Trodde jag hade skrivit om detta i en tråd om stenåldersmat, men nu lyckades jag inte hitta den på snabben. Alltså: 1kg späck finhackas eller mals i kvarn. Skölj en gryta/kastrull (den ska fortfarande vara blöt). Lägg i allt späcket i grytan och värm upp det långsamt tills det börjar sjuda lite. Sänk värmen och låt fettet smälta. Rör ibland. Häll av istret i en form av glas eller keramik. Låt det kallna, förvara täckt och kallt. Man kan också sila istret och ta vara på de knapriga skalkarna (eller vad det heter) och använda på smörgås, i kakbak, i sallad mm.
Gräddister: blanda med ca hälften créme fraiche och lite salt och rosmarin. Plommonister: blanda med lite hackade katrinplommon, salt och peppar. Tomatister: blanda med hackade, torkade tomater i olja, rosmarin och salt.
Detta har jag själv inte testat, men väl några andra recept ur samma artikel och dessa blev bra. Lycka till!