Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?  (läst 34866 gånger)

ogräsodlaren

  • Inlägg: 35
    • Västerbotten
    • Torpängar'n
Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« skrivet: 08 apr-06 kl 13:19 »
Tjenixen på er!

Har en bekant som är glutenallergiker och nu har jag en fråga:

Har nån av er provat att göra pajdeg (typ till äppelpaj eller matpaj) och bytt ut vetemjölet mot något annat?
Jag har provat majsmjöl - med tveksamt resultat, det blir en torr och mjölig (hehe) känsla och sockerkaka på majsmjöl gick nästan inte att få till att sitta ihop.

Har nån provat potatismjöl?
Eller nåt annat?

Ibland brukar jag göra äpplekaka med kronans kaka som grund och med äpplen till, men jag skulle vilja komma vidare - utan att behöva uppfinna hjulet en gång till.
Därför - dela era framgångar och motgångar med mig!!
"kyrkan är aldrig så full att inte prästen går in"

kriholt

  • Gäst
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #1 skrivet: 11 apr-06 kl 15:52 »
Prova med Spelt (dinkel) en fantastisk gammel vetesort som många med glutenallergi tåler inkl. mig själv som är kännslig för glutenprodukter.Det aller bästa Dinkelmjölet får du från Laban kvarn på Gotland, säljes i många hälsekostbutiker. Laban mjöet är ekoodlad det bästa på marknaden, annars vill jag rekomandera helkokt dinkel en fantastisk smakopplevelse.
Jag baker mina bröd på fullkornsdinkel.Tänk om det funkar!

Bubblan

  • Inlägg: 1
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #2 skrivet: 17 apr-06 kl 18:30 »
Nej, nej, speltvete ska du inte pröva på. Jag är själv keliakiker dvs tål inte gluten. Har aldrig själv stött på spelt, men blivit varnad för att det innehåller gluten och alltså inte är lämpad för sådana med keliaki.

Lättast går det nog om man helt enkelt byter ut mjölet mot specialmjöl, glutenfri mjölblandning, dvs gjord på vetestärkelse. Vissa keliakiker tål inte detta heller och då får man ta till naturligt glutenfri mjölblandning, men de flesta tål den "vanliga" som är billigare. En idé kan även vara att tillsätta kesella som i receptet nedan, vilket binder degen. Kanske resultatet då blir bra även med andra mjöl, som majs. Pröva detta recept från Elisabet Ekstrand Hemmingssons kokbok "Glutenfri mat -en grundkokbok":

"Min bästa pajdeg:
ca 3 dl (180 g) fin glutenfri mjölblandning
1 krm salt
75 g smör eller margarin
1 dl kesella
1-2 msk vatten
ugnstemperatur:225 grader

Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare, men man kan även göra degen för hand.
Tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman allt till en smidig, slät deg.
Kavla ut degen melan plastfolie eller tryck ut den för hand i en form som är ca 24 cm i diameter. Man kan även använda portionsformar. Då räcker degen till ca 8 formar. Nagga.
Förgrädda pajskalet i 225 grader, 10-12 min."

Pika

  • Inlägg: 86
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #3 skrivet: 23 apr-06 kl 16:54 »
Försök få tag på boken Matspecial av Lindeberg och Wesslén, där finns tips och recept för alla vanliga allergier. Detta är ett guldkorn för alla med allergi men framför allt för oss som ibland ska laga mat till någon allergiker men själva inte är drabbade och därför inte behövt lära oss så mycket.

Alva

  • Gäst
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #4 skrivet: 23 apr-06 kl 19:22 »
På ICA finns en avdelning för glutenfritt. Där kan du hitta olika mjöl såsom ris o majsmjöl tex. En del mjölmixer , havregryn lite kakor, pasta osv. Har inte läst hela tråden men om det är du som har problem så kan du tala med din läkare för att få godkänt så att du kan köpa basvaror något billigare genom apoteket. Mvh Ann

pinkyton

  • Gäst
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #5 skrivet: 06 okt-07 kl 16:46 »
Hej! Dinkelmjöl är urvete, och är alltså vete, men i "bättre form" sägs det. Jag äter inte vetmjöl längre pga att jag får väldigt ont i magen, men jag testade att äta dinkel, och det fungerar i små mängder, men inte mer. Jag är inte glutenintolerant utan bara överkänslig mot vete. Så en glutenallergiker tål ju absolut inte dinkel då det är vete!

linis

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #6 skrivet: 09 jan-08 kl 17:50 »
jag använder bovete, ganska speciell smak men man vänjer sig. har bakat bröd med det oxå. man får bara acceptera att det blir annorlunda. jag har börjat tycka omdet. jag brukar oxå blanda bovetemjöl o majsmjöl. ibland även rismjöl.
tips mottages gärna med andra förslag. jag har försökt baka kladdkaka m majsmjöl men konsistensen va inte kul alls. letar fortfarande efter ett bra alternativ...nån som har nåt?
letar efter mitt drömhus, har nån sett det?det är falurött med uthus och lagårdslänga till och ligger mellan skog och äng, nära vatten. där finns plats för både kropp och själ o massa djur!
Mycket fruktträd och massa bärbuskar!

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #7 skrivet: 17 jan-08 kl 19:49 »
Jytte-mjöl är det bästa jag har träffat på (sonen har celiaki). Det går bra att använda det och följa vanliga recept. Men kom ihåg att minska mjöl-mängden rejält!!! Jytte-mjölet binder mer vätska än vanligt mjöl.

 

Madigun

  • Gäst
SV: Re:Glutenallergi - byta ut vetemjöl mot vaddå?
« Svar #8 skrivet: 11 feb-08 kl 10:22 »
jag använder bovete, ganska speciell smak men man vänjer sig. har bakat bröd med det oxå. man får bara acceptera att det blir annorlunda. jag har börjat tycka omdet. jag brukar oxå blanda bovetemjöl o majsmjöl. ibland även rismjöl.
tips mottages gärna med andra förslag. jag har försökt baka kladdkaka m majsmjöl men konsistensen va inte kul alls. letar fortfarande efter ett bra alternativ...nån som har nåt?


Min dotter är glutenintollerant och jag använder alltid glutenfri mix, funkar kanon. Det finns olika varianter av mix, fiber mix, grov mix, fin mix osv . Jag har en receptsida där jag har massor med glutenfria recept där har jag även lite tips och trix :) I bland provar jag mig fram och använder ett vanligt recept och byter ut det mot mix, ibland funkar det och i bland blir det mindre bra :) Lycka till!
min webadress: www.dorisrecept.tk


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

499 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser