Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hjälp med yoghurt  (läst 3702 gånger)

Tida

  • Inlägg: 6
hjälp med yoghurt
« skrivet: 18 feb-08 kl 11:06 »
Hej!
Jag har precis provat på att göra egen yoghurt. Jag värmde mjölk (pastöriserad men ej homogeniserad) först till 75 grader, lät det svalna till 43 grader. Då rörde jag i en klick turkisk yoghurt från affären (ca 1/2 dl till 5 dl mjölk), hällde över allt i en termos och lät det stå.
Den blev inte alls krämig och fin, utan bara en grynig massa, vad gjorde jag för fel? Jag ska få hem en "riktig" yoghurt-kultur nästa vecka, så detta är mest övning, jag vill ju inte ta död på kulturen jag får.
Vi har ganska kallt inne, ca 18 grader, kan det vara det? Fast det stod ju i termos...
Förslag och ideer på hur jag ska få den bra?

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #1 skrivet: 18 feb-08 kl 13:15 »
Jag gör alltid egen yoghurt och har (peppar peppar) inte misslyckats en enda gång. Jag blandar en liter mjölk med en dl mjölkpulver och värmer detta till 85 grader. Låter det svalna till 45 grader. Rör i 2 msk yoghurt. Låter det stå på värmedyna läge 1 i 8 timmar. Yoghurten som jag rör i måste vara köpeyoghurt (fråga mig inte varför). Köper 1 liter yoghurt som jag fryser i en istärningslåda. 2 istärningar = 2 msk.
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #2 skrivet: 18 feb-08 kl 16:44 »
Den turkska yogurten i affären har konsistensgivare.

Tida

  • Inlägg: 6
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #3 skrivet: 19 feb-08 kl 20:36 »
Värmedyna, vilken bra idé! Har lite småproblem med allt möjligt, surkål tex, för att vi inte har tillräckligt varmt nu på vintern. Ska undersökas, tack för tipset! Varför använder du mjölkpulver? Det vill jag nog inte då jag kan gissa att det innehåller klumpförebyggande medel bla, och jag äter inte kemiska tillsatser...

Gruff; vad menas med konsistensgivare? Enligt innehållsförteckningen innehåller yoghurten jag använde mjölk, grädde och kultur, inget annat. Tror du det är smartare att ta en "vanlig" yoghurt?

Kan tillägga att efter ytterligare en dag i kylskåp och lite vispning blev den väldigt god, rinnig som lättfil ungefär, men smaken kan jag inte klaga på även om den var lite grynig...

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #4 skrivet: 27 feb-08 kl 10:35 »
Mycket är beroende på vilken yoghurt man använder för att starta kulturen.

I Afrika gjorde vi våra egen yoghurt. Med mjölk från mjölkpulver blandad med liten köpt yoghurt.
Det gick endast bra med en sort yoghurt (danone) för att starta kulturen.
Vet inte varför men det verker vara så.

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #5 skrivet: 27 feb-08 kl 11:55 »
Jag använder den billigaste yoghurten som finns att köpa i affären. Varför det ska vara mjölkpulver i vet jag inte. Jag hittade ett recept i en bok och där stod det att det skulle vara mjölkpulver i, jag har aldrig provat att göra utan. Kanske ska göra det och se vad som händer.
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #6 skrivet: 27 feb-08 kl 12:48 »
Vi hade då helt enkelt ingen färsk mjölk, men det skulle gå lika bra med vanlig mjölk tror jag. Kanske är det fetthalten som är viktig.

Prova med olika yoghurtmärken, visst finns det ett som funker.

 

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
SV: hjälp med yoghurt
« Svar #7 skrivet: 28 feb-08 kl 12:38 »
Har aldrig använt mjölkpulver, köp yughurt med goa bakterier i som bifilus o dofilus(hoppas dom heter så) :-[
Reseptet i Vår kokbok är bra att göra efter.
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

405 gäster, 1 användare
Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser