Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hergom den spanska kökspannan  (läst 9829 gånger)

Ebba

  • Inlägg: 105
    • Småland
Hergom den spanska kökspannan
« skrivet: 03 jul-04 kl 09:30 »
Jag har för avsikt att köpa en vattenmantlad kökspanna av spansk typ kallad Hergom eller alternativt Classical no 5, 7 eller 8. Den skall kopplas mot ackumulatortank samt det befintliga vattenburna systemet i mitt hus på drygt 100 kvm
Effekten är på allt mellan 19-27 kilowatt.

Nu rör sig mina funderingar kring om jag skall satsa på en "exklusivare" modell av denna kökspanna, dvs med ugn eller inte.

Eftersom har ett passionerat intresse av brödbakning och experimenterar med olika surdegar så känns det oerhört korkat att inte satsa på en kökspanna med ugn. Värmen finns ju där stora delar av den kalla årstiden!

Pratade igår med en person som var nöjd med kökspannan men alrdrig kommit överens med ugnen då det gäller bakning. Han rekommenderade inte att satsa på en panna med ugn, så jag blev lite tveksam.

Så min fråga till er på forumet lyder: vilka erfarenheter har ni av bakning i vedeldade kökspannor?
Känner även till Tirola, Wamsler och Lohberger men gillar inte utseendet på dessa och känns inte som något bra alternativ.

Hälsningar rådvill Ebba

Länk med bild till kökspannorna av denna typ jag har köpt, men ej ännu fått installerad. Min är Classical mod no 5

http://www.eurofire.se/koksspis.shtml
« Senast ändrad: 12 okt-04 kl 14:07 av Ebba »

Erik5

  • Gäst
Re:Hergom den spanska kökspannan
« Svar #1 skrivet: 24 okt-07 kl 20:01 »
Vi har en Hergóm med ugn och jag skulle aldrig kunna tänka mig att vara utan ugnen. Men det är lite känsligt att använda den. Värmen är ojämn och man måste elda i jämn takt - inte massor av ved på en gång utan hellre lite i taget. Ibland får man vända plåten. Vi använder den till matlagning och bullbak hela säsongen, elspisen behöver vi inte mycket den delen av året. Det finns ett användningsområde till för ugnen - som värmelagrare. Vi har lagt några kalkstenar som blivit över i botten på ugnen. Men jag vet inte hur mycket detta hjälper då dom kanske väger 10kg och spisen i sig väger 200kg.

 

ca

  • Inlägg: 248
Re:Hergom den spanska kökspannan
« Svar #2 skrivet: 25 okt-07 kl 19:49 »
hej. Har en lo-7 sedan några år.Ugnen fungerar utmärkt.Har gjort en egen keramikinläggning i nedre delen av eldstaden så att förbränningstemperaturen hålls hög.Se bara till att ha termisk ventil eller laddomat kopplad mot tanken. f.ö har jag solvärme,värmepump och vattenmantlad pelletskamin inkopplad till samma vattentank,vilket sköter sig exemlariskt utan annan reglerutrustning än 2 termostater.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

476 gäster, 2 användare
Emilia Skarsäter, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser