Hej igen.
Ja det stämmer.
Fjällig bläcksvamp (Coprinus comatus) är inte samma sak som Grå bläcksvamp - (Coprinus atramentarius)
Den grå innehåller det giftiga ämnet COPRIN som hämmar nedbrytningen av alkohol i blodet.
Ansågs förr ätlig om man avstod från alkoholförtäring i samband med måltiden, men har nu slutligen hamnat bland giftsvamparna då den också kan orsaka obehag flera dagar efter svampmåltiden, även om man så bara dricker en lättöl.
Coprin har även visat sig ge testikelskador vid djurförsök.
(Det finns ca 100st olka cuprinus-sorter,naturens mångfald !)
Dom olika svamparna kan ju knappast förväxlas...
den 'ätliga'-dvs Fjällig bläcksvamp (Coprinus comatus) växer dessutom mest i gräsmattor...
Antar att även comatus innehåller coprin,men antagligen i mycket små doser,så ett dygn borde nog vara säkert...
så ät den o njut...t.ex så här;
Stuvad fjällig bläcksvamp
Från "Svamprätter" av Thora Holm (Saxon & Lindströms Förlag, 1938).
(4 ā 5 personer)
1 liter fjällig bläcksvamp
3/4 liter mjölk
2 msk vetemjöl
salt, socker
1 msk smör
Svampen skäres i mindre bitar, som sättas på i mjölken att sakta koka under minst en halvtimmes tid.
Vetemjölet, utrört i grädde eller mjölk, nedvispas och stuvningen avsmakas. Om svampen stuvas hel, påminner rätten om stuvade makaroner.
så ska den se ut...
