Det låter som att dina har långt kvar, då tror jag inte de hinner mogna inne. Jag har bara odlat borlottibönor två år, ifjol han de flesta mogna till helt torra bönor i stråfärgade baljir ute, men en mindre del hade bara bytt till röd förg och de eftermognade jag inne på glasveranda på hela plantor, och det gick bra. Detta året han inga bli helt mogna/torra ute. Flest baljor var röda men bönorna inuti fortfarande stora och mjuka. En del baljor var dessutom fortfarande delvis gröna. Har pillit ur de flesta, kokt och fryst in 18 liter 😀 Men sparat ett gäng på tork som experiment för att se om de mognar. 2veckor har gått sen jag drög upp alla plantor och de som var långt gångna (ordentlugt röda baljor gärna lite åt lila) går bra, men inte öveiga. De torkar ja, men bönorna blir skrynkliga och missfärgade.
Det är klart bökigare att frysa jämfört med att ha en påse torra i skafferiet, men en fördel är att de kokar klart på en kvart och frysta kokta är lättanvända.