Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ännu en knäckt-ägg-fråga  (läst 1155 gånger)

Skojarbråten

  • Inlägg: 821
Ännu en knäckt-ägg-fråga
« skrivet: 08 jan-08 kl 20:58 »
Hej alla!

En fråga om ägg: Min mamma fick ett flak ägg av mig i helgen. Hela flaket var värpt under förra veckan.

Till problem ett: Igår skulle de koka ägg i micron. De har nån mojäng man fyller vatten i och sen lägger i ägget, de brukar alltid göra så, och alltid med ägg härifrån. När de kokade ett par av äggen denna gång började det stinka ruttet as i hela huset. När äggen var färdigkokade luktade det inte längre så mamma (halleluja!) öppnade dem och kollade och de var helt ok, bortsett från att gulan var ganska lös och vattnig. De åt upp dem och de smakade som vanligt. Vad är detta? Kokar alltid i kastrull och har aldrig varit med om det.

Problem två: Idag skulle mamma baka. Knäcker ett ägg i en skål, och gulan är så hård att hon får mosa den med en gaffel för att kunna vispa ihop med vitan.

Äggen är från Jersey Jättar och Maraner vars ägg brukar vara helt fantastiska, jag äter dem ju själv hela tiden. De sista veckorna VET jag att inga har frusit eftersom det varit så milt och jag hämtar både morgon och kväll. Vad kan det bero på? Inget kul att sälja ägg till utomstående om det händer fler gånger... Sjukdom?
Antingen så finner vi en väg eller så gör vi en.

Twiggy

  • Inlägg: 44
Re:Ännu en knäckt-ägg-fråga
« Svar #1 skrivet: 09 jan-08 kl 09:52 »
Jag hade tidigare en höna som värpte ägg med för tunt skal, dom liksom torkade och fick hård gulor. Kan det vara något sånt tro?

Skojarbråten

  • Inlägg: 821
Re:Ännu en knäckt-ägg-fråga
« Svar #2 skrivet: 09 jan-08 kl 20:00 »
Tror det är något annat. Jag äter ju själv äggen och har aldrig märkt det. Tunnskaliga är de inte, tvärtom. Maranäggen får man t o m ta i för att knäcka (har hört att när äggen blir för hårdskaliga är det ett tidigt tecken på inavel, stämmer det?).

Ingen som har en aning om kokstank och gulekonsistens?
Antingen så finner vi en väg eller så gör vi en.

 

Melica

  • Inlägg: 447
Re:Ännu en knäckt-ägg-fråga
« Svar #3 skrivet: 09 jan-08 kl 23:19 »
Du kanske kan låna kokmojängen ett tag och se om du kan komma fram till om det händer någon fler gång, och isåfall från vilka hönor. Har tyvärr ingen aning om vad det kan bero på.
Är på jakt efter dvärghöns som lägger färgade ägg. Gröna, mörkbruna eller prickiga. Köper gärna avelsägg. Är även intresserad av blandraser.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

504 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser