Prinsessan blir vegan-tårta

Gör en och en halv sats sockerkakssmet (se nedan). Grädda i två runda formar, så att det blir två bottnar. Eller gör dubbel sats sockerkaka och grädda i små långpannor. Fyll och garnera med något av förslagen nedan. Andra förslag på tårtfyllning/garnering är Citronkräm, Chokladgrädde och Grädde med nöt- och chokladsmak. De flesta tårtor går bra att lägga mellan en dag i förväg, men vänta med att bre på grädde och garnering till precis innan servering så ser tårtorna fräschast ut.
Bred ett lager sylt eller mixade bär, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär eller björnbär, på tårtbottnen. Bred på vaniljkräm ovanpå sylten och lägg på andra bottnen. Nu kan tårtan stå och dra till sig ett par timmar eller över natten. Bred vispad Soyatoo, tjock sojagrädde eller Tofugrädde på tårtan. Lägg på ett marsipanlock på tårtan (observera att röd marsipan kan innehålla E120 = karmin = malda löss. Röd karamellfärg kan också innehålla E120). Gör gärna en marsipanros och några gröna blad att garnera med.
~ Sockerkaka ~
100 g mjölkfritt margarin
1 dl sojagrädde eller vatten
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl sojamjölk eller 3/4 dl vatten
Smält margarinet. Blanda med sockret och sojagrädden. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Sikta sedan ner mjölblandningen i margarinet under omrörning (går lättast att vispa med handvisp). Häll i sojamjölken lite i sänder medan du vispar i mjölet.
Häll allt i en smord och bröad form, rund eller avlång. Grädda i 175 grader 35-40 min. Gör du sockerkakan i en liten långpanna (20x35 cm, passar bra som tårtbotten) behöver den ca 20 min i ugnen. Känn med en sticka i kakan; om kakan är färdig är stickan torr.
Istället för ströbröd kan du strö kokosflingor eller krossat mandelspån i den smorda formen.
Som du ser i receptet går det bra att byta ut sojagrädde och sojamjölk mot vatten. Ta 1 ¾ dl vatten, och vispa i mot slutet. Kakan smakar lika bra som om du gör den med sojagrädde/mjölk.
från vegolandet Vegania