Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på äggsvamp?  (läst 9943 gånger)

Elektra

  • Inlägg: 478
Recept på äggsvamp?
« skrivet: 30 sep-07 kl 07:31 »
Jag har hittat flera stor äggsvampar men inga recept på hur jag ska tillvara dem, jag vet att de är ätliga, så kom igen med vad ni har i gömmorna! :D
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
Re:Recept på äggsvamp?
« Svar #1 skrivet: 30 sep-07 kl 12:01 »
plockar bara kantareller, taggsvamp. har du bild på dom vet inte vad det är för svamp
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

februaribarn

  • Gäst
Re:Recept på äggsvamp?
« Svar #2 skrivet: 30 sep-07 kl 16:12 »
Är det dom som kan bli flera dm i omkrets? Hittade iaf flera enorma fotbollsliknande svampar förra året, helvita. Kollade upp vad det var, men kommer inte ihåg det nu, antingen äggsvamp eller jätteröksvamp..? Hursomhelst, parkerar mig här i tråden för att se vad man kan göra med dom!

Men går dom att äta när dom blivit så stora?

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Recept på äggsvamp?
« Svar #3 skrivet: 30 sep-07 kl 18:26 »
Men går dom att äta när dom blivit så stora?


Jag följde serien om Hugh på Discovery Channel, som flyttade ut från London till River Cottage och började leva som självhushållare (+ inkomster från tv-produktionen antar jag  ;) ). I ett avsnitt plockade han sådana gigantiska äggsvampar och tillredde dem på något sätt. Jag minns att han skar av toppen och sedan skar han ut innanmätet men lämnade en-ett par cm runtom och den övre delen av detta utskurna skar han som ett lock och lade åt sidan. Sedan tärnade han innanmätet och fräste tillsammans med något... antagligen något köttigt eftersom jag inte kommer ihåg det ;D vegis som jag är. Men det är säkert fritt fram för improvisation. Han lade i fyllningen klämde in locket på plats och lade på toppen, om jag inte är ute och cyklar. Sedan tror jag han satte ugnsfolie runt hela tjottaballongen och in i ugnen, värme = ?. Det tog typ 45 imnuter eller så, innan det var klart. Men som sagt, minnet är inte helt klockrent.

Äggsvamp är väl det som blir "röksvamp" när den blir gammal. Det går alltså att äta den så länge den är helt vit inuti. På sikt blir den brunare och brunare.

Sökte på hans sida på nätet men hittade inte just det här receptet: http://www.rivercottage.net/
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Recept på äggsvamp?
« Svar #4 skrivet: 30 sep-07 kl 18:31 »
Det var jag som var usel på att leta, det fanns på hemsidan. Här kommer receptet:

Stuffed Puffball

This is one of the most spectacular and satisfying wild food recipes I have ever cooked. The fungal flavours in the finished dish are intense, to say the least; it’s not for the fainthearted. But true fungophiles will appreciate it. The stuffing was based simply on the ‘catch of the day’ when I went out foraging with my Bridport friends, Nick and Paddy. It’s a flexible affair, and you could use whatever combination of wild meat and wild mushrooms comes your way. Buttered steamed young comfrey leaves make a good accompaniment.

Ingredients:

Serves 2–10 (depending on foraging success)

1 large puffball (20–40cm in diameter)
oil for frying
about a dozen wild garlic roots (or shallots), finely chopped
breast meat from 1 pigeon (or more, as available), chopped
about 500g chicken of the woods mushrooms (discard any woody bits, then chop roughly)
a slosh of wine
a few horse or field mushrooms, chopped
parsley, sage, thyme, finely chopped
a few potatoes, parboiled and roughly chopped
a knob of soft butter
salt and freshly ground black pepper

Cut the top off the puffball and remove carefully; this will be your lid. Hollow out the interior of the puffball, leaving the sides and base at least 5cm thick (any thinner and they may collapse during baking). Roughly chop the flesh that you have removed from the puffball.
Heat some oil in a large pan, add the wild garlic and sweat for a couple of minutes, then add the pigeon meat. Cook for a couple of minutes, until browned, then add the chicken of the woods. Add a sprinkling of salt at this stage to help draw the water from this fungus. If the mixture begins to look dry and is catching on the bottom of the pan, add a little water and a slosh of wine. Simmer gently until the liquid is nearly absorbed, then transfer to a large mixing bowl. Return the empty pan to the heat and add a little more oil. Throw in the chopped puffball flesh, along with any other mushrooms you have gathered, and stir-fry for a few minutes, until much reduced in volume. Add to the rest of the mixture, along with the herbs and chopped potatoes. Mix everything together well and season to taste with salt and pepper.
Fill the puffball with the mixture and replace the lid. Smear the top and sides of the puffball with the soft butter and wrap completely in foil. Bake in a fairly hot oven (190°C/Gas Mark 5) for 2 hours.
To serve, unwrap the puffball, remove the lid and spoon out the filling. Serve with pieces of the lid, sliced; further slices of puffball can be taken horizontally, as the level of the filling descends.

Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

 

februaribarn

  • Gäst
Re:Recept på äggsvamp?
« Svar #5 skrivet: 30 sep-07 kl 21:08 »
Stuffed puffball ;D vad kul det låter.
Då får man ge sig ut och plocka svamp då!

Men köttet borde man ju kunna ersätta med något annat...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

510 gäster, 1 användare
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser