Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Getprodukter  (läst 6996 gånger)

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Getprodukter
« skrivet: 05 jul-07 kl 10:18 »
Hej jag har läst mycket om getter men inte blivit klokare :-[.
Vad får man för produkter efter getter....Är det mjölken oc en och annan slaktad killing eller?Och går getkött at äta, vad har det för smak ???Kan får och getter gå ihop eller blir det innbördeskrig :-X?
Jag försöker bestämma mig för om dom är värda besväret (utbrytarkungar) och vad dom ger (förutom underhållning och motion av att hämta getter från grönsakslandet) ;)

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Getprodukter
« Svar #1 skrivet: 05 jul-07 kl 11:14 »
Hej!

Om slybekämpning är en produkt så får man det!
Underhållningsvärdet är stort!
Mjölken kan man göra underbart goda ostar av, även youghurt!
Getkött är utmärkt, smakar som rådjur men mindre viltsmak om du kan tänka dig något sådant!
Skinnen kan beredas och göras saker av!
Vissa av benen kan man göra blockflöjtsliknande instrument av!

Edgar, som saknar sina getter!
« Senast ändrad: 05 jul-07 kl 12:22 av Edgar »

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:Getprodukter
« Svar #2 skrivet: 06 jul-07 kl 10:43 »
Tack för svaret....Det känns i alla fall nu att så fort jag får tillfälle så vill jag ha en liten flock med getter, och så några får, en ko, en STOR häst
lite grisar och ett gäng höns......Till att börja med :-[

Lena A

  • Inlägg: 1598
Re:Getprodukter
« Svar #3 skrivet: 06 jul-07 kl 13:05 »
Tack för svaret....Det känns i alla fall nu att så fort jag får tillfälle så vill jag ha en liten flock med getter, och så några får, en ko, en STOR häst
lite grisar och ett gäng höns......Till att börja med :-[

Japp!  ;D Man ska inte börja med för många  ;D ;D

Torptomten

  • Inlägg: 916
  • Ljuset lyser i mörkret ...
    • -
Re:Getprodukter
« Svar #4 skrivet: 08 jul-07 kl 17:23 »
Man får också värdefull gödsel. Den räknas till de varma gödsel typerna och bör få "brinna" under regnskydd i minst 6 månader innan man lägger den på de rester som återstår av trädgården sedan getterna rymmt, eller i odlingslanden.
Bäst blir den om den får komposteras med en inblandning av gräs/ormbunkar/halm/ (för) gammalt hö och något lite av en färdigbrunnen kompost.

Hornen kan tillvaratas och göras flöjter, handtag och knappar av.
Har även sett att klövarna (horndelarna) har tillvara tagits och gjorts till skalror (Bolvia).
Blodet kan tas tillvara och blandas med vetekli som kraftfoder till
änder och fasaner men det måste då hanteras med omsorg så det inte blir dåligt.

Man kan också kokabenen väl och frysa dem, för att därefter tina upp och krossa dem i benkvarn eller äldre stenkross. Benmassan används som jordförbättringsmedel.

Ev. talg kan användas som fågelmat eller som inblandning vid ljustillverkning eller hundmat alernativt som sko och skinnfett då getskinnen bereds och fettas in.
Djurägare, medmänniska på landsbygden och en liten del av den oändliga Skapelsen.

Motto: Ora et Labora!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Getprodukter
« Svar #5 skrivet: 09 jul-07 kl 22:59 »
Japp!  ;D Man ska inte börja med för många  ;D ;D

Nä, för man måste få gå igenom den processen där man erkänner för sig själv att man vill ha många, MÅNGA fler  ;D

Benflöjter blir fina ja. Men också duffelknappar av horn.

Under mjölksäsongen så ger getterna oss olika mat varje dag genom sin mjölk. Mjölk till kaffet, fil till flingorna, feta till lunch, vitost till mackan....och ostkaka att okynnnesäta  :-[ Vi ställer om hela mathållningen efter mjölken. När getterna är sinade så tar vi fram killingkött ur frysen och den räcker tills mjölken kommer igång igen.

För oss är dom väldigt värdefulla. Nästan en förutsättning, faktiskt. Vi hade får också förut. Men jag föredrar getter. Det är jämnare spridning på näringen man får utav dom. Och så är dom ju så förbaskat trevliga!

 

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:Getprodukter
« Svar #6 skrivet: 13 jul-07 kl 12:44 »
Jag tycker att det är lite konstigt att många människor jag frågat hemmavid säger att getkött inte går att äta ... ::)...speciellt som min mamma som kommer ifrån härjedalen där många hade getter förr...Är det vanligare med getter uppåt i sverige?
Jag minns att min morbror hadde getter som bland annat förstörde en vägg och käkade på glasullen :P...Kan inte varit bra för tarmarna.... :-\.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

400 gäster, 2 användare
Anders Flix, köksträdgård

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser