Lukta på köttet när det är tinat. Luktar det bra så är det oftast inga problem, luktar det mindre bra så skär bort så mycket av fettet som möjligt, vädra näsan och lukta igen....
Ibland kommer det en lite taskig doft av dåligt lamm/fårfett vid tillagning, se då till att fettet kan rinna bort så kommer inte slutresultatet att ta speciellt mycket smak av det....
Är jag tveksam på ett helt köttstycke så brukar jag skiva upp det och kolla. Verkar det bra så grillar jag det i skivor istället för att tillaga det som stek/motsvarande. Självklart så kolgrillar jag då köttet, för varför skall grillen bara användas 6 veckor om året?
Jag brukar köra en marinad som innehåller ungeför följande (oavsett köttets ålder):
-olivolja
-citron eller lite vinäger
-kanske en skvätt god sprit (cognac, whisky eller något annat man tycker är gott)
-ljus soja (japansk soja)
-sambal ölek
-spiskummin
-vitlök
-ev ett par stänk kanel
Låt köttet vila i marinaden något dygn.
Marinadreceptet är min variant av ett som jag fått berättat för mig av en marockansk kompis som är kockutbildad i Gibraltar.