Vad är ekologisk odling, ekologiska frön och ekologiska grönsaker? Om du definierar detta enligt någon certifiering (KRAV eller EU) så beror det på vad den kräver. I huvudsak är det vad jag vet så idag att grundregeln är att det krävs ekofrö för att odla godkända ekogrönsaker, men att det ges en hel del undantag. Av nån anledning är det Jordbruksverket som bestämmer dessa, även för KRAV-certifiering.
Om du vill ha så giftfritt som möjligt, så är fröet så litet att det inte kan innehålla mycket giftrester, men det kan ändå vara påverkat av den miljö där det bildats.
Jag tycker du kan göra så här:
1. Om det finns både ekofrö och vanligt frö av samma sort, så köp båda. Jämför hur de är att odla, hur de smakar och hur de tål att lagras (om det är lagringsrönsaker). Men det är inte säkert att skillnaden beror på eko eller inte eko. Det kan vara olika frökvalitet på andra sätt.
2. Om du odlar eget frö från det frö du köpt, och du själv odlar ekologiskt, så kan du få fram ekologiskt frö efter säg 1-2 frögenerationer, även om du utgick från frö som inte var eko.