Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gott pålägg  (läst 3217 gånger)

ariane

  • Gäst
gott pålägg
« skrivet: 04 aug-04 kl 20:23 »
sesamfrö helst oskalade rosta på svag värme
mixa i mixern klart

Ebba

  • Inlägg: 105
    • Småland
Re:gott pålägg
« Svar #1 skrivet: 10 aug-04 kl 13:43 »
Håller med om att hemgjord "sesampasta" är den godaste.

Det är dock viktigt att passa sesamfröna noga då man rostar de i ugnen, annars blir det ingen bra smak. Tror att jag brukar rosta på ca 175 grader. Först händer ingenting, men sen måste man röra ofta, ofta för att få en jämn rostning, ca var 5:e minut. Det är oerhört lätt att glömma sig om man ej har en äggklocka till hjälp.

Jag brukar rosta en sån kan det vara Friggs 500 g påse och det blir två brukar färdig pasta som är supergott på rågbröd.

Jag tycker också att en aning salt krävs för en bra smak. Det tar lite tid att mixa fröna och foodprocessorn blir väldigt upphettad. Ofta måste man stänga av maskinen och hjälpa till och fösa in fröna med en slickepott eller liknande. Oljan går ur fröna och konsistensen blir till slut en brun härlig smet ungefär som jordnötssmör men mycket godare och mörkare i färgen.

Väl värt att prova, men smaken är lite annorlunda till en början lite beskt nötig. Men när man blivit tillvand vill man ej vara utan denna pasta.

/Ebba

Neiklot

  • Gäst
Re:gott pålägg
« Svar #2 skrivet: 10 aug-04 kl 18:31 »

 ;D

Annat gott vegopålägg (speciellt nu sommartider) är jordgubbar med svartpeppar och strösocker.

Yummie!


Mona

  • Inlägg: 17
    • -
Re:gott pålägg
« Svar #3 skrivet: 10 aug-04 kl 22:56 »
Jag har gjort linfrösalt, mums på macka med lite olja på. Linfröna rostas lätt och males groft med salt eller mixas lätt med salt.
/Mona
Livet är som det är. Nu ser jag till att göra något bra av det hela.

Jospressad

  • Gäst
Re:gott pålägg
« Svar #4 skrivet: 03 apr-05 kl 11:56 »
chiliolja!

Mal torkad chili och blanda med oljan man gillar, gör man det tjockt så blir det mer som sås, men med mycket olja som så småningom blir fionröd, går det att droppa över vad som. Nyrostad macka, sallad, potatis, pasta... och annat

 :D

 

tivedstroll

  • Inlägg: 28
    • -
Re:gott pålägg
« Svar #5 skrivet: 05 jul-05 kl 19:26 »
Håller med om att hemgjord "sesampasta" är den godaste.

[...]

Jag tycker också att en aning salt krävs för en bra smak. Det tar lite tid att mixa fröna och foodprocessorn blir väldigt upphettad. Ofta måste man stänga av maskinen och hjälpa till och fösa in fröna med en slickepott eller liknande. Oljan går ur fröna och konsistensen blir till slut en brun härlig smet ungefär som jordnötssmör men mycket godare och mörkare i färgen.

[...]

/Ebba

kan rekommendera en hederlig gammal mortel i ställlet - man får mycket bättre konsistens på det, men det tar förstås längre tid! :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

528 gäster, 1 användare
Ollefund

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser