Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vill göra egen ost... Tips?  (läst 5097 gånger)

VillVill

  • Inlägg: 18
    • Västergötland
Vill göra egen ost... Tips?
« skrivet: 23 nov-13 kl 15:04 »
Hej!
Jag vill prova göra min egen ost, tror jag har förstått processen tills det att man pressar ur vasslen..? det där med att byta dukar och att dom ska var varma och blöta, är det någon som kan förklara lite mer om det? varför och om men inte gör de?
Hur finmaskigt ska de va? går det med en kökshandduk i ett durkslag?
Hur tar man hand om sin ost under lagringstiden? Vad ska man tänka på? Vi har en matkällare i vår källare, om jag ska lagra den där, vad ska jag tänka på?

Om jag vill smaksätta osten med något, när ska jag isåfall göra de?
Läste om någon som pensla med sprit på osten, kan man istället pensla med Whiskey för att få smak på osten?

Tacksam för alla svar och synpunkter :)

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #1 skrivet: 23 nov-13 kl 15:37 »
Jag har också funderat på att göra ost. Undrar om man kan göra den på vanlig mjölk från affären, eller måste den vara opastöriserad?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #2 skrivet: 23 nov-13 kl 17:36 »
Du kan göra typ färskost på vanlig 3% filmjölk. Låt filen rinna genom ett vanligt kaffefilter, när vasslen runnit av (kan du vattna blommer eller baka med) så smaksätter du med tex pressad vitlök eller finhackad gräslök och ev lite salt.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #3 skrivet: 23 nov-13 kl 23:53 »
Jag hade tänkt mej vanlig hårdost, finns det någon här som vet hur man gör? ???

Nina K

  • Inlägg: 1032
    • Skåne
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #4 skrivet: 24 nov-13 kl 00:19 »

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #5 skrivet: 24 nov-13 kl 01:16 »
En sån här ! :D Min första ost den ska vara klar till Jul men blir godare om man väntar några månader till.

Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

VillVill

  • Inlägg: 18
    • Västergötland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #6 skrivet: 24 nov-13 kl 12:29 »
En sån här ! :D Min första ost den ska vara klar till Jul men blir godare om man väntar några månader till.




Oj Maria va fin!!
En sån vill jag göra ;)
Har du några svar på mina frågor om ost?
Kan kan du förklara hur du gått till väga? Recept?

Djursam

  • Inlägg: 82
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #7 skrivet: 24 nov-13 kl 13:44 »
Det är bra om duken är så tunn som möjligt. Ju tunnare desto slätare kan du få den rund osten och ju mindre veck osten får under pressningen. Stora veck, men även små, gör att ostens utsidan just där inte stänger sig ordentligt och då kan du få problem med bakterier. Ju slätare utsida desto tätare, den ska ju skydda osten.
En kökshandduk kanske kan gå om den är riktig gammal. Bättre med välanvända tygblöjor, finns även ostduk att köpa om man är den spenderande typen ;)
Duken ska vara varm och blöt för att hålla ostmassan vid temperatur och fuktig. Blir den kallare av duken, och torr, går den inte heller ihop ordentligt och du får samma problem som ovan.
Under lagringstiden ska man vända osten regelbundet, i början dagligen. Det är en bra idé att smörja in osten med olja mot mögel, köpeostar plastas ju av den anledningen. Lägg osten på träunderlag och olja det också. Lagringstemperatur och luftfuktighet är mycket viktiga, de kan man ta reda på genom nätet.
Smaksätta (örter, vitlök t.ex. whiskey är jag inte så bevandrad i ;) ) gör man till sist innan man pressar. Tänk på att de små bitarna också gör att osten slutar sig lite sämre och att man måste ha extra koll där.

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #8 skrivet: 24 nov-13 kl 14:40 »
Oj Maria va fin!!
En sån vill jag göra ;)
Har du några svar på mina frågor om ost?
Kan kan du förklara hur du gått till väga? Recept?

Ska ut nu men Djursam kan nog hela prosessen bättre än jag som är nybörjare.

Men annars så skriver jag i kväll  :)

/Maria
Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

VillVill

  • Inlägg: 18
    • Västergötland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #9 skrivet: 24 nov-13 kl 19:45 »
Det är bra om duken är så tunn som möjligt. Ju tunnare desto slätare kan du få den rund osten och ju mindre veck osten får under pressningen. Stora veck, men även små, gör att ostens utsidan just där inte stänger sig ordentligt och då kan du få problem med bakterier. Ju slätare utsida desto tätare, den ska ju skydda osten.
En kökshandduk kanske kan gå om den är riktig gammal. Bättre med välanvända tygblöjor, finns även ostduk att köpa om man är den spenderande typen ;)
Duken ska vara varm och blöt för att hålla ostmassan vid temperatur och fuktig. Blir den kallare av duken, och torr, går den inte heller ihop ordentligt och du får samma problem som ovan.
Under lagringstiden ska man vända osten regelbundet, i början dagligen. Det är en bra idé att smörja in osten med olja mot mögel, köpeostar plastas ju av den anledningen. Lägg osten på träunderlag och olja det också. Lagringstemperatur och luftfuktighet är mycket viktiga, de kan man ta reda på genom nätet.
Smaksätta (örter, vitlök t.ex. whiskey är jag inte så bevandrad i ;) ) gör man till sist innan man pressar. Tänk på att de små bitarna också gör att osten slutar sig lite sämre och att man måste ha extra koll där.

Okej, dom handdukar jag har är "gammaldags" men nyare om du förstår :) Tunna så men kan sen igenom om man kollar mot ljuset liksom. Tror du dom skulle funka??
Har planer på att köpa riktiga grejer om jag fastnar för det men känns onödigt att köpa om jag inte skulle tycka de är roligt :)

Vilken sorts olja är bra? har läst att en del penslar med sprit? för/ nackdelar?
Kan man lägga osten i en matkällare i källaren? vilken temp/fuktighet behöver den?

Tror du man kan pressa osten i saftmajan? alltså använda sildelen som form? eller är ett durkslag bättre isåfall?

Många frågor :P 

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #10 skrivet: 24 nov-13 kl 20:13 »
Sildelen i saftmajan är nog alldeles för stor om du inte har väldigt mycket mjölk, ett durkslag är bättre.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #11 skrivet: 25 nov-13 kl 10:00 »
Jo man klär ost korgen (numera metall) en burk med hål i med riktigt gamla urtvättade handukar eller annat lämpligt tyg.
Den på bilden är för tjock och klumpig !
Så har du en ungsplåt (med höga kanter) och en uppochned vänd liten tallrik som du ställer ost korgen på så lägger du ett tunnt ca 3 cm lager ostmassa som liknar keso i botten. trycker du o arbetar ut det som kallas kram vasslen som rinner ut på plåten.
Sen raffsar du ytan lätt så att nästa lager lättare kan binda med det första.
Eventuellt saltar du lite (här gjorde dom äldre olika  :) ) Jag saltade lite.
Sen lägger du på nästa lager, å så håller du på så tills formen är full. En bra teknik verkar vara att använda ovansidan på knogarna.
Kram vasslen blir supergod gröt med ris gryn eller så kan man göra ostkaka eller som jag använda det som deg spad till bak dagen efter.

Sen när allt är klart och formen är full så låter  du det stå, Täck över toppen med resten av handuken tryck lätt (dags för fika  :) )

Sen tar du en ny handuk linne eller vad du nu har (tunt tyg som suger bra) Öppnar i toppen bred ut den nya handuken så osten hamnar centralt.
Vänd allt uppochned ta försiktigt bort ost korgen och sen den första handuken.
Vik snabbt upp den nya handuken undvik veck och lyft ner den i ost korgen så låter du handuken suga upp vassslen en stund och så byter du igen.
Osten blir fastare och fastare.

Vi använde bara torra handukar.

Sen ska osten stå i rums temperatur och man byter handukar 2ggr/dygn i ca 4 dar.

Då brukar det börja bildas mögel och jag har penslat min första ost med wisky men man kan olja in den eller använda salt vatten.
 
Löpe är ju något som kommer från kalvens löpmage och vid vårat ystnings gille så berättade Sonja hur det gick till förr när alla samlades för att göra ost.

En lite tjuv kik på en bit av en oredigerard del av mitt film material  :)

Sorry ingen film bara strul sen igår. Återkommer när jag lyckats få in den !

Idag så importeras löpen i ostar eller så används genmodifierade micro organismer eller fermenterade svampar mm.
Det finns många sätt att få mjölken att ysta sig men jag som är GMO motståndare känner att det nog är dags att göra sin egen ost.

Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

 

enigma77

  • Inlägg: 33
    • -
SV: Vill göra egen ost... Tips?
« Svar #12 skrivet: 25 nov-13 kl 14:05 »
En tanke bara.....Om jag skulle göra min första ost skulle jag välja göra feta första gångerna. Du får fortfarande med många moment - värma, syra, bryta, röra, forma, vända, salta osv som kan kräva lite övning. Men du får en klar ost på några dagar och kan se och äta resultatet! Och feta blir alltid feta även om man gör "fel" :-)


My Kik username is 'Enigma77' - add me!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

704 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser