Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vild sallad  (läst 3186 gånger)

fylgja

  • Inlägg: 55
    • Skåne
vild sallad
« skrivet: 27 nov-07 kl 12:44 »
Nån som har tips på vilka växter man kan ha till sallad?
Jag skulle vilja slippa köpa importerad sallad och tänker att det måste väl finnas lite man kan äta även vintertid.
Någon som har erfarenhet av att odla gröna blad vintertid, inne eller ute?
Gör tvål och örtsalt, stöper ljus, spinner och stickar, återanvänder, letar efter miljövänlig hud- och hårvård, odlar örter, matar kompostmask och letar efter kärleken!

Eulalia

  • Gäst
Re:vild sallad
« Svar #1 skrivet: 27 nov-07 kl 12:53 »
inte erfaren, men några tips är portulak, senapskål, diverse sorters ruccola. Jag ska också prova inomhus under lampa, är så himla sugen på gröna beska blad!

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:vild sallad
« Svar #2 skrivet: 27 nov-07 kl 16:15 »
Alltså vad menar du med vilda växter? Det växer i vart fall inga ute när det är snö... förutom lavar då..

Groddar är ju självklart ett tips till sallader året om och enkelt att göra.
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:vild sallad
« Svar #3 skrivet: 27 nov-07 kl 16:21 »
Det ska ju gå att odla Feldsalat, de där små bladen, på vintern. Men det rekommenderas visst tunnel, så man slipper leta under snön. Borde ju i alla fall fungera i södra Sverige om det går i Tyskland.

Pianja

  • Gäst
Re:vild sallad
« Svar #4 skrivet: 27 nov-07 kl 16:21 »
Hm, jag har inte tittat efter, men jag antar att det fortfarande finns lite kirskål att gnaga på ute. Åtminstone här i södra Sverige. Fast det ska vara späda blad för att smaka bra. Maskrosor finns kvar vet jag. Hur mycket näring det finns kvar i det gröna vet jag å andra sidan inte alls.
Åh, fönsterkarmsodling kan ju jag prova med! Ruccola är gott.
« Senast ändrad: 27 nov-07 kl 16:22 av Pianja »

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:vild sallad
« Svar #5 skrivet: 27 nov-07 kl 16:27 »
Vi har en halvmeter snö och ingen sol över huvud taget så det där med vildsallad är kört om man inte vill odla inomhus, men det måste väl gå, eller? Min Stevia växer i vart fall så det knakar..
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:vild sallad
« Svar #6 skrivet: 27 nov-07 kl 16:30 »
Blastodling!! Vitlök, rödbeta, morot? Det är ju supergott i sallader. Det har jag helt glömt bort, ska genast bort till köket och sätta igång.  :D
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:vild sallad
« Svar #7 skrivet: 28 nov-07 kl 11:45 »
Solrosskott som diskuterats i en annan tråd är ju jättegott, billigt och lättodlat inomhus.
Till ett annat år går det att så asiatiska bladgrönsaker utomhus från mitten av juli och någon månad framåt. Då har man i grönsakslandet att ta av. Vissa sorter klarar någon minusgrad och här i södra Sverige kan man skörda blad från dem kanske ända till jul, speciellt om man täcker dem lite.
Grönkål är ju en annan klassiker som kan stå ute skördeklar. Min sambo har knaprat sådana blad hela hösten, förutom att vi gjort soppa och halländsk långkål (gott till jul!) av dem.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

fylgja

  • Inlägg: 55
    • Skåne
Re:vild sallad
« Svar #8 skrivet: 28 nov-07 kl 13:45 »
Å, vad mycket roliga tips! Ska genast in på impecta och beställa!
Jag kanske skulle sagt att jag bor i Skåne. Förra året hade vi ingen snö alls, och ogräset trivs ju och frodas året om!! Nässlorna går säkert att äta även om de inte är lika goda som på våren.
Jag hade också nån ide om att vissa saker kanske håller sig rätt länge in på vintern om man har dem under glas...
Gör tvål och örtsalt, stöper ljus, spinner och stickar, återanvänder, letar efter miljövänlig hud- och hårvård, odlar örter, matar kompostmask och letar efter kärleken!

 

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:vild sallad
« Svar #9 skrivet: 01 dec-07 kl 09:38 »
Här i Skåne är nästan det värsta hotet mot att bevara det ätbara gröna den dåliga dräneringen i lerjorden. Kylan går nog att skydda ifrån ett bra tag bara vattnet kan rinna bort. Så ett tips är att ha plantorna i mer sandig jord. Runt Vomb är ju jorden väldigt sandhaltig, om du bor däromkring har du ju redan det förspänt på så sätt, annars får man fixa till en bädd. Fast man kan inte blanda finkornig sand i lerjorden, då är risken stor att det blir ett cementliknande resultat och noll dränering... Grövre sand funkar bättre som inblandning eller att gräva bort lerjorden helt på ett ställe och ersätta den med önskad sandjord.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 2 användare
Broccolie, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser