Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nu är det gjort...tuppslakt..  (läst 2639 gånger)

Tindranu

  • Inlägg: 516
    • Småland
Nu är det gjort...tuppslakt..
« skrivet: 29 dec-07 kl 10:46 »
Usch, igår fick vi göra det. Ta bort KnolloTott. :'(
Det går inte ha för många tuppar med för lite hönor, funkar inte!

Men, jag är ändå lite stolt, för jag åkte till vår närmsta granne och frågade om hon ville ha två tuppar, om hon kunde ta hand om dem. Hon är från Filipinerna och hade mycket riktigt vana vid att ta hand om köttet. Så, när jag kom hem gick jag till min sambo o sa att nu är det dags. Han trodde inte sina öron när han insåg att jag fixat så de blir väl omhändertagna även efter....
Han har försökt i omgångar och säga att det var dags, men nu hade det mognat även hos mig.
De där två blev helt odrägliga på hönorna. Vi lyckades ge bort två tuppar för två månader sedan men de här två har vi inte lyckats att ge nåt nytt hem. Tyvärr! Nu var de i värsta slyngelåldern och lämnade inte hönorna ifred en enda sekund på sin vakna tid.

Trodde jag skulle fixa att vara med men jag backade ur i sista sekund.  :(  (Fjompa!)

Kvällen tillbringade vi sen med att planera hur det ska bli till våren. När vi måste börja dela upp dem i färger, hur vi ska bygga om osv.
Det blir fyra grupper med olika färg i alla; vita, svartvitrandiga, rödgula och svarta-rapphönsfärgade.
Fram med kalendern och räkna från när vi vill de ska få gå ut och hur gamla ska de små kycklingarna vara då. Räkna baklänges och så var vi i mitten på februari!!
Det är ju snart!!

Så lite positivt blev det i vilket fall...
o nu är det gjort.....  :-\

Mvh Tindranu

« Senast ändrad: 29 dec-07 kl 10:47 av Tindranu »
Lever ett lyckligt liv med min man på landet, med 1 katter, tre hundar, samt ett (oräkneligt!) gäng dvärgkockin i diverse roliga färger...

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #1 skrivet: 29 dec-07 kl 13:03 »
Jag hade väldig otur. Mina första 5 kycklingar var tuppar. Nu har jag slaktat dom själv. Det tog emot men efteråt kändes det bra på så sätt att jag vet att jag kan  klara mig själv. Dom blev goda grytor och wook.

maunen

  • Inlägg: 216
    • Skåne
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #2 skrivet: 29 dec-07 kl 18:54 »
Undrar bara hur gamla de var? Var de inte sega?

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #3 skrivet: 29 dec-07 kl 19:07 »
Det var Hedemoratuppar och de var mellan 11 och 13 veckor gamla. Dom var lika möra som kyckling man köper i affären, så det var helt ok däremot var dom mindre, som urplockade vägde dom mellan 750 och 850 gram. Men det blev en bra middag för mig och gubben.

Tindranu

  • Inlägg: 516
    • Småland
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #4 skrivet: 29 dec-07 kl 19:29 »
Våra var nog runt en 6 månader...
Ska levereras till vår granne imorgon... Har inte vågat gå in o titta på dem idag, men imorgon SKA jag följa med o se hur hon gör! :-X

Mvh Tindranu
Lever ett lyckligt liv med min man på landet, med 1 katter, tre hundar, samt ett (oräkneligt!) gäng dvärgkockin i diverse roliga färger...

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #5 skrivet: 29 dec-07 kl 21:15 »
Bra, det är jobbigt men det är inte helt utan att man får en del respekt när man kan slakta tuppar, och det går fort och det är inte svårt. Det mesta jobbet kommer sen när man ska plocka och ta rätt på allt, men det är helt ok. Om dom är 6 månader kanske dom är segare, men då kan man ju koka dom längre som man gjorde förr i tiden när man åt kokt höna (tupp). Kan man slakta kan man ju föda upp många kycklingar utan att behöva bekymra sig för att det ska bli för mycket tuppar.

sallyomolly

  • Gäst
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #6 skrivet: 29 dec-07 kl 22:10 »
Jag har inga svårigheter att avliva dem men jag har aldrig plockat och tatt ur dem. Skulle gärna lära mig. Ingen som bor i närheten som kan visa?

Margit

  • Gäst
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #7 skrivet: 30 dec-07 kl 18:25 »
Tindranu!
Hur gick det? Lider med dig  :'(.
Usch vad trist att tupparna måste bort, det är baksidan av att skaffa kycklingar. Min ena höna ligger på 7 st. ägg, det kan ju bli en del tuppar...hujedamej då gäller det att stålsätta sig och orka/kunna ta fram yxan...

Dessutom trodde ju jag att jag hade 1 tupp och fyra hönskycklingar...men det vete tusan om Barbros könsbestämningstips verkligen funkade...den enda tuppen har inte tillstymmelse till kam och är pytteliten, han har dock lång hals och stora fötter  ;D.

Ja vi får se...hoppas det gick bra för dig. Min man är ju kock och han sa precis att Coq au vin är supergott  :P

Prosit

  • Inlägg: 1085
    • Södermanland
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #8 skrivet: 30 dec-07 kl 19:04 »
Precis! Det är så man måste se på det! För varje lycklig tupp du föder upp köper du en stackars gödkyckling färre i affären. Det är inte kul att just nacka men när det är gjort är det ganska spännande att plocka/flå och ta ur och tillreda ett egenuppfött djur. När det väl är slaktat (och gärna plockat) tycker jag det på något sätt upphör att vara det djur man kände.
Har sex hönor i lekstugan mitt i villakvarteren i Stockholm. Har nu äntligen skaffat hund och hönorna har hamnat på undantag.

maunen

  • Inlägg: 216
    • Skåne
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #9 skrivet: 30 dec-07 kl 23:21 »
Jag tycker att urtagningen är det värsta, det luktar hemskt och sitter kvar i näsan i flera dagar. Då är jag absolut inte sugen på Coq au vin....

Spännande var det kanske första gången, jag klarade av att hantera det hela, det var jag väl inte helt säker på att jag skulle, men min mamma fick vara med och visa hur vi skulle plocka ur den, annars hade det nog blivit en och annan spräckt tarm och galla mm. mm. Har nu snart 10 tuppar som måste slaktas, varav 3 av dem är över 1 år, vi fick aldrig ändan ur vagnen för det tar emot så mycket....... men det måste göras, det är ingen som vill ha dem till skänks ens en gång....

claesmånsson

  • Gäst
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #10 skrivet: 31 dec-07 kl 02:32 »
Sommarens tuppkycklingar säljer jag till en granne, han älskar ungtupp och betalar bra.  :)  Samtidigt vet jag att tupparna avlivas på ett respektfullt sätt efter att ha beskådat ett x antal avlivningar.

Har man tur så får man smaka!   ;D  

200 kr/tuppen betalar han så gärna, jag klagar inte.    :-[

Tindranu

  • Inlägg: 516
    • Småland
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #11 skrivet: 31 dec-07 kl 10:23 »
Usch, ja Margit, jag överlever!
Jag och sambon bestämde oss för att försöka se det som att när djuren lever är de djur och när de är slaktade så är det mat.
Enkelt i tanken, men svårare i hjärnan ibland. Men det går!
O vi vet ju att de har haft ett perfekt liv när de levt hos oss, och hur mycket vet vi om hur de djur levt som vi köper i affären?
O sambon är så lugn så det gick lugnt till vid själva avlivningen också. Det är ändå skönt att veta!

Nu är det dock lugnare i hönsgården, och det var behövligt. De där två skapade jättemycket oro med att vara slynglar och sätta på allt som rörde sig.

Jag letade efter receptet på coq au vine, men hittade tyvärr inget här. Jag tror Nypålandet skrev ett här en gång, men jag lyckades inte hitta det.
Jag körde tupparna till grannen från Filipinerna och var beredd på att se på, men det blev fika och thè och en go´ unge på nio månader att klämma på så... ingen tupp-beredning...
Kanske nästa gång!

Kram Tindranu

Lever ett lyckligt liv med min man på landet, med 1 katter, tre hundar, samt ett (oräkneligt!) gäng dvärgkockin i diverse roliga färger...

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #12 skrivet: 01 jan-08 kl 16:38 »
Det går att lära sig att slakta, plocka och ta ur från en skriven instruktion, det har jag gjort och det har gått bra, utan spräckta tarmar eller annat. Det tog lite tid i början men nu går det riktigt fort faktiskt.

 Lukten är lite kvalmig när man tar ur dom men jag tycker det är helt överkomligt. jag tycker om kyckling och skulle inte kunna tänka mig att inte äta upp mina egna och sen köpa i affären, dom har ju haft ett mycket sämre liv.

Recept på coq au vine finns t ex i Vår Kokbok, fast jag skulle rekomendera att göra wook eller en god pasta sås på kycklingköttet eller kycklingpaj, om man har motstånd att äta kycklingen för då ser man ju inte bröst, ben, vingar osv. Det blir inte lika påtagligt.

Gris-Eva

  • Inlägg: 1273
  • ~Allt är vackert som ses med kärlekens ögon~
    • Västergötland
    • Ms Piggy's Pet Pigs
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #13 skrivet: 01 jan-08 kl 18:20 »
Är det någon som har ett bra tips på en länk eller bok där man kan "lära" sig att slakta, plocka och ta ur höns för att kunna äta dom.

Nackat sjuka höns har jag gjort några gånger, men aldrig nackat för att äta själv.
 (Det är jag fortfarande lite för blödig för :-[)
Men jag hoppas att jag en dag kan klara det också.
Bor med min sambo på en liten gård med våra bästa vänner som är 2 hästar, 5 hönor+1 tupp, 15 minigrisar, 2 katter & linderödsvinen Bianca och Lisen.:)
Vi har en liten uppfödning av minigrisar. Ms Piggy's Pet Pigs. www.minigrisar.se

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #14 skrivet: 01 jan-08 kl 19:44 »
Jag har läst och lärt mig från Höns i trädgården av Karin Neuschütz. Får du inte tag på den så kan jag skriva ner här hur jag gör och vad Karin Neuschütz skriver.

HönsMaya

  • Inlägg: 676
    • Uppland
    • MayaMadeSpace
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #15 skrivet: 02 jan-08 kl 18:52 »
Jag har slagit i två tretumsspikar i kanten på stora huggkubben. De sitter med ca tre cm mellanrum. När jag ska slakta så har kört en Täppas, dvs håller tuppen i benen, svänger ett varv så han tappar balansen , sedan trär jag snabbt in huvet mellan spikarna, håller vänsterhand över ryggen och hugger , snabbt , bestämt av huvudet med en vass yxa.
Det har funkat kanonbra och tuppen är lugn enda tills huvet är av, då ska man hålla bara i benen och låta tuppen flaxa tills han lägger av.  :-\
Då bruker jag ha en stor murarhink, som jag håller ner kroppen i , för det skvätter en hel del.
Jag snor sedan ett snöre runt benen så att jag kan hänga upp fågeln.
Om jag slaktar fler på en gång så har jag haft en rostfri hink på en värmeplatta, där vattnet har hållit ca 85gr.
Där doppar jag tuppen , för att sedan doppa i kallt vatten direkt , då är det lätt att plocka. Ett hett tips är att använda diskhandskar, då är det lätt att få tag i fjädrarna.
Jag brukar även använda en fisksax då jag ska ta ur inkråmet, tycker att det är lättare än en kniv.
Till sist så ska pippin hänga i ett par dar om det är möjligt, sist så hade jag dem i en bod där det var ca 7grader varmt.
Innan jag styckade och grillade sedan så svedde jag av fjunen. Det blev mycket gott.
Lycka till //Maya
Mamma till fyra, mormor till tre. Jag har i djurväg:Kissekatt och hönsor; Isbar, Maran, Araucana och Mignonankor. Akvarium med bl.a. Malar, Botior och olika tetror. Handgrävd damm och bäck. Guldfirrar i dammen.

annan

  • Inlägg: 918
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #16 skrivet: 02 jan-08 kl 19:32 »
angående plockning...
vi flår våra när de slaktats, så slipper man plockningen. lätt som en plätt.
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

 

Gris-Eva

  • Inlägg: 1273
  • ~Allt är vackert som ses med kärlekens ögon~
    • Västergötland
    • Ms Piggy's Pet Pigs
Re:Nu är det gjort...tuppslakt..
« Svar #17 skrivet: 02 jan-08 kl 21:15 »
Tack för tipsen! :D
Det som jag är mest "osäker "på är hur man tar ur dom så att man inte har sönder tarmar och annat.

Ingen som har några bilder eller kan beskriva mer i detalj hur man gör?
Bor med min sambo på en liten gård med våra bästa vänner som är 2 hästar, 5 hönor+1 tupp, 15 minigrisar, 2 katter & linderödsvinen Bianca och Lisen.:)
Vi har en liten uppfödning av minigrisar. Ms Piggy's Pet Pigs. www.minigrisar.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

492 gäster, 3 användare (2 dolda)
mulle mullvad

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser