Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förkultivering  (läst 1117 gånger)

Gilbert

  • Gäst
Förkultivering
« skrivet: 13 maj-16 kl 23:08 »
Har ni tänkt på alla magiska "regler" när man sätter allt från potatis till pumpafrön? Jämför råd som att fila pumpafröns kanter för att vatten lättare skall tränga in till att sättpotatisen skall ligga längs med fåran och bästa "ögat" upp etc.

Tänk då på allt frö eller allt sättgrönt som sätts med maskin av storproducenter som vill ha maximal avkastning på sina hektar. De maskinerna skiter fullständigt i hur fröet hamnar eller hur potatisen ligger.

Här handlar det om bra utsäde med hög grobarhet, maskiner som håller lämpligt radavstånd och lämpligt avstånd mellan frön och man kan reglera sättdjupet beroende på vilken produkt man önskar sätta.

Varför då allt fjoll när man skall plantera en rad på 10 meter i egna trädgårdslandet eller frön i pluggbrättet?

Det är samma regel här som vid typ biodling, massor av måsten och gamla regler till nästan ingen nytta, det går nästan lika bra att göra precis tvärt om.

Radavstånd, avstånd mellan etc kan vara viktigt, men i ett pluggbrätte saknar det givetvis betydelse när vi drar upp plantor. Det är däremot stor skillnad på resultat vid olika jordblandningar.

Är det väldränerat kan man fukta igenom allt oavsett frö, det skall vara fuktigt. Så mängden vatten är okritisk om allt fuktas igenom ordentligt. Hål i krukor och annat så att överskottet kan rinna av och sedan lite pauser mellan vattningarna. I växthus med 25 grader kanske oftare pga värmen.

Köp fröer från kända leverantörer, själv köper jag en del från dessa och man misslyckas aldrig. Det kan bli dålig utdelning ibland men om man sätter många fler tomatplantor så har man så det räcker till i alla fall för att ta ett enkelt sätt att reglera utfallet.

Vi har satt ett 20-tal grönsaker från sparade fröer från grönsaker som köpts i butik och det har fungerat finfint.
Vi har dock aldrig haft i gödsel i översta planteringsjorden, gödsel/skit längst ner, sedan ett par cm kogödsel och sedan 1/3 planteringsjord med sand.

Många gånger gror frön mycket bättre utan någon gödsel alls, det kan man tillsätta när plantan är etablerad med bra rotsystem.

« Senast ändrad: 14 maj-16 kl 02:05 av Gilbert »

bladhis

  • Inlägg: 365
    • Västergötland
    • www.prastakvarna.se
SV: Förkultivering
« Svar #1 skrivet: 15 maj-16 kl 09:29 »
I större odlingar räknar du med ett visst svinn när det gäller maskinsättning. Detta svinn tas igen av att det går många gånger så fort än att göra det för hand.


/Daniel

 

Gilbert

  • Gäst
SV: Förkultivering
« Svar #2 skrivet: 22 maj-16 kl 17:57 »
Spritärtorna blommar!!!!!



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

508 gäster, 2 användare
eriksjos, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser