Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skillnaden i formklass, vikt, och fett?  (läst 1570 gånger)

JSRosen

  • Inlägg: 63
    • Blekinge
Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« skrivet: 18 okt-15 kl 15:44 »
Hej.
Är det någon som har koll/erfarenhet om skillnaden på slaktvikt, formklass, fettklass på nötkreatur vid samma ålder och ras vid kommersiell, ekologisk (30% spannmål)och endast gräs/grovfoderuppfödda djur?
Går det att få fram en gräsuppfödd Limusine, charolais, Blond eller Simmental till toppnoteringar?
Blir resultatet mycket bättre på Hereford och Angus med kraftfoder?


kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #1 skrivet: 18 okt-15 kl 18:01 »
Eftersom de naturligtvis växer fortare på kraftfoder, så blir det ju aldrig vid samma ålder! Däremot går det att få samma kvalité på köttet med avseende på t ex fettmarmorering. Att få djuren att växa så fort som möjligt är bra för bondens ekonomi, men det ger inte det godaste köttet.v Eller som Håkan Fällman (och för den delen även kockar som t ex Magnus Nilsson) rekommenderar:

"Nästa gång du köper kött ska du fråga efter ett hondjur. En ko som har kalvat minst en gång och slaktats vid 4-5 års ålder smakar allra bäst. Men även en tjur som kastrerats (stut) ger ett mört och smakrikt kött."

http://hakanfallman.se/kottkvalitet/notkott/

JSRosen

  • Inlägg: 63
    • Blekinge
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #2 skrivet: 18 okt-15 kl 19:21 »
Eftersom de naturligtvis växer fortare på kraftfoder, så blir det ju aldrig vid samma ålder! Däremot går det att få samma kvalité på köttet med avseende på t ex fettmarmorering. Att få djuren att växa så fort som möjligt är bra för bondens ekonomi, men det ger inte det godaste köttet.v Eller som Håkan Fällman (och för den delen även kockar som t ex Magnus Nilsson) rekommenderar:

"Nästa gång du köper kött ska du fråga efter ett hondjur. En ko som har kalvat minst en gång och slaktats vid 4-5 års ålder smakar allra bäst. Men även en tjur som kastrerats (stut) ger ett mört och smakrikt kött."

http://hakanfallman.se/kottkvalitet/notkott/


Som jag misstänkte. Kvantitet istället för kvalitet, som med så mycket annat i dagens samhälle. Smaken vet jag ju av erfarenhet att den blir betydligt bättre med ett moget och mer "fett" kött. (Är utbildad kock).
Jag fattar dock inte varför inte ett moget kött betalas bättre hos slakterierna. Ko och tjur betalas ju typ sämst. Stut och kviga är väl helt ok medans ungtjur är någonstans mitt emellan.

Vilken ras skulle men generellt sätt kunna säga är den bästa/mest lönsamma "gräs" rasen med hänsyn till alla parametrar, eller är korsningar att föredra?
Vilken korsnings"mix" skulle man satsa på om man vill ha ut så mycket som möjligt av ett moderdjur? Spontant vill jag säga en trevägskorsning med Simmental X Angus X Limousine.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #3 skrivet: 18 okt-15 kl 19:46 »
Jag tycker det har börjat svänga till att kvalité betalas nu.
Avräkning KLS: http://www.klsugglarps.se/aciro/bilddb/objektvisa.asp?idnr=koLVpND4I1UJY5xYv4PD6kAMe88jHh9Rl9NUa9LuRIA3tl2blV6sjFMPbK35
Statistik över slakt: http://www.taurus.mu/aciro/bilddb/objektvisa.asp?Idnr=4YUHJOCHtNEJ7Qxd4S8O1G36udH8g5JXEOt9EJcnvpuLM7A5IFKEBkNFm9gM&ext=.pdf

Det svåra i att jämföra mellan olika uppfödningsstrategier är hur arbete och hus ska värderas. Men generellt har lätta köttraser ansetts bättre vid mer extensiv uppfödning, särskilt för moderdjuren. Sedan kan man använda en tyngre ras för tjuren. Vissa skulle kanske säga att Simmental som kor eftersom de mjölkar bättre.
För treraskorsning ska det helst ske systematiskt så alla djur minst är 50% av ena rasen, alltså alltid rasren tjur. Då kanske det inte är så lyckat att blanda tunga och lätta raser.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Movitz.

  • Inlägg: 74
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #4 skrivet: 18 okt-15 kl 20:00 »
Vilken ras man väljer är nog mycket en smaksak. Alla har sina för och nackdelar. Valet bör nog påverkas av gårdens förutsättningar och då menar jag att tunga raser gör sig bättre på bra åkerbeten och lätta raser kan klara sig på sämre beten. Sen beror det ju på vad man vill producera, vissa pratar om bästa marmorering och andra pratar om högst styckningsutbyte. Där har rasen stor betydelse. Om jag ska tipsa om en raskombination som var bra moderdjur så blir det SRBxHerefordxLimousin. Hade några sådana kor som betäcktes med limousin och dom kalvarna blev super! Nu mera har allt inslag av mjölkras försvunnit bland mina kor så nu börjar jag snegla lite på simmental för att förbättra mjölkanlagen igen.

JSRosen

  • Inlägg: 63
    • Blekinge
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #5 skrivet: 18 okt-15 kl 20:13 »
Jag tycker det har börjat svänga till att kvalité betalas nu.
Avräkning KLS: http://www.klsugglarps.se/aciro/bilddb/objektvisa.asp?idnr=koLVpND4I1UJY5xYv4PD6kAMe88jHh9Rl9NUa9LuRIA3tl2blV6sjFMPbK35
Statistik över slakt: http://www.taurus.mu/aciro/bilddb/objektvisa.asp?Idnr=4YUHJOCHtNEJ7Qxd4S8O1G36udH8g5JXEOt9EJcnvpuLM7A5IFKEBkNFm9gM&ext=.pdf

Det svåra i att jämföra mellan olika uppfödningsstrategier är hur arbete och hus ska värderas. Men generellt har lätta köttraser ansetts bättre vid mer extensiv uppfödning, särskilt för moderdjuren. Sedan kan man använda en tyngre ras för tjuren. Vissa skulle kanske säga att Simmental som kor eftersom de mjölkar bättre.
För treraskorsning ska det helst ske systematiskt så alla djur minst är 50% av ena rasen, alltså alltid rasren tjur. Då kanske det inte är så lyckat att blanda tunga och lätta raser.


Jag tittade på ugglarps notering nyss och visst det har väl blivit bättre.
Varför inte blanda tung och lätt?
Spelar kon ursprung en sådan liten roll när det gäller resultatet(kalven) jämfört mot tjuren?
Det känns som att allt handlar om tjuren. Kons värden borde ju utgöra minst lika mycket av resultatet eller har jag fel?
Så du menar att man borde ha en ras på korna och en på tjuren för "bästa" resultat.

JSRosen

  • Inlägg: 63
    • Blekinge
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #6 skrivet: 18 okt-15 kl 20:18 »
Vilken ras man väljer är nog mycket en smaksak. Alla har sina för och nackdelar. Valet bör nog påverkas av gårdens förutsättningar och då menar jag att tunga raser gör sig bättre på bra åkerbeten och lätta raser kan klara sig på sämre beten. Sen beror det ju på vad man vill producera, vissa pratar om bästa marmorering och andra pratar om högst styckningsutbyte. Där har rasen stor betydelse. Om jag ska tipsa om en raskombination som var bra moderdjur så blir det SRBxHerefordxLimousin. Hade några sådana kor som betäcktes med limousin och dom kalvarna blev super! Nu mera har allt inslag av mjölkras försvunnit bland mina kor så nu börjar jag snegla lite på simmental för att förbättra mjölkanlagen igen.

Förutsättningarna spelar klart roll men jag är av den åsikten att åker ska inte betas. Så i det fallet så menar du att tunga raser (kor)skulle tappa sin produktivitet på naturbete i jämförelse med lätta raser även om antalet kor/ha skulle optimeras? Skulle en kombination av simmentaler och angus kunna kompensera för att få en effektivare "ko" på naturbete?

 

Movitz.

  • Inlägg: 74
SV: Skillnaden i formklass, vikt, och fett?
« Svar #7 skrivet: 18 okt-15 kl 22:19 »
Förutsättningarna spelar klart roll men jag är av den åsikten att åker ska inte betas. Så i det fallet så menar du att tunga raser (kor)skulle tappa sin produktivitet på naturbete i jämförelse med lätta raser även om antalet kor/ha skulle optimeras? Skulle en kombination av simmentaler och angus kunna kompensera för att få en effektivare "ko" på naturbete?


Verkligheten är inte svart eller vit. Det finns ju bättre och sämre betesmarker men det är ändå en tumregel att lätta raser passar bättre på magra marker än tunga.  Att korsa simmental med angus är säkert inte dumt, själv skulle jag byta ut angus mot hereford men det är bara vad jag tycker. Det man ska fråga sig när det gäller val av ras är nog: vilka egenskaper är viktigast för mig och sedan bestämma utifrån det.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

617 gäster, 3 användare
Hans Hultén, Tångräkan, Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser