Nä e du de har jag aldrig hört talas om. Men tankarna går till Ytbehandling av en träskål som ska använda till salad. Om man använder sej av en ren oljebehandling så kommer oljan från dressingen i saladen så småning om slå igenom till ytsidan. Det blir som en kletig hinna, Tjock. Nästan som tjära. Gör väl inget men man försöker nog att välja en ytbehandling där detta inte sker.
Dom jag använt och som inte slår igenom är starka saker.
Jobbade hos en gubbe som hette Gösta Israelsson Skåne. Han fabricerade skålar av något han kallade gammal bok. Rötskadad bok. Ibland var den så rötad att man kunde stoppa igenom ett finger. Han byggde upp träet med en tvåkomponentig golvlack. Det gjordes i en frys ( så att inte hela satsen lack skulle härda) och torkades i värmeskåp. Ibland tre gånger. Sen en slutlack med pensel.
Dom skålarna kunde man köra i diskmaskinen.
När jag själv började göra skålar så fann jag två bra sätt. Det bästa var Urushi. Japansk lack. Det andra var Kachonöts olja. Den första var giftig o rent farligatt jobba med den andra inte lika bra men helt ok.
Pga. detta gjorde jag torrskålar och våtskålar.