Jo man klär ost korgen (numera metall) en burk med hål i med riktigt gamla urtvättade handukar eller annat lämpligt tyg.
Den på bilden är för tjock och klumpig !
Så har du en ungsplåt (med höga kanter) och en uppochned vänd liten tallrik som du ställer ost korgen på så lägger du ett tunnt ca 3 cm lager ostmassa som liknar keso i botten. trycker du o arbetar ut det som kallas kram vasslen som rinner ut på plåten.
Sen raffsar du ytan lätt så att nästa lager lättare kan binda med det första.
Eventuellt saltar du lite (här gjorde dom äldre olika

) Jag saltade lite.
Sen lägger du på nästa lager, å så håller du på så tills formen är full. En bra teknik verkar vara att använda ovansidan på knogarna.
Kram vasslen blir supergod gröt med ris gryn eller så kan man göra ostkaka eller som jag använda det som deg spad till bak dagen efter.
Sen när allt är klart och formen är full så låter du det stå, Täck över toppen med resten av handuken tryck lätt (dags för fika

)
Sen tar du en ny handuk linne eller vad du nu har (tunt tyg som suger bra) Öppnar i toppen bred ut den nya handuken så osten hamnar centralt.
Vänd allt uppochned ta försiktigt bort ost korgen och sen den första handuken.
Vik snabbt upp den nya handuken undvik veck och lyft ner den i ost korgen så låter du handuken suga upp vassslen en stund och så byter du igen.
Osten blir fastare och fastare.
Vi använde bara torra handukar.
Sen ska osten stå i rums temperatur och man byter handukar 2ggr/dygn i ca 4 dar.
Då brukar det börja bildas mögel och jag har penslat min första ost med wisky men man kan olja in den eller använda salt vatten.
Löpe är ju något som kommer från kalvens löpmage och vid vårat ystnings gille så berättade Sonja hur det gick till förr när alla samlades för att göra ost.
En lite tjuv kik på en bit av en oredigerard del av mitt film material
Sorry ingen film bara strul sen igår. Återkommer när jag lyckats få in den !Idag så importeras löpen i ostar eller så används
genmodifierade micro organismer eller fermenterade svampar mm.
Det finns många sätt att få mjölken att ysta sig men jag som är GMO motståndare känner att det nog är dags att göra sin egen ost.