 15:04 »
Jag glömde ju en viktig sak.
Provsmakning skedde vid ovan nämnda tillfälle. Både det sötade och det osötade.
Det sötade mjödet har ju beskrivits som väl mycket nejlikasmakande. Den smaken har nu dämpats markant. Fortfarande lite väl mycket men avsevärt mindre.
Det osötade har en något starkare nejlikesmak, men inte så mycket mer.
Jag vill ännu inte avslöja vilket av dem jag tycker bäst om. Med tanke på hur smaken hela tiden förändras avvaktar jag med detta.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

443 gäster, 2 användare
Numera, JoeDirt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser