Nej, nej, speltvete ska du inte pröva på. Jag är själv keliakiker dvs tål inte gluten. Har aldrig själv stött på spelt, men blivit varnad för att det innehåller gluten och alltså inte är lämpad för sådana med keliaki.
Lättast går det nog om man helt enkelt byter ut mjölet mot specialmjöl, glutenfri mjölblandning, dvs gjord på vetestärkelse. Vissa keliakiker tål inte detta heller och då får man ta till naturligt glutenfri mjölblandning, men de flesta tål den "vanliga" som är billigare. En idé kan även vara att tillsätta kesella som i receptet nedan, vilket binder degen. Kanske resultatet då blir bra även med andra mjöl, som majs. Pröva detta recept från Elisabet Ekstrand Hemmingssons kokbok "Glutenfri mat -en grundkokbok":
"Min bästa pajdeg:
ca 3 dl (180 g) fin glutenfri mjölblandning
1 krm salt
75 g smör eller margarin
1 dl kesella
1-2 msk vatten
ugnstemperatur:225 grader
Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare, men man kan även göra degen för hand.
Tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman allt till en smidig, slät deg.
Kavla ut degen melan plastfolie eller tryck ut den för hand i en form som är ca 24 cm i diameter. Man kan även använda portionsformar. Då räcker degen till ca 8 formar. Nagga.
Förgrädda pajskalet i 225 grader, 10-12 min."