Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När är ympen klar?  (läst 1991 gånger)

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
När är ympen klar?
« skrivet: 18 sep-15 kl 08:32 »
Tänkte för första gången ympa min slutskattade honung (30kg) och har förberett en enligt EKOBI metoden. Började igår em och idag ser den riktigt fin ut, som en salva. Nu är frågan, hur vet jag när den är klar? Vill gärna att min sista omgång honung ska bli perfekt :) Med vänlig hälsning, Anna

maartenm

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #1 skrivet: 28 sep-15 kl 20:00 »
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.

Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: När är ympen klar?
« Svar #2 skrivet: 29 sep-15 kl 14:22 »
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.

Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?

Har du haft ympen i kylen? Det påskyndar dess mognad om jag förstått saken rätt.

maartenm

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #3 skrivet: 29 sep-15 kl 15:03 »
Jodå.  :)
I kylen, rörs morgon och kväll med borrmaskin.
Började onsdag kväll och i dag är det tisdag veckan efter.

Gilbert

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #4 skrivet: 29 sep-15 kl 15:35 »
Det skall räcka i 3 dagar i kylen med omrörning.

Späd ut den med 2-3 dl färskhonung och rör ut det jämnt.

Häll sedan allt i en 28 kg hink och rör tills alla meleringar försvunnit typ 5 minuter, ibland lite mera. 

Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.

Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.


maartenm

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #5 skrivet: 29 sep-15 kl 16:18 »
Så gjorde jag förra gången. Men jag har också läst att ympen ska vara stel mellan rörningarna när den är klar, och det är inte min ännu denna gång?

Thomas_

  • Inlägg: 2218
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: När är ympen klar?
« Svar #6 skrivet: 29 sep-15 kl 18:07 »


Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.

Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.

Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

maartenm

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #7 skrivet: 29 sep-15 kl 18:28 »
Just den delen gjorde jag inte förra gången heller, missade att skriva det.
Men min fråga: ska jag blanda i ympen fast den inte är helt styv, eller röra mer?
Film på när jag håller burken uppochner, direkt från kylen: https://onedrive.live.com/redir?resid=47F2F580D9A8BD3D!4174&authkey=!AEiHjH_c9HbL0xc&ithint=video%2cmp4
« Senast ändrad: 29 sep-15 kl 19:05 av mrtnm »

 

Gilbert

  • Gäst
SV: När är ympen klar?
« Svar #8 skrivet: 29 sep-15 kl 20:11 »
Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?

Då minskas risken för "rimfrost" dramatiskt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

426 gäster, 2 användare
simon.arvestrand, matematiker

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser