Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ost i saltlag.  (läst 5021 gånger)

Manne N

  • Inlägg: 17
    • Västerbotten
Ost i saltlag.
« skrivet: 25 sep-13 kl 15:20 »
Jag köper billig ost och lagrar själv. Just nu bara i skyddande orginalförpackning.Hur gör jag för att få ordentlig hållbarhet på osten och gärna en hård yta som exempelvis parmesan. Jag har fått för mig att några dagar i saltlag kan hjälpa till med detta. Några synpunkter på hur man ska göra?

rotsta97

  • Inlägg: 5
    • Västerbotten
SV: Ost i saltlag.
« Svar #1 skrivet: 06 nov-13 kl 19:24 »
Jag vill doppa osten i billig 100% stearin för att kunna lagras länge men ännu så länge är det inte någon som tror på min ide :(

Om jag inte misstar mig så är parmesanosten under mycket tyngd i en ostpress när den tillredes. Därför blir den kompakt och hård efter minst 1 års lagring. Därför bli inte ex en Arla hushållsost som parmesan fast den lagras längre. Självklart skiljer det även på olika bakteriekulturer.

Själv lagrar jag mina i original förpackningar och svänger dem ofta. Om de börjar mögla tänker jag ta ut dem och pensla dem i saltlag eller sprit. Har dock bara hunnit ha dem någon månad.

Har sett(på Youtube) att några använder en enkel vacuum förpackade för att lagra ostar längre.

Gilbert

  • Gäst
SV: Ost i saltlag.
« Svar #2 skrivet: 06 nov-13 kl 19:33 »
Du vet inte vad man blandat i billig stearin/paraffin blandning till ljustillverkning på stora fabriker utomlands.
Inget av de ljusen du nämnde har någon kontroll som livsmedel och är sannolik tillverkat i ett U-land.
Rent bivax används till en massa olika saker inom livmedelsindustrin och borde vara det du skulle försöka använda.
Du är nog ensam om din idé att doppa ost i stearin, för mig låter det hur illa och äckligt som helst. Tur att du skall äta osten själv.
Ibland är goda råd dyra, några lär sig den hårda vägen.

Gilbert

  • Gäst
SV: Ost i saltlag.
« Svar #3 skrivet: 06 nov-13 kl 19:34 »
Jag vill doppa osten i billig 100% stearin för att kunna lagras länge men ännu så länge är det inte någon som tror på min ide :(

Om jag inte misstar mig så är parmesanosten under mycket tyngd i en ostpress när den tillredes. Därför blir den kompakt och hård efter minst 1 års lagring. Därför bli inte ex en Arla hushållsost som parmesan fast den lagras längre. Självklart skiljer det även på olika bakteriekulturer.

Själv lagrar jag mina i original förpackningar och svänger dem ofta. Om de börjar mögla tänker jag ta ut dem och pensla dem i saltlag eller sprit. Har dock bara hunnit ha dem någon månad.

Har sett(på Youtube) att några använder en enkel vacuum förpackade för att lagra ostar längre.

Du vet inte vad man blandat i billig stearin/paraffin blandning till ljustillverkning på stora fabriker utomlands.
Inget av de ljusen du nämnde har någon kontroll som livsmedel och är sannolik tillverkat i ett U-land.
Rent bivax används till en massa olika saker inom livmedelsindustrin och borde vara det du skulle försöka använda.
Du är nog ensam om din idé att doppa ost i stearin, för mig låter det hur illa och äckligt som helst. Tur att du skall äta osten själv.
Ibland är goda råd dyra, några lär sig den hårda vägen.

Gilbert

  • Gäst
SV: Ost i saltlag.
« Svar #4 skrivet: 06 nov-13 kl 19:40 »
Här är en länk till en gårdsbutik som gör ost.

Dagen efter osten tillverkats läggs den i saltlake ... läs mera på sidan.
http://www.skabram.se/gaardsmejeri/att-goera-ost/

 

rotsta97

  • Inlägg: 5
    • Västerbotten
SV: Ost i saltlag.
« Svar #5 skrivet: 06 nov-13 kl 19:47 »
"Stearin framställs ur animaliskt och vegetabiliskt fett, en förnyelsebar råvara", från Liljeholmens Ljus hemsida

Jag skall återkomma med facit när jag provsmakat min stearinost om ett par månader  :)

Saltlaken använder de alltså i början av processen. Inte när ost väl har varit lagrat en tid som osten man köper.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

484 gäster, 3 användare (1 dolda)
Numera, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser