Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Misslyckad surdeg  (läst 6223 gånger)

Sencha

  • Inlägg: 14
  • Bara döda fiskar flyter med strömmen.
    • Halland
    • Små smulor är också bröd
Misslyckad surdeg
« skrivet: 23 nov-07 kl 09:08 »
Jag skulle vilja veta hur man bäst gör surdeg. Jag har provat olika recept och ibland lyckats och ibland misslyckats. Nu har jag misslyckats två gånger på rad. Den andra gången gjorde jag inget fel men den luktade ändå konstigt efter någon dag....luktade liksom lösningsmedel eller något liknande. Undrar om det berodde på att det var för kallt för degen? Jag förvarade den i skåpet ovanför frysen med plastfolie över skålen och en liten glipa i folien precis som det stod i receptet. Endel recept ska det vara lite jäst och honung i och i endel är det väl bara rågmjöl och vatten har jag för mej. Måste det alltid vara just rågmjöl och ska det i så fall vara fint eller grovt? Jag har börjat baka matbröd varje vecka och vill använda surdeg i brödet. Jag är tacksam för alla tips!
Bor på landet, hemmamamma, funderar på att skaffa höns. Vill vara mer självförsörjande.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Misslyckad surdeg
« Svar #1 skrivet: 23 nov-07 kl 09:31 »
Jag gör surdeg enbart på mjöl och vatten, vete- eller rågmjöl. Den står bredvid kylskåpet (som avger värme åt sidorna) med en handduk över. Varje dag rör jag i lite mer ljummet vatten och mjöl. När det är dags för bakning häller jag över det mesta av smeten i en annan bunke och blandar i kryddor, sirap, salt eller vad jag har lust på. Den ursprungliga smeten står kvar på sin plats och blir matad igen med mjöl och vatten. Har hittills aldrig misslyckats, och surdegen är min allra första. Någon gång har det inte jäst tillräckligt, men då har jag helt enkelt väntat. Jäsningstiden kan gärna vara lång. När jag åker på semester fryser jag in en klick, som sedan får komma igång igen i rumstemperatur. Läs också alla andra trådar.

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Misslyckad surdeg
« Svar #2 skrivet: 23 nov-07 kl 12:57 »
Hallå Sencha,

Du kan göra surdeg även på vetemjöl för smakens skull, men det är råg som verkligen behöver syran för att utveckla några vidare bakegenskaper.

I en surdeg så tillsätter jag aldrig jäst, det är fusk ochen sådan "kalljäsning" är för mig allt annat än en äkta surdeg.

Luktar det lösningsmedel så tippar jag på att det var åt sprit (alkohol)-hållet det doftade och det kan degar med jäst lätt "dofta". Ibland förökar sig jästarna mer än bakterierna och då blir det så fast man inte har haft i någon jäst från början - men misslyckad är en sådan deg inte. Bara dryga ut med nytt mjöl och en temperaturförändring nedåt räcker nog. Fungerar så för oss när det stått för varmt allting.

Martin

Sencha

  • Inlägg: 14
  • Bara döda fiskar flyter med strömmen.
    • Halland
    • Små smulor är också bröd
Re:Misslyckad surdeg
« Svar #3 skrivet: 27 nov-07 kl 10:51 »
Hej! Tack för era tips. Nu har jag gjort en ny surdeg på enbart rågmjöl och vatten Hoppas jag kommer ihåg att röra i den varje dag, jag brukar ha svårt att komma ihåg sådant.
Bra att veta att den gärna kan stå längre än ett par dagar. En undran till bara....man använder väl jäst som vanligt i bröddegen även fast man har surdeg i? Eller kan man skippa jästen?...
Jag brukar använda hälften så mycket jäst som det står i recepten och sedan låta degen jäsa flera timmar, det blir ju så gott då!
Bor på landet, hemmamamma, funderar på att skaffa höns. Vill vara mer självförsörjande.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Misslyckad surdeg
« Svar #4 skrivet: 27 nov-07 kl 16:08 »
Du behöver ingen jäst alls i surdegsbröd. Gå gärna in på de andra surdegstrådarna och läs lite mer.

 

Sencha

  • Inlägg: 14
  • Bara döda fiskar flyter med strömmen.
    • Halland
    • Små smulor är också bröd
Re:Misslyckad surdeg
« Svar #5 skrivet: 28 nov-07 kl 08:11 »
Du behöver ingen jäst alls i surdegsbröd. Gå gärna in på de andra surdegstrådarna och läs lite mer.
Tack. Jag startade denna tråd på fel ställe så den blev flyttad hit och sedan har jag sett att det ju finns andra surdegstrådar att läsa så jag har fått endel tips nu. Det ska nog gå bra och det känns kul!
Bor på landet, hemmamamma, funderar på att skaffa höns. Vill vara mer självförsörjande.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

467 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

Hästar, väder och vind.
i Brukshästar
[Igår kl. 19:12]


Skillnad på electrolux assistenter
i Bröd
[27 jul-25 kl 22:41]


400 kr kvar till mat.
i Ekonomi
[27 jul-25 kl 21:41]


Ramstorlek?
i Biodling
[27 jul-25 kl 18:43]


Myrsyrabehandling och invintring, I vilken ordning?
i Biodling
[27 jul-25 kl 17:45]


Naturlig hygrometer
i Vaktlar
[27 jul-25 kl 11:32]


Mf 4335 vill inte köra
i Meka
[27 jul-25 kl 09:59]


Ta bort potatisblast.
i Grönsaker
[25 jul-25 kl 16:19]


Kombucharecept
i Drycker
[25 jul-25 kl 04:15]


Hur mycket isolerar snö?
i Frukt & bär
[22 jul-25 kl 23:18]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser