Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  matminnen  (läst 4096 gånger)

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
matminnen
« skrivet: 19 jan-07 kl 08:39 »
Mina tankar kretsar ofta kring mat och igår morse pratade jag mig varm för den mat jag serverades på 70- och 80-talen hemma vid köksbordet.

Kokt höna med persiljesås. Stuvad målla till kokta grönsaker och rotfrukter. Kokt torsk med vitsås. Kokt horngädda. Grönsakssoppa med bitar av den kokta hönan i.

Äts sådan mat idag? Jag blir alldeles nostalgisk och kan känna smakerna i munnen. Just den kokta hönan med persiljesås lockar ofantligt. Och närjag sköradr egna vaxbönor i sommar ska dessa serveras med stuvad målla och kokt potatis. Lite salt och smör är det enda som behövs som extra tillbehör. *saglar*

Idag blir det grönkålssoppa till lunch. Det är inte heller så särskilt äckligt!  ;D
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Paprika

  • Inlägg: 30
Re:matminnen
« Svar #1 skrivet: 19 jan-07 kl 09:20 »
Fläsklägg med rotmos, lappskojs med rödbetor, fläsk med löksås är gott och lockar fram minnen från 70-talets middagsbord. Det bästa jag kunde få till middag som liten var torsk i ugn och det värsta svamp. Idag längtar jag efter att hitta nya smaker att stoppa i munnen. Det var någon som nämnde alternativ kokbok, vilket bra förslag!
Kokt höna?Går det lika bra med kokt kyckling?

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:matminnen
« Svar #2 skrivet: 19 jan-07 kl 09:45 »
Kokt höna?Går det lika bra med kokt kyckling?

Ingen aning. Mannen säger att det inte finns höna att köpa i butik längre. Kycklingarna hinner lixom aldrig bli så gamla...  :-\ Här spatserar det omkring flera goda middagar ute på gården, men vi vill inte slakta våra egna hönor.  :-[

Rotmos är helt klart en höjdare!

Ångrade mig angående dagens soppa; det blir nog potatisgratäng i stället. Kommer inte ihåg vad som serverades till sådan när jag var liten, men jag får väl improvisera. Hitt´på nåt!, som vem-det-nu-är brukar säga.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:matminnen
« Svar #3 skrivet: 19 jan-07 kl 09:55 »
Det betalas inte en spänn för uttjänta höns längre, så numera är de ett avfall istället för en resurs. Synd, vi brukade äta höns när vi pluggade. Billigt och otroligt gott med dillsås.

Spraka

  • Inlägg: 952
  • Till vänster The Real Spraka!
Re:matminnen
« Svar #4 skrivet: 19 jan-07 kl 09:58 »
Jaa... *drömmer mig bort * från 70- och 80-talets Holland är mina matminnen bland annat: boerenkool, hutspot, andijviestamppot met worst, witlof, zuurkool...  ;D

En av mina svenska favorithusmanskosträtter är också rotmos. Mums!

Från Holland saknar jag mest de feta goda pommesen med majonäs! Och strössel på mackor.
 :)
Why be normal when you can be yourself?

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
Re:matminnen
« Svar #5 skrivet: 19 jan-07 kl 10:02 »
uttjänta höns

Jag vill minnas att vi pekade på en spänstig höna som sprang omkring på gården och att denna, hönan alltså, sedan hamnade i grytan. Uttjänta höns låter inte alls goda. Snarare sega.

... och Spraka, du får ursäkta, men andijviestamppot låter inte riktigt ätbart... Det går ju inte ens att uttala.  ;)
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:matminnen
« Svar #6 skrivet: 19 jan-07 kl 10:15 »
Husmanskost är väl underbart. Jag minns främst skolmaten, som faktiskt var ganska bra från sexan och uppåt. Vår skolkokerska fick pris för Sveriges bästa skolmat. Hemma var det väl mindre varierat, men i vuxen ålder har jag lagat all möjlig nostalgimat. Det enda som, i mina ögon, inte var ätbart var hemlagad pölsa på fårainälvor. Familjen vägrade dessutom äta blodpalten med löksås, men det är för att de inte är vana vid blodpudding och sånt. Blodet fick jag gratis hos slaktarn, vilket jag tipsade mina snålsparsamma kompisar om, men efter att ha testat den goda palten påstod de att de hellre köpte riktig mat! Suck... Så det blev ingen mera palt.

Annars vill jag slå ett slag för Vår kokbok, gärna för lite äldre upplagor, men även i den sista finns det gammal husmanskost blandad med moderna recept. De är också goda. Husmanskost är det många som inte ger sig på, men även om det ibland tar längre tid, kan man göra något annat medan det kokar, eller en stor sats och frysa in.

Mitt tips: stekt salt sill med löksås och potatis! Fast det är ibland svårt att få tag på salt sill, utom till jul.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:matminnen
« Svar #7 skrivet: 19 jan-07 kl 12:28 »
Husmanskost är det många som inte ger sig på, men även om det ibland tar längre tid, kan man göra något annat medan det kokar
Exakt! Men det funkar väl inte alltid för en stressad småbarnsfamilj.
Jag är uppvuxen med svensk husmanskost och jag har mammas gamla kokbok från början av 70-talet  - Hemmets kokbok har jag för mig den heter - och där finns alla recept man kan önska sig! Nja, korv Stroganoff finns inte, men faktiskt pizza! När man bläddrar i den ser man att det var en väldigt enkel mat, få ingredienser, inga speciella kryddor. Idag ska det ju vara allt möjligt jox i maten... Och boken lär verkligen ut hur man lagar mat! Det finns t o m styckningsscheman...!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:matminnen
« Svar #8 skrivet: 19 jan-07 kl 15:30 »
Exakt! Men det funkar väl inte alltid för en stressad småbarnsfamilj.
Jag är uppvuxen med svensk husmanskost och jag har mammas gamla kokbok från början av 70-talet  - Hemmets kokbok har jag för mig den heter - och där finns alla recept man kan önska sig! Nja, korv Stroganoff finns inte, men faktiskt pizza! När man bläddrar i den ser man att det var en väldigt enkel mat, få ingredienser, inga speciella kryddor. Idag ska det ju vara allt möjligt jox i maten... Och boken lär verkligen ut hur man lagar mat! Det finns t o m styckningsscheman...!
Ja en god gryta behöver några timmar på sig för att mogna ihop.
Men lapskojs, torsk med äggsås, Fläsk med löksås, rotmos, pyttipanna m.m smäller man ju ihop nästan medans man dukar bordet.
Matlagning tar bara tid när man inte kan laga mat ;).
Och grytor, långkok, syltor och sådant som verkligen tar tid sköter sig ju själva den mesta av tiden.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:matminnen
« Svar #9 skrivet: 19 jan-07 kl 17:34 »
Ett tips till er som har lite tid men gillar goda grytor
Passa på och köp en STOR bit högrev när priset är bra(går bra med annat kött)
Sätt ugnen på 200gr och skär köttet i sockerbits stora bitar
Lägg köttet i en långpanna o stek det i ugnen tills det fått färg
rör om ibland tar ca 10-15 min
medans köttet får färg sätter du en gryta på spisen har i lite smör o hivar i hackad lök låt löken bli genomskinlig ej hårdstekt När köttet fått lagom färg har du ner det i grytan med löken Häller på vatten salt peppar lägger ett lock på och låter koka ca 1-1,1/2 timme jaa tills köttet är mört
Portionera upp i frysformar o lägg i frysen Nu har du basen till många goda grytor
Den dagen du vill äta av grytan tinar du kötte o lägger till det du har hemma Grönsaker frysta eller färska
smaksatt cremefraish Det är bara fantasin som sätter gränser Lycka till
Älska din nästa så som dig själv

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:matminnen
« Svar #10 skrivet: 19 jan-07 kl 17:47 »
Och så finns det tryckkokare, som gör jobbet på en tredjedel av tiden. Det är konstigt att det inte verkar vara så lätt att få tag på sådana i Sverige med alla stressade småbarnsföräldrar som inte får tiden att räcka till, men om ni någonsin åker över till Tyskland, kan ni gå in i första bästa varuhuset och köpa en. De håller evigt länge, men gummiringarna måste väl bytas ut någon gång. Personligen tycker jag att det inte lönar sig för annat än långkok, för i början måste man stå och kolla att ångan har rätt tryck, men min svärmor kokar t o m potatis i sin lilla tryckkokare.

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:matminnen
« Svar #11 skrivet: 23 jan-07 kl 07:17 »
mmmmm........barndomens smaker...........potatis palt...........torkat renkött............fisketur ute på isen och grillat fläsk på bröd.........

.....min far brukade "skava" fruset (nöt)kött i tunna skivor och låta det puttra på spisen läääänge.....tills det riktigt smälte i munnen....sedan åt vi köttet med bara mjuka rågkakor till.........gud vad hungrig jag blev........ :P
Live simply......so that others may simply live.

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
Re:matminnen
« Svar #12 skrivet: 23 jan-07 kl 08:14 »
paltbröd med fläsk och vit sås mums mums har inte ätit det sen jag var barn vet inte om det finns att köpa längre mvh praline1
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

Hönsmamma

  • Inlägg: 123
Re:matminnen
« Svar #13 skrivet: 27 jan-07 kl 15:08 »
Till Praline !
Jag vet att det finns att köpa , men har inte din affär det så kan charkavdelningen där ta hem . ( har själv jobbat i chark inom koperationen och vi tog ofta hem paltbröd )
Jag & gubben har bland annat: Ancona, Araucana, Australorp, Brahma, Brakel, Faverolle, Friesen, Fönix, Hollende hoens, Holländska Vithättor, Isbar, Jersey Jätte, Kochin, Lohmann, Maran, Millie Fleur, Silke, Svarthöns,Sussex, Wyandotte,
Mysk-ankor och Kinesiska knölgås, Amerikansk gul gås och katte

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:matminnen
« Svar #14 skrivet: 11 maj-07 kl 11:47 »
Hm. när jag tänker på den tidens mat blir man nästan töntig... ;D
Tex rökta abborrar att äta på berget utanför huset och känna solen steka.... 8)...Grillning av en hel massa kött och sitta ute och gnaga med hundar under bordet...Hem smetad potatissallad....Mammas kroppkakor...Inkokt lax...Listan kan bli lång...
Skolmaten däremot ,Jag ryser vid tanken..Ugnsbakad falukorv? med en hel massa brosk som knastrar i munnen simmande i en ca 4 cm djup fettpöl... :-\Små sega potatisar som smakar skurvatten...Rivna morötter som bara är beskt...Blodpudding som kunde förväxlas med skosula....Sås i samma konsistens som schokladpudding...Jag menar hur bär man sig åt ???

A.Viking

  • Inlägg: 144
Re:matminnen
« Svar #15 skrivet: 11 maj-07 kl 15:44 »
Åh, vad jag blir nostalgisk..

Mat , riktig vällagad god mat är min farmors mat, som var halva min barndom.

Tidig frukost med farfar , innan vi gick till skogs ,var alltid kornmjölsgröt med hemmmjölka och vattlingon mmm...

När vi slaktade grisen på hösten bakade jag och farmor blodbröd , som vi avnjöt med vitsås och fläsk.

 Vi gravade sik, ljuvligt gott med mandelpären och korntunnbröd.

Och vid älgjakten , när farmor kokade älgbenen , så petade vi ut märgen och mosade den med hemkärnat smör och lite salt på tunnbröd.

God  egenproducerad näringsriktig mat är mitt arv -förutom allt annat som hon lärt mig - från min farmor , nybyggardotter från västerbottens fjällen. Hon fattas mej. :'(

A.Viking

Alphaville

  • Gäst
Re:matminnen
« Svar #16 skrivet: 23 maj-07 kl 20:07 »
Hej

Ja, inget går upp mot husmanskost... ;) Min mamma gjorde ibland egen fläskkorv, fast kanske med lite mer kött än fläsk. Så kunde hon ha egen koll på kryddningen också. Otroligt gott med vit sås och senap. Eller fläskpannkaka. Mums!!

Men jag kan nog avstå från stekt/stuvad lever och lutfisk.  :P Och svamp...

A
« Senast ändrad: 23 maj-07 kl 20:16 av Alphaville »

TERRIN7A

  • Gäst
Re:matminnen
« Svar #17 skrivet: 24 maj-07 kl 15:42 »
Äklig saltsill på söndagarna med gul lök  :'(

4711

  • Inlägg: 16
    • Jämtland
Re:matminnen
« Svar #18 skrivet: 30 maj-07 kl 23:12 »
mormors varma choklad gjord på vatten och "blinkpåsar" tillsammans med långskurna tekakor med ost på...mmmm....
elin

 

Skrutt

  • Inlägg: 388
  • ..one is only poor only if they choose to be..
    • -
Re:matminnen
« Svar #19 skrivet: 31 maj-07 kl 10:03 »
Kokot höns i dill eller citronsås!!! Men som någon skrev höns går inte att få tag i iaffären längre. Men man får väl fixa några själv....grannen har ju höns ::) ::)
Själv kommer jag att tänka på den otroliga kulinariska upplevelsen när jag åt tacos för första gången , för att inte tala om kebab...kommer väl i håg när jag stoppa in en hel såndär grön stark sak i munnen utan ha en annnning om vad det var :P  gissa om det åkte ut lika snabbt igen då mina smaklökar inte gillar starka saker!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

453 gäster, 1 användare
Aquamaja

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser