Tycker det viktigaste är att de får växa i sin egen takt på fri grovfodertillgång. Köttet blir alltid bäst då enligt min mening.
Om man inte vill ha buffliga tjurar kan man kastrera dom när de är kalv. Men det finns en annan sida av det hela. Man får mer bidrag för tjurar än stutar.
Tycker det viktigaste är att de får växa i sin egen takt på fri grovfodertillgång. Köttet blir alltid bäst då enligt min mening.Om man inte vill ha buffliga tjurar kan man kastrera dom när de är kalv. Men det finns en annan sida av det hela. Man får mer bidrag för tjurar än stutar.
Om man håller stutarna minst 22 månader får man 2x €110, vilket är mer än för tjur (€155).
Menar du att de är tyngre eller bättre klassade?
Vad har du för medelvikt på tjurarna?
En 24 mån SRB stut klassar sämre än tjuren,och du ska ha stuten 7 mån längre..... än 17 mån tjuren.Innan stuten har samma vikt som tjuren.Mina SKB tjurarmedelvikt på 350 kg O+
Det är lätta köttraskorsningar.För att platsa som det koncept för betesköttskvalitet som vår djur säljs till ska det vara kvigor eller stutar uppfödda på bete och grovfoder.
Säljer du dom privat alltså
Om du har stutar och vill sälja de till slakteriet så måste du slut göda dem för att de skall växa tillsig o klassa sig bättre...köttet från mjölkrasstutar får ett bättre marmorerat kött med mer fett dvs saftigare o godare kött än tjurar... Problemet är att returangerna vill ha unko, kviga o stut men slakterierna betalar inte nåt mr för dem ....Men slut göder gör du på hösten efter andra sommaren och skicka dem gärna efter nyår då det ev är bättre betalt... slut göder gör man genom att ge dem ett bra kraft foder tillskott på ca 1kg / 100 kg levande vikt i ca 2 månader.. fick jag lära mig i lantbruksskolan... (på stenåldern säger mina barn... men det var ett tag sen... )