En järngryta behöver du aldrig slänga, om den inte är genomrostad vill säga.
Det klistriga är nog (gissar lite ... har haft liknande i min gamla stekpanna) gammalt fett odyl. som bränt fast men rinner ner sakta om man ger det tillräckligt med tid. Som sagt, det är superklistrigt och inget verkar lösa upp det ...
Jag fick bort det genom att steka pannkakor i den (värme + nytt fett löste upp det) ... slängde de första pannkakorna men sen var den som ny igen.
Prova att koka vatten i den, evt. med diskmedel. Funkar inte det så tvätta den med lut (enl. tips om bästa avfettningen i en annan tråd) och skölj den sen noga fler gånger.
När du fått den ren smörj in den noga med matolja och torka torrt med en trasa. Smörjer du inte in den så kommer den att rosta.
Kolla tråden om att "Avfetta gammalt ingrott kök" ... tror den låg under Övrigt/Hushåll. Där fanns massa info om att ta bort gamla ingrodda fettavlagringar.