Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fårkött  (läst 7909 gånger)

Moa-Lisa

  • Gäst
Fårkött
« skrivet: 09 jan-07 kl 13:20 »
Hållbarhet i frysen. Hur länge kan jag ha en får-lammstek ligga i frysen utan att den blir dålig och fortfarande smakar gott?
Någon som har erfarenhet?



« Senast ändrad: 11 jan-07 kl 11:55 av Moa-Lisa »

leifhh

  • Gäst
Re:Fårkött
« Svar #1 skrivet: 09 jan-07 kl 13:27 »
ju fetare den är destu kortare tid tål den frysning. jag brukar försöka käka upp mitt lamm/fårkött senast 6 månader efter infrysning. jag tycker att lammfärs verkar ha ännu kortare hållbarhet....

leifhh

  • Gäst
Re:Fårkött
« Svar #2 skrivet: 09 jan-07 kl 15:11 »
Lukta på köttet när det är tinat. Luktar det bra så är det oftast inga problem, luktar det mindre bra så skär bort så mycket av fettet som möjligt, vädra näsan och lukta igen....

Ibland kommer det en lite taskig doft av dåligt lamm/fårfett vid tillagning, se då till att fettet kan rinna bort så kommer inte slutresultatet att ta speciellt mycket smak av det....

Är jag tveksam på ett helt köttstycke så brukar jag skiva upp det och kolla. Verkar det bra så grillar jag det i skivor istället för att tillaga det som stek/motsvarande. Självklart så kolgrillar jag då köttet, för varför skall grillen bara användas 6 veckor om året?

Jag brukar köra en marinad som innehåller ungeför följande (oavsett köttets ålder):
-olivolja
-citron eller lite vinäger
-kanske en skvätt god sprit (cognac, whisky eller något annat man tycker är gott)
-ljus soja (japansk soja)
-sambal ölek
-spiskummin
-vitlök
-ev ett par stänk kanel

Låt köttet vila i marinaden något dygn.

Marinadreceptet är min variant av ett som jag fått berättat för mig av en marockansk kompis som är kockutbildad i Gibraltar.

Ull

  • Inlägg: 59
Re:Fårkött
« Svar #3 skrivet: 08 sep-07 kl 20:44 »
Vi äter glatt kött som är upp till två år gammalt. Det har smakat helt ok. Då har det varit paketerat i aluminiumfolie och fryspåse.

Fårfärs försöker vi äta upp inom ett år.

Vårt kött har inte varit speciellt fett, vilket antagligen ökar hållbarheten.

 

larsw

  • Inlägg: 1878
    • -
    • Ängsjödal Gård
Re:Fårkött
« Svar #4 skrivet: 08 sep-07 kl 21:20 »
Färs har väl alltid sämre hållbarhet, oavsett vad det är för kött. Jag brukar därför frysa in malkött av älg, och göra färs av det när jag tinat upp det, alldeles innan tillagning. Kanske extra viktigt på vilt, eftersom djuret ofta/ibland kan vara urtaget på olämpliga platser (som en mosse).

Tänkte tillämpa detsamma på får och lamm.
Pyttebrukare och månskensbonde. 25ha. Sätila. Heteronormativ gift man.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

455 gäster, 2 användare (1 dolda)
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser