Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Snygga bagghorn  (läst 9858 gånger)

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Snygga bagghorn
« Svar #20 skrivet: 06 feb-08 kl 21:30 »
Här är en bagge som ligger illa till när han snart slaktas...

nog vill man göra nåt med hornen...

har flera om någon är intresserad..



Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Shadow

  • Gäst
SV: Snygga bagghorn
« Svar #21 skrivet: 07 feb-08 kl 20:34 »
Intresse finns här!
Men vet inte hur man ska kunna frakta en hel skalle....?  :-\

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Snygga bagghorn
« Svar #22 skrivet: 07 feb-08 kl 21:01 »
Enkelt = bussgods
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Snygga bagghorn
« Svar #23 skrivet: 08 feb-08 kl 01:08 »
Vad sågar man med i kohorn?
Vill göra manschettknappar och vanliga knappar av den bit jag har.
Kan man göra dem platta på något vis?
Värma i vatten är det framkomligt för att böja/pressa dem plana?
Såg en gång på en marknad en kvinna som hade gjort skedar, skohorn, örhängen och hårspännen och nålbindningsnålar av kohorn. Hur kan hon ha gjort tro?
Tacksam för svar.
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Snygga bagghorn
« Svar #24 skrivet: 09 feb-08 kl 17:11 »
jag skulle använda hornets naturliga böjningar... beroende på hur stort hornet är så är ju de gediger rakt igenom i spetsen o en bra bit in... kvickan / kött hornet är ju vid basen o någon dm in..
horn går bra att såga med vilken såg som helst... fogsvans tex...sågar jag an horn spetsen på mina kor...
beror kanske på va du skall använda gorn biten till.. du får prova..

skulle vara intressant att vet hur lång kvickan är på tex en gammal High land cattle...
där finns de långa horn...

Även fårens horn är ju slid horn... så de är ihåliga i basen o sen gedigna längre ut mot spetsen..

så för tex  knappar så kan man ju såga från spetsen o inåt..rätt över o sen slipa o tälja till dem... som man skär korv...

har man älg, rådjur o hjort o ren horn så ha de ju märg.. så de är ju lite annorlunda..


När de gäller att frakta en får skalle ... så bör den ju vara ren från kött så de inte luktar... o egentligen får man inte tavara på horn från får o nöt kreatur utan att ha speciellt tillstånd för detta av sjv...
då de anser att de är riskavfall....

så de är väl på egen risk...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Snygga bagghorn
« Svar #25 skrivet: 09 feb-08 kl 18:48 »
Citera
När de gäller att frakta en får skalle ... så bör den ju vara ren från kött så de inte luktar...

Det kan inte vara nån större fara om man slår in den ordentligt. Jag har ju skickat kött på bussgods!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Snygga bagghorn
« Svar #26 skrivet: 16 mar-08 kl 01:07 »
Jag tar gärna hand om mina horn från baggar och även tjurhorn. Vi sågar av dem ( efter slakt givetvis ) sedan kokar jag dem rätt länge. Det är sedan lätt att slå ur "pulpan " mot en stubbe eller nåt, koka ev. lite till så de blir rena inne. Hundarna älskar att gnaga "pulpan" den är lite porös. Säkert 100 olika användningsområden. Ett är stiliga dörrhantag. Klädhängare mm. Lycka till. :)                                                     

Den som är duktig och musikalisk gör naturligtvis blåsinstrument.
« Senast ändrad: 19 mar-08 kl 13:32 av hustran »

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Snygga bagghorn
« Svar #27 skrivet: 10 apr-08 kl 22:42 »
Ni som kokar skallarna, har ni pillat av skinnet först?

Det där med myrstack kändes enklast och nu lär de väl vara på gång. Hönsen borde också kunna hjälpa till men det skulle nog inte ungarna gilla, att deras gethuven pickas rena i hönshuset...
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Shadow

  • Gäst
SV: Snygga bagghorn
« Svar #28 skrivet: 11 apr-08 kl 07:00 »
När jag kokar skallar så "rensar" jag bort så mycket jag kan först. Sen ner i grytan!
Om man har möjlighet, så är det bäst att koka utomhus. Det luktar en del och det blir en stund man får koka det hela för att allt ska lossna.
Myrstack går ju bra nu när de vaknat, men tar så mycket längre tid!
Att låta hönsen picka på skallen skulle jag inte rekommendera. Du får ju då märken efter hackandet, men det beror väl på hur man tänkt använda skallen förstås!

Nåja, så gör jag iaf!  :D

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Snygga bagghorn
« Svar #29 skrivet: 25 apr-08 kl 19:18 »
Vi sågar av dem ( efter slakt givetvis ) sedan kokar jag dem rätt länge.

Hur länge är "rätt länge"?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

529 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser